Spasmofilia manifesta apare tot mai frecvent, mai ales in randul tinerilor. Acest diagnostic in esenta cuprinde un intreg sindrom bazat pe semne si simptome relevante si date de scaderea calciului.
Hipocalcemia reprezinta scaderea calciului total sub pragul de 8,8mg/dl si a calciului ionic sub 4mg/dl.
Aceasta poate avea numeroase cauze precum: hipomagnezemia, deficitul de vitamina D, secretie anormala a parathormonului sau chiar un deficit total, diverse medicamente, insuficienta renala cronica, disfunctii tiroidiene, hipoproteinemia etc.
In unele cazuri, exista si conditii fiziologice asociate cu o hipocalcemie marcata, iar acestea sunt: menstruatia, lactatia, lauzia, anxietatea, graviditatea, dar si unele medicamente, cum ar fi: diureticele, fenitoina, rifampicina si corticoterapia.
Cauzele acestei afectiuni sunt necunoscute, insa studiile recente au pus aparitia afectiunii pe seama situatiilor stresante sau a emotiilor foarte puternice, facand o asociere cu celelalte deficite posibile.
Factorii de risc implicati sunt consumul exagerat de cafea, dar si bauturile alcoolice sau sucurile concentrate in acid fosforic, ce cauzeaza reducerea absorbiei mineralelor la nivel intestinal. Acest lucru poate determina aparitia sau chiar irautatirea spasmofiliei.
Surmenajul si lipsa somnului, alaturi de un consum mare de dulciuri si o alimentatie nesanatoasa, afecteaza sistemul nervos, rasfrangandu-se asupra deficitului mineral.
Semnele si simptomele spasmofiliei sunt:
- cefalee;
- oboseala si stare generala de slabiciune;
- stari anxioase;
- spasme digestive;
- dureri si crampe abdominale;
- greata, chiar si varsaturi in cazurile mai grave;
- tahicardie;
- tahipnee;
- insomii;
- vedere incetosata;
- palpitatii si dureri in piept;
- frisoane, tremor;
- transpiratii reci;
- stari de nervozitate asociate cu perioade letargice;
- parestezii sau furnicaturi la nivelul membrelor;
- contracturi musculare;
- zgomote la nivelul urechilor (tinitus);
- dureri menstruale;
- stari de lesin;
- inapetenta.
Aceste simptome pot aparea treptat sau chiar toate odata daca pacientul este deja slabit pe fondul unei imunitati scazute sau in asociere cu o alta patologie.
De aceea, daca sesizati macar 2-3 simptome de mai sus, nu ezitati sa va prezentati la medicul de familie pentru a va recomanda analiza calciului total si ionic pentru a exclude o alta afectiune.
Este stabilit de catre medicul specialist fie pe baza semnelor si simptomelor descrise de dumneavostra, fie suplimentar, pe baza analizelor de laborator, ambele fiind corelate cu o anamneza amanuntita, ce trebuie sa fie cat mai sincera pentru a nu exista confuzii de diagnostic.
Este important ca in cadrul anamnezei sa mentinati faptul ca ati mai avut in antecedente asemenea crize de spasmofilie, daca ati consumat sau consumati cafea si alcool in cantitati mari sau daca lucrati intr-un mediu mai stresant, suferiti de stari anxioase sau depresie deoarece fiecare indiciu dat de dumneavoastra medicului ajuta la o diagnosticare cat mai corecta.
Pentru a exclude o afectiune cardiaca, de cele mai multe ori, medicul mai recomanda si efectuarea unui EKG.
Dupa excluderea altor cauze posibile se trece la initierea tratamentului, ce include preparate pe baza de calciu in asociere cu vitamina D, pentru o absorbtie cat mai buna a calciului in organism, dar si pentru fixarea acestuia.
In cazul in care exista si un deficit de magneziu ce interfera cu deficitul de calciu se recomanda si magneziu in asociere cu vitamina B6, dar nu trebuie administrate toate in acelasi timp.
Tratamentul dureaza in functie de severitatea afectiunii si este cuprins intre 30 zile pana la 3-6-12 luni pentru cazurile mai severe. Gluconatul de calciu sub forma injectabila se recomanda in situatii de urgenta, dar medicii recomanda si sa se consume oral fie 5ml din fiola fie 10ml cat are fiola.
Pe langa medicamente, este importanta si dieta, dar si hidratarea cu cel putin 2 litri pe zi de lichide, iar reducerea factorilor stresanti ar fi un plus asupra starii dumneavostra de sanatate.
Laptele, ouale, branzeturile, iaurtul, legumele, pestele si carnea de pui nu trebuie sa va lipseasca din meniul zilnic deoarece aduc un aport suplimentar si esential de minerale si vitamine in cantitati mult mai mici fata de suplimente, dar benefice.
Psihoterapia este recomandata in cazul in care isi fac aparitia si atacurile de panica pe care nu stiti sa le gestionati, iar cu ajutorul psihoterapeutului veti invata cum sa va controlati miscarile respiratorii, cum sa gestionati situatiile limita, care duc la aparitia acestor atacuri de panica, dar si cum sa le evitati.
In cazul in care neglijati sau nu respectati tratamenul initiat de specialist pot aparea complicatii precum: sincopa, coma, leziuni la nivelul creierului, insuficienta renala, paralizie, accentuarea starilor depresive sau chiar aparitia crizelor de tetanie.
Tratamentul naturist este recomandat in asociere cu cel medicamentos si se bazeaza pe consumul de ceai de tei sau sunatoare, deoarece au un efect calmant. De asemenea, aromoterapia poate ajuta pacientul sa se relaxeze si sa aiba un somn mai linistit, fara aparitia insomniilor.
Uleiurile esentiale cele mai utilizate pentru aromoterapie sunt cele de lavanda si grepfrut, avand un efect anxiolitic destul de puternic, fiind recomandat sa se adauge cateva picaturi in cada.
Spasmofilia manifesta, chiar daca este specifica tinerilor, poate aparea la orice varsta. De aceea, ea nu trebuie trecuta cu vederea deoarece poate avea ca substrat si alte afectiuni nedepistate.
In ceea ce priveste tratamentul, el trebuie respectat si nu trebuie sa luati mai multe comprimate in speranta ca nivelul calciului se regleaza mai repede sau sa depasiti perioada de tratament recomandata pentru a fi siguri ca aveti un nivel al calciului in organism mai mult decat suficient deoarece hipercalcemia poate determina afectiuni precum litiaza renala sau biliara.