Vremea rece a iernii aduce multe modificari in viata unei persoane, de la schimbarea garderobei, pana la modificari ale organismului. Corpul experimenteaza schimbari ale metabolismului si ale nivelurilor de energie, alimentatia jucand un rol important pentru acestea.
Oamenii pot reactiona frecvent la frigul iernii prin oprirea activitatilor fizice si cresterea aportului de hrana. Cu toate acestea, obiceiurile de acest tip nu sunt sanatoase si pot produce mult disconfort ulterior.
De asemenea, temperaturile scazute si perioadele scurte de lumina naturala pot produce chiar si afectiuni psihice, de exemplu astenii de sezon sau chiar tulburarea afectiva sezoniera.
Totusi, in ciuda efectelor secundare ale frigului, iarna este un anotimp frumos. Tinand cont de cateva aspecte alimentare usoare, starea de sanatate a unei persoane poate fi mentinuta la nivel optim pe tot parcursul iernii.
Legumele
Legumele reprezinta alimente extrem de bogate in substante nutritive importante, cum ar fi fibrele si proteinele. De asemenea, legumele ofera o varietate larga de moduri in care pot fi mancate.
Se pot consuma crude, in salate, fierte sau gratinate. Supele fierbinti de legume reprezinta o modalitate eficienta de a incalzi corpul dupa sau inainte de expunerea la frigul iernii.
Radacinoasele
Produsele cele mai sanatoase sunt cele locale, dar iarna poate stopa productia acestora. Totusi, radacinoasele sunt legume ce rezista foarte bine pe timpul iernii.
Sfecla, morcovii si napii reprezinta doar cateva exemple de radacinoase care se mentin proaspete, oferind astfel multe avantaje. De exemplu, consumul de morcov ajuta la cresterea nivelului de betacaroten si al vitaminelor A si C.
Cruciferele
Aceste legume reprezinta un aparator extrem de eficient al organismului impotriva racelii si gripei. Broccoli si conopida sunt bogate in vitamina C, mentinand in parametri normali sistemul imunitar. De asemenea, conopida contine un nivel ridicat de vitamina K si ajuta corpul sa previna aparitia inflamatiei si a cancerului.
Conopida reprezinta si o importanta sursa a vitaminei B, importanta in crestere si dezvoltare.
Varza, conopida, rucola si broccoli sunt, de asemenea, surse importante de fibre, ajutand la mentinerea unui nivel energetic optim si a unei digestii sanatoase.
Cartofii dulci
O alta sursa importanta de fibre, cartofii dulci sunt, de asemenea, extrem de bogati in vitamina A si potasiu. Gustul lor dulce si aromat poate fi utilizat la foarte multe feluri de mancare. Adesea, ei pot fi asezonati cu ulei de masline si condimente si pot fi gratinati.
De asemenea, cartofii dulci pot reprezenta un aliment important in dieta persoanelor cu diabet.
Dovlecii
Dovleacul reprezinta o alta leguma foarte rezistenta pe timpul iernii. Poate fi consumat copt sau in piureuri. De asemenea, poate fi utilizat chiar si in prepararea multor prajituri sau placinte. Cu toate acestea, indiferent de modul de pregatire, beneficiile sunt prezente.
Dovleacul reprezinta o leguma cu un nivel redus de calorii, dar cu un aport crescut de vitamine, in special vitamina A. Astfel, consumul de dovleac reprezinta un adevarat mod prin care organe importante, cum ar fi ochii, inima, plamanii si rinichii, pot fi protejate pe timpul iernii.
Spanacul
Spanacul reprezinta o importanta sursa de fier si zinc. Acestea ajuta organismul sa lupte impotriva virusurilor ce incearca sa produca diferite boli specifice iernii, precum raceala sau gripa.
Fructele
Ca si legumele, fructele reprezinta alimente ce pot proteja organismul de diferite afectiuni pe durata iernii, dar si pe tot parcursul anului. In Romania, citricele se regasesc in varietati crescute in perioada rece, iar consumul lor are beneficii importante.
Citricele
Iarna este sezonul cel mai potrivit pentru a consuma citrice proaspete. Portocalele sunt incarcate cu un continut crescut de vitamina C, o singura portocala oferind mai mult decat necesarul zilnic. De asemenea, citricele contin si folati, cu rol important in protectia inimii.
Clementinele reprezinta citrice extrem de apreciate iarna, cu un gust extrem de bun. Ele se curata usor, iar de obicei nu au seminte. Aceste lucruri le fac gustari excelente si protectoare. De asemenea, clementinele au un continut crescut de fibre si de potasiu.
Avocado
Avocado reprezinta un fruct foarte important in mentinerea sanatatii unei persoane. Continutul acestuia cuprinde fibre, grasimi bune si vitamine importante (A, D, E, K).
Poate fi consumat in salate sau chiar in deserturi, amestecat cu ciocolata neagra, iaurt grecesc si miere.
Fructele de padure
Fructele de padure proaspete sunt cele mai bune, dar si cele congelate isi pastreaza o multime din proprietati. Astfel, fructele de padure sunt extrem de delicioase si sunt sarace in calorii.
De asemenea, chiar si o cantitate mica de fructe de padure poate oferi un aport important de fibre si vitamina C. Se pot consuma intregi, in salate sau in diferite deserturi.
Catina si macesele reprezinta, de asemenea, fructe care ajuta la cresterea imunitatii. Se pot asocia frecvent cu mierea de albine, in acest fel efectele fiind si mai pronuntate.
Carnea, pestele, ouale si branza
Laptele, ouale si branza reprezinta surse foarte importante de vitamine, proteine si calciu. Vitamina B12 contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si la reducerea oboselii.
Carnea de pasare si de vita, dar si pestele sunt, de asemenea, alimente extrem de importante pe durata iernii.
Carnea de curcan si pui
Carnea de curcan, dar si cea de pui, este extrem de bogata in proteine. Iarna, o supa fierbinte de pasare poate reprezenta un remediu extraordinar pentru o raceala.
Somonul
Somonul are un continut ridicat de aminoacizi, precum triptofanul, tirozina si glutamina. Acestia, alaturi de alte proteine, reprezinta neurotransmitatori care contribuie la reglarea starii de dispozitie. De asemenea, consumul de carne de peste este corelat cu reducerea riscului de depresie.
Somonul este bogat si in acizi grasi Omega-3, extrem de utili in gestionarea sanatatii cardiovasculare. De asemenea, acizii grasi Omega-3 ajuta la controlul depresiei.
Condimentele
Condimentele si ierburile aromate, precum piperul negru, nucsoara, scortisoara, anasonul, sofranul, turmenicul, chimenul, boiaua de ardei, usturoiul, ghimbirul, salvia si rozmarinul sunt extrem de sanatoase pe timpul iernii. Acestea ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si mentin temperatura corpului.
Cu toate acestea, chiar daca au efecte pozitive, condimentele, mai ales cele picante, ar trebui consumate cu masura. Daca exista afectiuni ale sistemului digestiv, medicul trebuie consultat inainte de a consuma condimente puternice.
Lichidele
Iarna, putine persoane se mai gandesc la un aport suficient de lichide. Cu toate acestea, deshidratarea poate sa survina la fel de usor ca si pe timpul verii.
Lichidele trebuie sa fie consumate in cantitati de aproximativ 1,5-2 litri pe zi, iar cea mai recomandata este apa. Cu toate acestea, bauturile fierbinti pot fi ideale contra frigului iernii.
O ceasca de ceai cald poate reprezenta o alegere excelenta pentru hidratare si pentru incalzire. Ceaiurile de lamaie, menta sau ghimbir sunt foarte utile si gustoase.
Alternativele pot consta in lapte cald sau cafea. Cu toate acestea, consumul trebuie sa fie regulat, iar aportul de zahar sa fie minim.
Iarna este un anotimp foarte frumos, dar care poate avea efecte negative asupra organismului uman. Cu toate acestea, o alimentatie echilibrata si sanatoasa poate ajuta extrem de mult impotriva acestor efecte neplacute.
Totusi, pentru rezultate si mai bune, se recomanda activitatea fizica regulata si un program de odihna suficient.