Cosmarurile reprezinta vise tulburatoare si extrem de deranjante. Conform cercetatorilor, peste 50% dintre adulti au raportat ca au experimentat cel putin un cosmar. Cu toate acestea, unele cosmaruri apar mai frecvent si poarta denumirea de cosmaruri recurente.
Trebuie stiut ca acest tip de cosmaruri tinde sa apara mai des in cazul copiilor decat al adultilor.
Nu toate cosmarurile recurente sunt aceleasi in fiecare noapte. Multe dintre acestea urmeaza teme similare, asemanatoare, dar pot sa difere in continut.
Indiferent de scenariul cosmarurilor, acestea provoaca emotii puternice la trezire, precum furie, tristete, vinovatie, anxietate si frica. Aceste ganduri si sentimente pot face dificila adormirea.
Cosmarurile recurente au frecvent o cauza fundamentala.
Cosmarurile pot sa apara din motive variate, dar cele mai frecvente sunt reprezentate de:
Stres, anxietate sau depresie
Stresul apare, cel mai adesea, atunci cand oamenii nu isi pot canaliza emotiile intr-o maniera productiva. Problemele acumulate pe parcursul zilei se pot transforma astfel in stres. Din acest motiv, visele pot fi singurele ocazii prin care organismul poate trece prin aceste sentimente.
Studiile de specialitate au emis o ipoteza ce afirma ca stresul si traumele suferite in copilarie pot determina aparitia cosmarurilor recurente mai tarziu in viata.
De asemenea, anxietatea si depresia pot provoca cosmaruri. In unele cazuri, cosmarurile recurente pot provoca chiar si atacuri de panica.
Sindromul de stres post-traumatic
Sindromul de stres post-traumatic reprezinta una dintre cauzele principale ale cosmarurilor recurente la adulti. Pana la 71% dintre persoanele cu sindrom de stres post-traumatic experimenteaza cosmaruri recurente.
Unul dintre simptomele cele mai frecvente ale sindromului de stres post-traumatic consta in retrospective ale evenimentului sau evenimentelor traumatice.
Uneori, acestea se pot manifesta prin cosmaruri. Pentru persoanele cu sindrom de stres post-traumatic, cosmarurile recurente pot avea o varietate de efecte negative, inclusiv:
- Agravarea simptomelor produse de acest sindrom;
- Contribuirea la aparitia sau agravarea depresiei;
- Reducerea calitatii somnului.
Continutul acestor cosmaruri poate varia de la o persoana la alta. Pentru unii oameni, cosmarurile se repeta frecvent, reconstituind trauma originala.
Pentru altii, cosmarurile reprezinta transpunerea simbolica a emotiilor si sentimentelor traumei initiale.
Afectiuni medicale subiacente
Anumite tulburari ale somnului pot provoca cosmaruri recurente. Apneea in somn este una dintre acestea si se caracterizeaza prin intreruperea respiratiei in timpul somnului.
Narcolepsia este o alta tulburare a somnului, caracterizata prin somnolenta severa in timpul zilei, halucinatii si paralizie de somn. Conditii precum acestea pot afecta sever calitatea somnului si pot reprezenta cauze fundamentale ale cosmarurilor recurente.
Consumul de medicamente
Anumite medicamente, precum antidepresivele si medicamentele pentru tensiunea arteriala, pot provoca cosmaruri.
Unele studii au relatat ca cele mai frecvente medicamente care provoaca cosmaruri sunt reprezentate de sedative, hipnotice, beta-blocante, dar si amfetamine.
Abuzul de substante
Intreruperea consumului unor anumite substante poate provoca sevrajul. Acesta are numeroase simptome, printre care si cosmarurile recurente.
Aceste cosmaruri pot fi mai intense la inceputul opririi consumului substantei respective, dar se reduc progresiv cu trecerea timpului. S-a constatat ca oprirea consumului de alcool poate cauza, cel mai adesea, cosmaruri.
Diferenta dintre cosmar si teroare nocturna (pavor nocturn)
Cosmarurile si terorile nocturne pot sa para similare, dar sunt experiente destul de diferite. Cosmarurile sunt vise infricosatoare si vii care, de obicei, determina individul sa se trezeasca imediat. Aceste vise sunt, adesea, usor de tinut minte.
Terorile nocturne sau pavorurile nocturne fac ca persoana ce le experimenteaza sa fie greu de trezit. Aceasta poate experimenta o agitatie extrema insotita de tipat sau chiar somnambulism. In ciuda acestor reactii fizice, indivizii care le experimenteaza isi mentin totusi somnul.
Terorile nocturne si cosmarurile apar in diferite stadii ale somnului. Somnul este alcatuit din patru etape principale. Primele doua sunt caracterizate printr-un somn usor, iar urmatoarele doua printr-un somn adanc.
La aproximativ fiecare 90 de minute apare o noua etapa in care exista miscari rapide ale ochilor, numita somn REM. Terorile nocturne apar, in general in perioadele de somn non-REM, iar cosmarurile apar in timpul somnului REM.
In cele mai multe cazuri, tratarea cosmarurilor recurente implica tratarea starii de baza.
Depresia si anxietatea
Tratarea conditiilor, precum depresia si anxietatea, poate ajuta la rezolvarea gandurilor si sentimentelor ce produc cosmarurile recurente. Unele dintre optiunile de tratament pentru aceste conditii pot include:
- Psihoterapia, in special terapia cognitiv-comportamentala;
- Tratament medicamentos, cum ar fi administrarea de inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei;
- Tehnici de relaxare, precum yoga si meditatia;
- Tehnici de respiratie;
- Activitate fizica regulata.
Tulburarile de somn
Tratamentul tulburarilor de somn, cum ar fi apneea de somn si narcolepsia, poate fi diferit. Apneea de somn este tratata, in general, cu dispozitive speciale de respiratie, medicamente, modificari ale stilului de viata, chiar interventii chirurgicale.
Narcolepsia este tratata, cel mai adesea, cu medicamente pe termen lung, precum anumite antidepresive.
Sindromul de stres post-traumatic
In cazul in care cosmarurile recurente au aceasta cauza, tratamentul profesional specific este foarte important. De asemenea, terapia cognitiv-comportamentala poate contribui la ameliorarea cosmarurilor recurente induse de anumite traume.
In cazul cosmarurilor determinate de sindromul de stres port-traumatic, medicatia poate fi utilizata ca parte a unui protocol de tratament pentru tulburarea de baza.
Este rar ca medicamentele sa fie utilizate in tratamentul cosmarurilor recurente daca nu este prezent si sindromul de stres post-traumatic.
Schimbari ale stilului de viata
Una dintre modalitatile prin care cosmarurile recurente pot fi diminuate consta in crearea unor obiceiuri sanatoase de somn. Acest lucru se face astfel:
• Adoptarea unui program optim de somn – un program de somn poate ajuta o persoana sa se asigure ca doarme suficient pe tot parcursul noptii;
• Evitarea dispozitivelor electronice – lumina albastra emisa de ecranele dispozitivelor electronice poate suprima melatonina, adica hormonul somnului. Astfel, utilizarea acestor dispozitive duce la dificultate in adormire;
• Evitarea stimulentelor – alcoolul, cofeina si tigarile pot duce la alterarea somnului;
• Asigurarea confortului optim – patul, pernele si paturile trebuie sa fie confortabile. Decorarea dormitorului cu elemente familiare si reconfortante poate ajuta la realizarea unui spatiu optim pentru desfasurarea somnului.
Cosmarurile recurente pot induce dificultati la adormirea dupa acestea. Exista totusi cateva metode de linistire:
• Urmarea unor exercitii de respiratie – respiratia profunda, diafragmatica, poate contribui la incetinirea ritmului cardiac si la scaderea tensiunii arteriale;
• Vorbirea despre cosmar – uneori, discutarea cu o anumita persoana despre cosmarul suferit poate ajuta la diminuarea anxietatii. De asemenea, poate reprezenta si o metoda buna de a reflecta asupra faptului ca este doar un vis si nimic mai mult;
• Rescrierea visului – anumite terapii includ rescrierea gandurilor si sentimentelor. Cosmarul trebuie transpus in ceva mai putin infricosator sau deranjant.
In cazul in care cosmarurile recurente influenteaza abilitatea de a obtine un somn odihnitor, provoaca anxietate si depresie, afectand rutina zilnica, parerea medicului trebuie solicitata cat mai rapid.
Studiile somnului pot ajuta la determinarea tulburarii de somn care produce cosmarurile recurente. Odata ce cauza cosmarurilor este eliminata, acestea pot sa dispara permanent.