Conform unor statistici, Romania este plasata in primele trei tari in ceea ce priveste incidenta crescuta a bolilor cerebrovasculare.
Accidentul vascular cerebral face anual victime, multe dintre persoanele afectate pierzandu-si viata in special din cauza ca nu au fost detectate la timp simptomele si, implicit, nu s-a putut apela la ajutor de specialitate.
Dintre cei care au suferit un AVC, aproximativ 16% sunt institutionalizati, 50% se confrunta cu probleme motorii si necesita asistenta, iar restul au capacitatea de lucru afectata, intampinand in special dificultati de limbaj.
Constientizand aceasta problema, este necesara o mai buna informare cu privire la AVC, in special in ceea ce priveste simptomatologia acestuia. De asemenea, este important sa se cunoasca diferentele dintre AVC-ul ischemic si cel hemoragic, primul tip fiind cel mai frecvent si mai grav.
Care sunt simptomele accidentului vascular cerebral?
Un accident vascular cerebral este caracterizat de obturarea sau ruperea unei artere nutritive a creierului, fapt ce conduce la incetinirea sau chiar stoparea fluxului sanguin. in consecinta, in zona afectata neuronii incep sa moara, iar unele functii ale organismului intra intr-un proces de deteriorare.
Dupa cum a fost mentionat si mai sus, accidentul vascular cerebral este de doua feluri: AVC ischemic, cand un vas de sange este blocat de regula de un cheag, si AVC hemoragic, atunci cand are loc ruperea unei artere cerebrale, in special ca urmare a hipertensiunii arteriale.
Accidentul vascular cerebral ischemic este intalnit in peste 75% din cazuri, instalandu-se de obicei in cursul noptii, la pacienti in etate (cu manifestari aterosclerotice) sau la purtatori ai unei cardiopatii emboligene.
De regula, are un debut brusc, progresiv, fiind insotit de simptome precum paralizia la nivelul unei jumatati a corpului, afazie si probleme de vedere.
AVC-ul ischemic, pe de alta parte, este intalnit mai rar, putand fi rezultatul hipertensiunii, a unei tumori, a unor traumatisme sau a unor anomalii vasculare. Se manifesta de obicei treptat, adesea semnaland varsaturi, dureri de cap si ameteli.
In ambele tipuri, cele mai frecvente simptome sunt: amorteala sau slabiciune la nivelul unei parti a fetei, a unui brat sau a unui picior, confuzie, dificultati de vorbire si de intelegere, tulburari de mers, vertij, pierderea coordonarii si dureri bruste de cap.
In cazul in care se prezinta doua sau mai multe dintre aceste semne, este obligatoriu sa apeleze la serviciul de urgenta. Cu cat se va apela mai rapid la ajutor de specialitate, cu atat recuperarea dupa AVC, ischemic sau hemoragic, va avea rezultate mai bune.
De ce este necesara recuperarea post AVC?
Pacientii care au trecut printr-un accident vascular cerebral se pot confrunta cu diferite probleme, a caror severitate variaza de la un caz la altul. Doar 10% dintre supravietuitori se vindeca complet, 25% ramanand cu deficiente minore, iar 40% cu deficiente majore (conform National Stroke Association).
Pentru a salva viata unei persoane care sufera un AVC si a diminua impactul acestuia asupra organismului, este important sa se apeleze la ajutor inca de la detectarea principalelor simptome.
Tratamentul trebuie sa inceapa rapid, imediat ce pacientul a fost stabilizat, in reabilitare fiind nevoie de implicarea mai multor medici, de la specializari diferite.
Urmarile unui AVC sunt numeroase si variaza de la dificultati de vorbire si concentrare, la paralizii, probleme de echilibru, tulburari cognitive sau chiar coma.
Cele mai frecvente complicatii sunt cele de limbaj. Toate insa, sunt insotite de o afectiune binecunoscuta, ce necesita o abordare aparte – depresia. Astfel, atat in cazul unui AVC ischemic, cat si in cel al unui AVC hemoragic, recuperarea trebuie sa includa si tratament psihologic si psihiatric.
In ce consta recuperarea dupa un AVC?
In accidentul vascular cerebral recuperarea difera de la un caz la altul, in functie de severitatea complicatiilor. in principal, se vizeaza invatarea motorie (neuroreabilitarea), ce permite realizarea de noi sinapse si modificarea celor existente, astfel incat pacientii sa poata sa isi redobandeasca functiile motorii pierdute.
Atat in cazul AVC-ului hemoragic, cat si in cazul AVC-ului ischemic, recuperarea presupune imbinarea mai multor terapii, in functie de nevoile specifice ale pacientului. De exemplu, deseori se efectueaza kinetoterapia, imbinata cu ergoterapia si terapia logopedica.
La Polaris Medical, aceste tehnici de recuperare clasice se imbina cu cele moderne: CIMT (Constraint-Induced Movement Therapy), BWSTT (Body-Weight Supported Treadmill Training), stimularea electrica neuromusculara transdermala, stimularea magnetica transcraniana, reabilitarea prin realitatea virtuala etc.
Polaris Medical este cel mai mare spital de recuperare post AVC din Romania si, datorita abordarii complexe, multidisciplinare, a ajutat de-a lungul timpului nenumarati pacienti sa se bucure din nou de o viata normala.
Planurile de tratament sunt personalizate, iar in procesul de vindecare sunt implicati nenumarati medici specialisti cu o vasta experienta, de la medici internisti, neurologi, cardiologi si endocrinologi, la gastroenterologi, psihiatri si psihologi clinicieni.