Etapele osteoartritei genunchiului

Generalitati

Osteoartrita (OA) este impartita in cinci etape. Etapa 0 corespunde unui genunchi normal si sanatos, in timp ce etapele 1-4 sunt patologice, ultima etapa fiind reprezentata de osteoartrita severa. In acest stadiu avansat, osteoartrita poate provoca dureri semnificative si perturba miscarile obisnuite.

Etapa 0

Etapa 0 este clasificata drept o “sanatate normala” a genunchiului. Articulatia genunchiului nu prezinta semne de osteoartrita, nu este afectata mobilitatea articulatiei si nici nu este prezenta durerea. In etapa 0 a osteoartritei nu este nevoie de tratament.

Etapa 1

Etapa 1 a osteoartritei este caracterizata prin aparitia unor excrescente osoase (pinteni ososi) de foarte mici dimensiuni. Aceste excrescente osoase reprezinta cresteri osoase care se dezvolta adesea in cazul in care oasele se intalnesc in articulatie.

In aceasta etapa a osteoartritei nu apare durerea sau disconfortul la nivelul articulatiei genunchiului ca urmare a uzurii foarte mici a componentelor imbinarii.

Tratament

Nu este obligatoriu sa se urmeze un tratament deoarece nu sunt prezente simptome exterioare.

Cu toate acestea, in cazul in care un pacient este predispus la osteoartrita sau prezinta un risc crescut de dezvoltare a acestei boli, medicii recomanda tratamentul cu suplimente, precum glucozamina sau condroitina, sau inceperea unor exercitii de rutina pentru a preveni simptomele minore ale osteoartritei sau pentru a incetini progresia artritei.

Etapa 2

Etapa 2 a osteoartritei este considerata etapa “usoara” a acestei afectiuni. In acest stadiu, o radiografie a genunchiului va releva o crestere mai accentuata a osului, insa cartilajul este, de obicei, inca la o dimensiune normala, sanatoasa. In acest caz, spatiul dintre oase este normal, iar oasele nu se freaca intre ele.

Lichidul sinovial este, de asemenea, prezent in cantitati suficiente pentru a asigura miscarea normala a articulatiei. Lichidul sinovial este un lichid clar, lipicios care lubrifiaza articulatia, reducand frecarea si imbunatateste mobilitatea articulara.

Totusi, in aceasta etapa pot sa apara simptomele caracteristice osteoartritei:

- durere (dupa o zi lunga de mers sau de alergat);

- rigiditate mai mare in articulatie (atunci cand aceasta nu este folosita timp de mai multe ore);

- sensibilitate (atunci cand pacientul ingenuncheaza sau indoaie genunchiul).

Tratament

In acest stadiu incipient, medicul va detecta si diagnostica starea in care este genunchiul pacientului si nivelul de dezvoltare al OA, insa, pentru o diagnosticare corecta medicul trebuie sa cunoasca foarte bine semnele si simptomele prezente la pacient.

Exista mai multe terapii care pot ajuta la ameliorarea durerii si disconfortului cauzate de aceasta etapa usoara a osteoartritei. In general, aceste terapii sunt non-farmacologice, acest lucru inseammna ca nu este necesara administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerii.

Exercitiile aerobice si antrenamentul de rezistenta pot contribui la intarirea muschilor din jurul articulatiei, ceea ce sporeste stabilitatea si scade probabilitatea unor deteriorari suplimentare ale articulatiilor.

Articulatia trebuie protejata de efort prin evitarea ingenuncherii, ghemuirii sau sariturilor. Genunchierele pot ajuta la stabilizarea genunchiului. Talpile pentru pantofi pot ajuta la reglarea piciorului si la diminuarea presiunii de la nivelul articulatiei.

Unii pacienti pot solicita medicamente pentru o usoara ameliorare a durerii. Aceste sunt utilizate, in mod obisnuit, impreuna cu terapiile non-farmacologice.

Spre exemplu, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene este foarte bine sa fie asociata cu exercitii fizice, scadere in greutate si protejarea genunchiului de stres.

Tratamentul pe termen lung cu antiinflamatoare nesteroidiene poate cauza alte probleme, pot provoca ulcere gastrice, probleme cardiovasculare sau leziuni ale rinichiului si ale ficatului.

Etapa 3

Etapa 3 este clasificata ca fiind o etapa “moderata” a osteoartritei. In aceasta etapa, cartilajul dintre oase prezinta deteriorari evidente, iar spatiul dintre oase incepe sa se ingusteze.

Pacientii ce prezinta OA in stadiul 3 de dezvoltare sunt susceptibili de a prezenta frecvent dureri la mers, alergare, indoire si ingenunchere.

De asemenea, acestia pot prezenta rigiditate articulara dupa sederea pe perioade lungi de timp sau dimineata, iar dupa perioade lungi de miscare poate sa apara umflarea articulatiilor.

Tratament

In cazul in care terapiile non-farmacologice nu functioneaza si nu ofera ameliorarea durerii si a disconfortului, sunt recomandate injectiile cu cortizon.

Cortizonul, un steroid produs in mod natural de corpul uman, are ca efect ameliorarea durerii cauzata de osteoartrita atunci cand este injectat in apropierea articulatiei afectate.

Efectele unei doze de cortizon injectate dispar in aproximativ 2 luni. Cu toate acestea, este recomandat ca administrarea dozelor de cortizon sa fie atent supravegheata de medic.

Studiile au aratat faptul ca utilizarea pe termen lung a steroidului poate chiar inrautati gradul de afectare al articulatiilor.

In cazul in care antiinflamatoare nesteroidiene nu mai sunt eficiente, medicamente, precum codeina si oxicodona, pot ajuta la ameliorarea durerii intense in stadiul 3 al osteoartritei. Pe termen scurt, aceste medicamente pot fi utilizate pentru a trata durerea moderata pana la severa.

Medicamentele narcotice nu sunt recomandate pentru utilizarea pe termen lung din cauza riscului de crestere a tolerantei si posibila dependenta.

Persoanele care nu raspund la tratamente conservatoare pentru terapia fizica a osteoartritei, pierderea in greutate, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene sau analgezice, pot recurge la infiltratii cu acid hialuronic in genunchi. Acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial.

Tehnica presupune injectarea direct in articulatia genunchiului a unor preparate sintetice de acid hialuronic, care tind sa substituie lichidul articular. Acest tratament necesita de la 1 pana la 5 injectii cu acid hialuronic pe saptamana.

Efectul acestor injectii nu este unul imediat, este nevoie de cateva saptamani pentru ca efectul complet sa fie resimtit in totalitate de pacient, iar efectul dureaza, de obicei, cateva luni. Nu toti pacientii raspund la acest tratament.

Etapa 4

Aceasta etapa este considerata etapa severa a osteoartritei. Pacientii cu etapa 4 a OA experimenteaza dureri intense si un mare disconfort atunci cand merg sau misca articulatia.

In acest stadiu spatiul articular dintre oase este redus dramatic, cartilajul este aproape complet deteriorat, iar articulatia devine rigida si aproape imobila. Lichidul sinovial scade dramatic si nu mai ajuta la reducerea frecarii.

Tratament

Osteotomia reprezinta o optiune pentru pacientii cu osteoartrita severa. Aceasta reprezinta o sectionare chirurgicala a unui os cu scopul de a-i modifica axa, dimensiunile sau forma. Aceasta interventie chirurgicalaceste efectuala adesea la pacientii mai tineri.

Artroplastia reprezinta ultima optiune a pacientilor cu OA in stadiul 4. Aceasta interventie chirurgicala consta in indepartarea ligamentelor si cartilajului articular deteriorat si implantarea unei proteze.