Refluxul gastric reprezinta intoarcea acidului de la nivelul stomacului in esofag. Una dintre cauzele refluxului gastric este slabirea sau deterioarea sfincterului esofagian inferior (SEI). In mod normal, acesta se inchide pentru a preveni intoarcerea mancarii din stomac in esofag.
Alimentele consumate afecteaza cantitatea de acid produsa de stomac, iar o alimentatie potrivita este cheia controlului refluxului gastric sau a bolii de reflux gastro-esofagian (BRGE), o forma cronica de reflux gastric.
Simptomele refluxului pot fi un rezultat al contactului dintre acidul gastric si esofag. Daca aciditatea este crescuta, puteti incorpora urmatoarele alimente in dieta dumneavoastra pentru a controla mai bine simptomele refluxului gastric, dar tineti minte ca niciunul dintre aceste alimente nu reprezinta un leac propriu-zis.
1. Legume
Legumele sunt in mod natural scazute in grasimi si glucide si ajuta la reducerea aciditatii. Cateva optiuni bune includ fasole verde, broccoli, sparanghel, conopida, verdeturi cu frunze, cartofi si castraveti.
2. Ghimbir
Ghimbirul are proprietati naturale anti-inflamatorii si este un tratament natural pentru arsurile la stomac si alte probleme gastrointestinale. Puteti adauga radacina de ghimbir gratinata sau taiata felii in mancare sau smoothies sau puteti bea ceai de ghimbir pentru a ameliora simptomele.
3. Ovaz
Ovazul este preferat pentru micul dejun, o cereala integrala si o sursa excelenta de fibre. Ovazul poate absorbi acidul din stomac si poate reduce simptomele de reflux. Alte optiuni pentru fibre includ painea integrala sau orezul integral.
4. Fructe non-citrice
Fructele non-citrice, precum pepenele, bananele, merele si perele, sunt mai putin probabile sa favorizeze simptomele reflexului gastric decat fructele acide.
5. Carne macra si fructe de mare
Carnea macra, precum puiul, curcanul, pestele si fructele de mare, au un continut slab de grasimi si reduc simptomele refluxului gastric. Incercati-le la gratar, prajite, coapte sau fierte.
6. Albusuri
Albusurile sunt o optiune buna. Cu toate acestea, stati departe de galbenusuri, care sunt bogate in grasimi si pot declansa simptomele refluxului.
7. Grasimi sanatoase
Cateva surse de grasimi sanatoase includ avocado, nuci, seminte de in, ulei de masline, ulei de susan si ulei de floarea-soarelui. Reduceti aportul de grasimi saturate si grasimi trans si inlocuiti le cu aceste grasimi nesaturate sanatoase.
Arsurile la stomac (pirozis) sunt un simptom obisnuit al refluxului gastric si al BRGE, acestea fiind resimtite ca o senzatie de arsura la nivelul stomacului sau in piept dupa o masa copioasa sau anumite mancaruri.
BRGE poate provoca, de asemenea, varsaturi sau regurgitare, deoarece acidul se misca spre esofag.
Alte simptome includ:
• Tuse seaca;
• Durere in gat;
• Balonare;
• Ragaituri (eructatii) sau sughituri;
• Dificultate la inghitire;
• Nod in gat.
Pentru a identifica declansatoarele dumneavoastra individuale, patrati un jurnal pentru a va urmari dieta si notati urmatoarele:
• ce alimente consumati;
• la ce ora ati mancat;
• ce simptome aveti.
Pastrati jurnalul cel putin o saptamana. Este util sava urmariti alimentatia pentru o perioada mai indelunga daca aveti o dieta variata. Puteti folosi jurnalul pentru a identifica anumite alimente si bauturi care va afecteaza aciditatea.
Aceste sfaturi nutritionale reprezinta un punct de plecare pentru planificare meselor dumneavoastra. Folositi acest ghid impreuna cu jurnalul alimentar si recomandarile de la medic. Scopul este minimizarea si controlul simptomelor.
Desi medicii inca dezbat ce alimente provoaca de fapt simptomele de reflux, anumite alimente s-au dovedit a cauza probleme pentru mai multi oameni.
Mancaruri bogate in grasimi
Alimentele prajite si bogate in grasimi pot determina relaxarea SEI, permitand acidului gastric sa se intoarca mai usor in esofag. Aceste alimente, de asemenea, intarzie golirea stomacului.
Consumul de alimente bogate in grasimi prezinta un risc mai mare de a starni simptomele de reflux, asadar, reducerea cantitatii totale de grasimi consumata zilnic va va ajuta in general.
Urmatoarele produse alimentare au un continut ridicat de grasimi. Evitati-le sau consumati-le cu grija:
• Cartofi prajiti si inele de ceapa;
• Produse lactate cu un continut bogat de grasimi, precum untul, laptele integral, branza obisnuita sau smantana;
• Fasii grase sau prajite de carne de vita, porc sau miel;
• Grasime de bacon, de sunca si untura;
• Deserturi sau gustari precum inghetata sau chipsurile;
• Sosuri creme, sosuri de friptura, dressing-uri cremoase pentru salate;
• Mancaruri uleioase sau grase;
• Rosiile si fructele citrice.
Fructele si legumelesunt importante intr-o dieta sanatoasa, dar anumite fructe pot cauza sau agrava simptomele BRGE, mai ales fructele acide. Daca aveti adesea reflux gastric, reduceti sau eliminati din alimentatia dumneavoastra urmatoarele produse:
• portocale;
• grepfrut;
• lamai;
• limete;
• ananas;
• rosii;
• sos de tomate sau mancaruri cu sos de tomate, precum pizza si chili;
• salsa.
Ciocolata
Ciocolata contine un ingredient numit metilxantina. A fost dovedit ca acesta relaxeaza muschii netezi ai SEI si creste aciditatea.
Usturoiul, ceapa si mancarurile picante
Alimentele picante si condimentate, cum ar fi ceapa si usturoiul, provoaca arsuri la stomac pentru multi oameni.
Daca mancati multa ceapa sau usturoi, asigurati-va ca monitorizati cu grija mesele in jurnal. Unele alimente, alaturi de mancarurile picante, va pot deranja mai mult decat altele.
Cofeina
Persoanele cu reflux de gastric pot observa cum simptomele lor se declanseaza dupa cafeaua de dimineata. Cafeina este un declansator bine cunoscut al refluxului gastric
Menta
Menta si produsele cu aroma de menta, precum guma de mestecat sau dropsurile, pot de asemenea sa declanseze simptomele refluxului gastric.
Alte optiuni
Desi lista de mai sus include declansatori comuni, este posibil sa aveti intolerante unice la alte alimente.
Luati in considerare eliminarea urmatoarelor produse alimentare timp de trei pana la patru saptamani pentru a vedea daca simptomele se imbunatatesc: produse lactate, produse pe baza de faina, precum paine si biscuiti si proteine din zer.
Pe langa controlul simptomelor de reflux prin dieta si nutritie, puteti gestiona simptomele prin schimbari ale stilului de viata. Incercati aceste sfaturi:
• Luati antiacizi si alte medicamente care reduc producerea acidului (folosirea excesiva poate avea efecte negative);
• Pastrati o greutate sanatoasa;
• Mestecati guma cu alte arome in afara de menta;
• Evitati alcoolul;
• Renuntati la fumat;
• Nu mancati prea mult si mancati in tihna;
• Ramaneti in pozitie verticala cel putin doua ore dupa masa;
• Evitati hainele stramte;
• Nu mancati cu trei pana la patru ore inainte de culcare;
• Ridicati capul patului cu 10 pana la 15 cm pentru a reduce simptomele de reflux in timpul somnului.
BRGE nu poate fi prevenita prin nicio dieta, dar anumite alimente pot ameliora simptomele.
Studiile arata ca aportul crescut in fibre, mai ales sub forma de fructe si legume, poate proteja impotriva BRGE, dar cercetatorii nu sunt inca siguri de felul in care fibrele previn simptomele BRGE.
Cresterea consumului de fibre este in general o idee buna. Pe langa ameliorarea simptomelor BRGE, fibrele reduc de asemenea riscul de:
• Colesterol crescut;
• Glicemie necontrolata;
• Hemoroizi sau alte probleme ale tractului intestinal.
Intrebati medicul daca aveti nelamuriri despre includerea unui aliment in dieta dumneavoastra. Ceea ce ajuta o persoana in privinta refluxului gastric poate fi o problema pentru altcineva.
Comunicarea deschisa cu un medic va poate ajuta in conceperea unei diete care sa controleze sau sa amelioreze simptomele.
Persoanele cu BRGE pot reusi, de obicei, sa isi tina sub control simptomele prin modificari ale stilului de viatasi medicamente fara prescriptie medicala.
Discutati cu medicul dumneavoastra daca modificarile stilului de viata si medicamentele nu imbunatatesc simptomele. Medicul va poate recomanda medicamente pe baza de reteta sau, in cazuri extreme, interventii chirurgicale.