Importanta depistarii precoce a cancerului de colon

Generalitati

Cancerul de colon este cancerul intestinului gros (colon), care este partea finala a tractului digestiv. Cele mai multe cazuri de cancer de colon incep ca forme benigne, aglomerari de celule numite polipi adenomatoasi. Cu timpul, unii dintre acesti polipi pot deveni cancer de colon.

Polipii pot fi mici si pot produce cateva simptome, daca exista. Din acest motiv, medicii recomanda teste de screening regulate pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon prin identificarea si eliminarea polipilor inainte de a deveni cancer.

In 2017, aproape 136.000 de cazuri noi de cancer colorectal au fost diagnosticate in S.U.A. Aproximativ 1 din 20 (5%) americani vor dezvolta cancer colorectal in timpul vietii lor.

Semne si simptome

Cancerul colorectal nu cauzeaza adesea simptome si este detectat in timpul examenelor de rutina. Este important sa retineti ca alte probleme de sanatate comune pot provoca unele dintre aceleasi simptome.

De exemplu, hemoroizii sunt o cauza obisnuita a sangerarii rectale, dar nu provoaca cancer colorectal.

Simptomele cancerului colorectal includ:

- O schimbare a obiceiurilor intestinale (de exemplu, constipatie - colon stang/sigmoid sau diaree);

- Scaune cu forma ingusta;

- Melena;

- Pierderea in greutate inexplicabila;

- Greata sau varsaturi - colon drept;

- Astenie - colon drept.

Durerile abdominale si scaderea in greutate sunt de obicei simptome tarzii, ceea ce indica o posibila boala extensiva. Orice persoana care sufera de oricare dintre simptomele de mai sus ar trebui sa vada un medic cat mai curand posibil.

Forme

Cele mai frecvente forme de sindroame de cancer de colon mostenite sunt:

Cancerul colorectal non-polipozic ereditar (HNPCC) - HNPCC, denumit si sindromul Lynch, creste riscul de aparitie a cancerului de colon si a altor tipuri de cancer.

Persoanele cu HNPCC au tendinta de a dezvolta cancer de colon inainte de varsta de 50 de ani.

Polipoza adenomatoasa familiala (FAP) - FAP este o tulburare rara care va determina sa dezvoltati mii de polipi in mucoasa colonului si a rectului. Persoanele cu FAP netratate au un risc crescut de a dezvolta cancer de colon inainte de varsta de 40 de ani.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de cancer de colon includ:

Varsta inaintata - marea majoritate a persoanelor diagnosticate cu cancer de colon sunt mai in varsta de 50 de ani. Cancerul de colon poate sa apara la tineri, dar se produce mult mai putin frecvent.

Un istoric personal al cancerului colorectal sau polipilor - persoanele cu antecedente de cancer de colon sau polipi adenomatosi au un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon in viitor.

Dieta - cand oamenii se muta din zone in care dieta tipica este scazuta de grasimi si bogata in fibre in zonele in care dieta tipica occidentala este cea mai comuna, riscul de cancer de colon la aceste persoane creste semnificativ.

Nu este clar de ce se intampla acest lucru, dar cercetatorii studiaza daca o dieta bogata in grasimi, cu fibre scazute afecteaza microbii care traiesc in colon sau cauzeaza inflamatie care poate contribui la riscul de cancer. Acesta este un domeniu de investigatie activa, iar cercetarea este in curs de desfasurare.

Afectiuni intestinale inflamatorii - infectiile cronice ale colonului, cum ar fi colita ulcerativa si boala Crohn, pot creste riscul de aparitie a cancerului de colon.

Sindroame mostenite care cresc riscul de cancer de colon - sindroamele genetice care au trecut prin generatii ale familiei tale pot creste riscul de cancer de colon.

Aceste sindroame includ polipoza adenomatoasa familiala si cancerul colorectal ereditar nepolipozic, cunoscut si ca sindromul Lynch.

Antecedente familiale de cancer de colon - persoanele care au un parinte, un frate sau un copil cu boala au o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer de colon. Riscul este cu atat mai mare cu cat sunt mai multi membri ai familiei care sufera de aceasta boala.

Un stil de viata sedentar - sedentarismul creste probabilitatea de a dezvolta cancer de colon. Efectuarea unei activitati fizice regulate poate reduce riscul de cancer de colon.

Diabet - persoanele cu diabet zaharat si rezistenta la insulina au un risc crescut de cancer de colon.

Obezitatea - persoanele care sufera de obezitate au un risc crescut de cancer de colon si un risc crescut de a muri de cancer de colon, in comparatie cu persoanele considerate greutate normala.

Fumat - persoanele care fumeaza pot avea un risc crescut de cancer de colon.

Alcool - utilizarea excesiva a alcoolului creste riscul de aparitie a cancerului de colon.

Radioterapia pentru cancer - radioterapia indreptata spre abdomen pentru a trata cancerele anterioare creste riscul de a dezvolta cancer de colon si rectal.

Metode de diagnostic

Se folosesc urmatoarele metode de diagnostic: teste hematologice; colonoscopie; biopsie; CT; PET; ecografie abdominala; RMN; CEA antigen.

Tratament

In functie de diferiti factori avem urmatoarele metode de tratament: chirurgical, radioterapie, chimioterapie.