Conform statisticilor, Romania ocupa un loc fruntas in lista tarilor cu cel mai mare consum de alcool din lume. Astfel, peste trei sferturi din populatia tarii este consumatoare de alcool, iar din pacate, un mare procent este alcatuit din adolescenti. Se estimeaza ca aproximativ 80% dintre elevii de liceu au incercat, macar o data, alcoolul.
Decizia de a bea este, in cele din urma, o alegere personala, dar parintii au un rol important in supravegherea copiilor si in formarea acestora.
Alcoolul este creat prin fermentarea cerealelor, a fructelor sau a legumelor. Fermentarea este un proces care utilizeaza drojdie sau bacterii pentru a schimba zaharurile din ingrediente in alcool.
Totusi, fermentarea este folosita pentru a produce si multe alte produse, de la branzeturi pana la substante antiseptice sau sedative.
Trebuie stiut ca alcoolul din bauturi se absoarbe in sange si afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii), alterand astfel toate functiile corpului. Specialistii au demonstrat ca sistemul nervos uman inca se dezvolta in adolescenta, iar efectele consumului de alcool se pot resimti ulterior.
Alcoolul este o substanta care incetineste functia sistemului nervos central, blocand transmiterea mesajelor catre creier. Acest lucru are ca efect modificarea perceptiilor, emotiilor, miscarilor, vazului si auzului unei persoane.
In cantitati mici, alcoolul poate ajuta o persoana sa se simta mai relaxata si mai putin anxioasa, dar in cantitati mai mari, alcoolul cauzeaza schimbari severe in creier, ducand la intoxicatii.
Persoanele care consuma prea mult alcool pot deveni confuze si dezorientate si pot avea tulburi de coordonare si de articulare a discursului verbal. Cu toate acestea, efectele alcoolului pot sa difere, unele persoane devenind prietenoase si vorbarete, iar altele suparate sau agresive.
Timpii de reactie a unei persoane care a baut alcool se incetinesc dramatic, din acest motiv interzicandu-se condusul dupa ce s-au consumat aceste lichide. Pentru persoanele aflate in stare de ebrietate, miscarile par a fi efectuate corect, dar in realitate nu sunt.
Atunci cand consumul de alcool creste apar intoxicatiile alcoolice. Acestea se refera la otravirea corpului cu cantitati mari de alcool.
Varsaturile violente sunt, de obicei, primele simptome ce pot sa apara, alaturi de somnolenta extrema, pierderea starii de constienta, respiratie dificila, hipoglicemia, convulsii si chiar deces.
Experimentarea consumului de alcool in anii adolescentei este o actiune extrem de frecventa. Unele dintre cele mai intalnite motive pentru care adolescentii consuma alcool sau chiar alte substante, precum tutun sau droguri, sunt reprezentate de:
- Curiozitate;
- Dorinta de a reduce stresul si de a induce starea de relaxare si euforie;
- Dorinta de a se integra in anumite grupuri;
- Dorinta de a se simti sau a parea mai maturi.
Inca de la varste fragede, copiii vad diferite mesaje publicitare care arata cum se bucura de viata persoanele care consuma alcool.
De asemenea, copiii pot observa cum parintii sau persoanele din jur consuma alcool si doresc sa incerce si ei. Alcoolul poate sa para inofensiv in astfel de contexte, dar in realitate nu este.
Consumul de alcool poate fi una din urmarile abuzurilor familiale. Orice trauma suferita de un copil poate avea repercursiuni in viitor.
In Romania, comercializarea alcoolului catre persoane mai mici de 18 ani este interzisa. De asemenea, consumul de alcool este ilegal pana la aceasta varsta.
In plus fata de posibilitatea de a deveni dependenti, adolescentii trebuie sa cunoasca si celelalte efecte adverse ale consumului de alcool:
- Consumul de alcool creste sansele ca un adolescent sa comita infractiuni si sa devina agresiv cu ceilalti.
- Bautura poate deteriora capacitatea unui elev de a studia si de a obtine note bune. Astfel, performanta intelectuala a acestuia scade semnificativ. Chiar si performantele sportive pot fi afectate din cauza problemelor de coordonare. Viitorul unui adolescent se bazeaza pe rezultatele scolare, iar alcoolul i le poate afecta in mod negativ.
- Consumul de alcool poate face ca oamenii sa realizeze lucruri stupide sau jenante, pe care sa le regrete ulterior.
- Alcoolul predispune la sexualitate si la contacte sexuale neprotejate. Astfel, din cauza alcoolului apar multe sarcini nedorite sau se transmit numeroase infectii.
- Bautura in exces sporeste ratele de deces, persoanele aflate in stare de ebrietate putand fi implicate in altercatii sau accidente de masina. De asemenea, persoanele baute au un risc mai mare de a se sinucide.
- Consumatorii de alcool sunt mai predispusi la obezitate si la diferite probleme de sanatate, precum hipertensiunea arteriala. Adolescentii care continua sa bea frecvent, isi vor deteriora sever si rapid organele importante, precum ficatul, inima si creierul.
Atunci cand toate persoanele de la o petrecere consuma alcool, este greu pentru un tanar sa refuze. Nimeni nu vrea sa fie respins pentru ca a refuzat un pahar cu bautura.
Cu toate acestea, frecventa consumului de alcool va creste progresiv, iar efectele se vor face resimtite rapid.
Chiar daca este inconfortabil pentru un adolescent sa refuze bautura, acest lucru este important. Fie ca refuzul este prompt si fara explicatii, fie ca este insotit de diferite scuze, acesta reprezinta cea mai buna alegere care poate fi facuta.
In timp, persoanele vor intelege ca alcoolul nu este pentru toata lumea si vor renunta la a face invitatii inutile.
Daca urmeaza o petrecere ce implica alcool, strategia de a refuza alcoolul poate fi facuta in avans. De asemenea, intalnirile fara alcool sunt mult mai indicate si pot fi numeroase, de la vizionarea unui film sau vizitarea unui loc placut, pana la concerte sau evenimente sportive.
Activitatea fizica reprezinta o metoda foarte eficace in lupta contra alcoolului.
Adolescentii care sunt stapani pe sine sunt mai putin susceptibili de a deveni consumatori cronici de alcool decat cei cu stima de sine scazuta.
Daca un adolescent considera ca are probleme cu alcoolul sau daca parintii acestuia observa acest lucru, ar trebui solicitata parerea unui specialist cat mai curand posibil.
Medicii, consilierii scolari si psihologii reprezinta persoane ce pot oferi cele mai bune sfaturi pentru a depasi consumul de alcool.
Alcoolismul este o afectiune care trebuie si poate fi tratata. Parintii trebuie sa fie extrem de atenti la comportamentul pe care il dezvolta copiii lor.
Adesea, persoanele care au probleme cu bautura nu recunosc acest lucru si le vine greu sa accepte. Cu cat problema este evaluata si tratata mai rapid, cu atat perspectiva este mai buna.
Alcoolul este o substanta care face mai mult rau decat bine atunci cand ajunge in organism, din acest motiv este recomandata evitarea lui. Petrecerile pot reprezenta momente placute chiar si daca nu este consumat alcool.
Astfel, prin renuntarea la alcool, organele principale ale organismului raman sanatoase si isi vor desfasura optim functiile.