Cum afecteaza gonoreea cavitatea bucala?

Generalitati

Gonoreea este o infectie cu transmitere sexuala cauzata de bacteria Neisseria gonorrhoeae. La nivel global, aproximativ 75-80 de milioane de cazuri noi sunt detectate anual, dar din pacate nu toate cazurile reale sunt diagnosticate si tratate.

In general, tratamentul pentru gonoree este foarte eficient, iar fara el boala poate provoca complicatii grave si permanente.

Numarul exact de cazuri in care gonoreea a afectat cavitatea bucala nu este cunoscut. Totusi, studiile estimeaza ca peste 85% dintre adultii activi sexual au experimentat cel putin o data sexul oral neprotejat.

Gonoreea orala produce extrem de rar simptome, fiind foarte greu de detectat. Acest lucru poate duce la intarzierea tratamentului, la formarea de bacterii rezistente la antibiotice si la raspandirea infectiei catre alte persoane.

Gonoreea orala se raspandeste prin sexul oral realizat unei persoane ce are deja gonoree. Desi studiile sunt limitate, exista cateva rapoarte care afirma ca boala se poate transmite si prin sarut, mai ales prin sarutul „frantuzesc”.

Simptome

De cele mai multe ori, gonoreea nu produce simptome cand afecteaza cavitatea bucala. Totusi, daca simptomele apar, pot fi dificil de distins fata de simptomele clasice ale altor infectii ale gatului. Astfel, tabloul clinic cuprinde:

- Dureri de gat;
- Inflamatie a peretilor faringelui;
- Febra;
- Adenopatie.

Uneori, persoanele cu gonoree orala pot avea si o alta zona a corpului infectata cu aceeasi bacterie, precum cervixul sau uretra. In acest caz, simptomele pot include:

- Secretii anormale peniale sau vaginale;
- Dureri sau senzatie de arsura la urinare;
- Durere in timpul actului sexual;
- Inflamatie testiculara;
- Inflamatie a ganglionilor limfatici din zona inghinala.

Diferenta dintre gonoreea cavitatii bucale si orice alta afectiune a acestei zone, precum faringita, este dificil de facut doar pe baza tabloului clinic.

Totusi, faringita streptococica poate fi insotita si de acumulari albe in gat, sub forma de pete. Singura modalitatede a sti sigur ce afectiune cauzeaza simptomele consta in recoltarea de exsudat faringian.

Tratament

Vizita la medic este necesara in mod obligatoriu, deoarece gonoreea se trateaza cu antibiotice prescrise de acesta. Cu ajutorul antibioticelor se poate elimina complet infectia si se poate preveni transmiterea acesteia. Lasata netratata, gonoreea poate provoca o serie de complicatii grave.

Astfel, orice persoana care considera ca a fost expusa trebuie sa consulte un medic pentru a fi testata. Acest lucru presupune prelevarea secretiilor faringiene cu ajutorul unui tampon, acesta fiind ulterior trimis la analize.

Trebuie cunoscut faptul ca gonoreea orala se vindeca mai greu decat cea genitala, dar poate fi tratata cu antibioticele corecte. Specialistii recomanda ca terapia sa cuprinda doua antibiotice, deoarece a crescut numarul tulpinilor de Neisseria gonorrhoeae rezistente la medicamente.

Astfel, tratamentul include o singura injectie de ceftriaxona si o singura doza de azitromicina administrata pe cale orala.

Pe timpul tratamentului si timp de sapte zile de la acesta se interzice orice contact sexual, inclusiv sexul oral si saruturile. De asemenea, impartirea oricaror alimente sau bauturi in acest timp nu este permisa, deoarece gonoreea poate fi transmisa prin saliva.

In cazul in care simptomele persista, medicul trebuie anuntat cat mai rapid. Acesta poate fi nevoit sa prescrie antibiotice mai puternice pentru a elimina bacteria din organism.

Trebuie cunoscut faptul ca apa de gura poate fi considerata capabila sa vindece gonoreea. Astfel, cateva studii recente au demonstrat ca apa de gura poate reduce semnificativ cantitatea de Neisseria gonorrhoeae de pe suprafata faringiana.

Acest lucru pare extrem de promitator, dar mai sunt necesare cercetari cu privire la acest aspect. Pana atunci, antibioticele raman singurul tratament dovedit a fi eficient.

Comunicarea cu partenerul sexual

Persoana diagnosticata trebuie, in mod normal, sa informeze toti partenerii sexuali recenti cu privire la infectie, deoarece acestia trebuie sa se testeze si ei.

Prin partener sexual recent se intelege orice persoana cu care s-a avut orice tip de contact sexual in ultimele doua luni de la debutul simptomatologiei sau de la diagnosticare.

Comunicarea cu partenerul sexual curent sau anterior poate fi inconfortabila, dar trebuie facuta pentru a evita riscul complicatiilor grave. De asemenea, trebuie cunoscute informatii amanuntite despre gonoree, testare si tratament, deoarece persoanele anuntate pot dori sa afle mai multe detalii.

Perspectiva si complicatii

Cu tratament adecvat, gonoreea este curabila, iar pacientii au o perspectiva buna. Totusi, tulpinile de gonoree rezistente la antibiotice pot fi greu de eliminat. Se recomanda ca persoanele ce au primit tratament sa revina la control dupa 14 zile de la acesta pentru efectuare unor teste de verificare.

Recurenta gonoreei orale nu este cunoscuta, dar se stie ca pentru alte tipuri de gonoree este de aproximativ 5-10%. Astfel, persoanele tratate anterior pot dezvolta din nou afectiunea, chiar daca nu au simptome. Din acest motiv se recomanda retestarea la 3 si 6 luni dupa tratament, atat a persoanei infectate, cat si a partenerului.

In cazul in care gonoreea orala este lasata netratata, agentul infectios se poate raspandi prin fluxul sangvin si in alte parti ale corpului. Acest lucru poate duce la o infectie gonococica sistemica, diseminata. Infectia gonococica diseminata poate provoca dureri articulare, inflamatie si leziuni cutanate.

De asemenea, inima poate fi infectata in cazurile severe.

Atunci cand gonoreea afecteaza rectul, tractul urinar si organele genitale, complicatiile sunt mai grave si includ:

- Boala inflamatorie pelvina;
- Diferite complicatii ale sarcinii;
- Infertilitate;
- Epididimita;
- Cresterea riscului de infectare cu HIV.

Preventie

Riscul de aparitie a gonoreei orale poate fi scazut prin utilizarea de prezervative sau „folii” pentru sexul oral. De asemenea, in lipsa „foliilor” speciale (dental dam), prezervativul obisnuit poate fi modificat pentru a proteja impotriva bacteriilor din timpul sexului oral facut unei femei.

Astfel, acestuia ii poate fi taiata baza si varful, ulterior zona ramasa fiind taiata pe lungime, astfel incat sa se obtina un dreptunghi ce poate fi aplicat pe zonele genitale.

Testarea periodica este, de asemenea, extrem de importanta, mai ales daca se suspicioneaza orice infectie cu transmitere sexuala. Prin detectarea precoce a oricarei boli, tratamentul poate fi oferit rapid, iar perspectiva poate fi imbunatatita considerabil.

Concluzii

Gonoreea orala este o infectie ce are drept cauza principala sexul oral. Simptomele sale nu exista sau imita alte boli, din acest motiv putand fi dificila de observat. Totusi, bacteria responsabila poate fi izolata si detectata, iar dupa acest lucru oferirea unui tratament este usoara.

Tratamentul este extrem de util in cele mai multe cazuri, iar perspectiva in urma acestuia este foarte buna.

Pentru evitarea infectiei cu Neisseria gonorrhoeae se recomanda protejarea cu prezervativ atunci cand au loc contacte sexuale.

Daca este folosit corect, prezervativul reprezinta cea mai eficienta metoda de protectie, protejand organismul de bolile cu transmitere sexuala in aproximativ 97-99% din cazuri.