Beneficiile sexului pentru sanatate

Generalitati

Sexul si sexualitatea fac parte din viata normala si reprezinta factori importanti ai acesteia. In afara de reproducere, sexul poate implica intimitate si placere.

Surprinzator, activitatea sexuala poate avea multe beneficii pe diferite planuri, precum fizic, intelectual, emotional, psihologic si social.

Sanatatea sexuala reprezinta mai mult decat evitarea bolilor cu transmitere sexuala si a sarcinilor nedorite, insemnand o parte importanta a vietii de zi cu zi.

Cum poate ajuta sexul?

Studiile au sugerat faptul ca sexul poate reprezenta un exercitiu cardiovascular bun la barbatii si femeile tinere. Beneficiile ce pot fi obtinute prin sex sunt reprezentate de:

-Reducerea tensiunii arteriale;
-Arderea caloriilor;
-Sustinerea si imbunatatirea starii de sanatate a inimii;
-Consolidarea muschilor;
-Reducerea riscului de aparitie a bolilor de inima, a accidentului vascular cerebral si a hipertensiunii arteriale;
-Cresterea libidoului.

Persoanele cu o viata sexuala activa tind sa aiba o viata mai sanatoasa, cu exercitii fizice regulate si obiceiuri alimentare mai bune decat persoanele mai putin active sexual. Capacitatea fizica poate imbunatati, de asemenea, performanta sexuala in ansamblu.

Cresterea imunitatii

Studiile au demonstrat ca persoanele aflate in relatii romantice si care au o viata sexuala activa (de 1-2 ori pe saptamana) au avut mai multa imunoglobulina A (IgA) in saliva.

Persoanele care au facut sex mai rar de o data pe saptamana au avut valori reduse ale imunoglobulinei A. IgA este un anticorp cu un rol foarte important in prevenirea bolilor, reprezentand prima linie de aparare impotriva HPV (papiloma virus uman). Cu toate acestea, studiile au sugerat faptul ca anxietatea si stresul pot anula efectele pozitive ale sexului asupra imunitatii.

Imbunatatirea somnului

In timpul orgasmului, corpul elibereaza endorfine si oxitocina, adica hormonul dragostei. Combinatia acestor hormoni poate avea efect sedativ, contribuind la imbunatatirea somnului.

O calitate buna a somnului poate contribui la:
-Mentinerea unui sistem imunitar puternic;
-O durata mai lunga a vietii;
-Odihna satisfacatoare;
-Energie crescuta si prelungita pe timpul zilei.

Reducerea durerilor de cap

Alt studiu a concluzionat ca activitatea sexuala poate oferi o ameliorare totala sau partiala a migrenelor si a cefaleei de tip cluster.

Din persoanele incluse in studiu:
-60% au raportat o ameliorare a migrenelor;
-70% au raportat disparitia totala a durerii din timpul migrenelor;
-37% au raportat ca durerile de tip cluster au fost ameliorate;
-91% au raportat o reducere moderata pana la totala a cefaleei de tip cluster.

Beneficiile sexului asupra genurilor

Sexul masculin

O analiza recenta a constatat ca barbatii care au avut frecvent contact sexual vaginal au asociat un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostata.

Un alt studiu a constatat ca barbatii care au avut intre 4 si 7 ejaculari pe saptamana au avut cu 36% mai putine sanse de a fi diagnosticati cu cancer de prostata inainte de 70 de ani. Comparatia a fost facuta cu barbatii ce au ejaculat in medie de 2-3 ori pe saptamana.

Pentru barbati, sexul poate afecta chiar si rata mortalitatii. Un studiu efectuat pe o durata de 10 ani a aratat ca barbatii care au avut orgasm de peste 2 ori pe saptamana au avut un risc de mortalitate mai mic cu 50% decat cei care au facut sex mai rar.

Desi rezultatele studiilor sunt contradictorii, unele cercetari au sugerat ca sanatatea si calitatea spermatozoizilor se poate imbunatati odata cu cresterea activitatii sexuale.

Sexul feminin

Orgasmul presupune cresterea fluxului sangvin si eliberarea unor substante chimice naturale care amelioreaza durerea. De asemenea, activitatea sexuala la femei poate sa aiba urmatoarele efecte:

-Imbunatatirea controlului vezicii urinare in vederea reducerii incontinentei urinare;
-Ameliorarea crampelor menstruale si premenstruale;
-Imbunatatirea fertilitatii;
-Imbunatatirea musculaturii pelvine;
-Protectie impotriva endometriozei;
-Suport in lubrifierea vaginala;
-Scaderea sanselor de prolaps vaginal.

Femeile care continua sa fie active sexual chiar si dupa menopauza sunt mai putin predispuse la atrofie vaginala sau la subtierea peretilor vaginali. Atrofia vaginala poate provoca dureri in timpul actului sexual, dar si simptome urinare.

Efectele sexului asupra sanatatii mintale

Activitatea sexuala poate oferi beneficii psihologice si emotionale importante. Ca si exercitiile fizice, sexul poate ajuta la reducerea stresului si a anxietatii, imbunatatind starea de fericire.

Studiile sugereaza ca activitatea sexuala vaginala se poate corela cu:
-Imbunatatirea sanatatii mintale;
-Cresterea nivelurilor de incredere, intimitate si dragoste a relatiei de cuplu;
-Imbunatatirea capacitatii de a percepe, identifica si exprima emotiile.

Studiile au relatat ca adultii activi sexual la varste cuprinse intre 50 si 90 de ani au avut o memorie mai buna. De asemenea, s-a constatat ca probabilitatea ca aceste persoane sa se simta mai singure si deprimate a scazut in mod semnificativ.

Imbunatatirea aspectului si incurajarea increderii

Activitatea sexuala frecventa cu un partener poate ajuta o persoana sa arate mai tanara. Acest lucru se datoreaza eliberarii de estrogen in timpul actului sexual.

Studiile au corelat activitatea sexuala cu aspectul tanar al persoanelor. Persoanele vizate au parut a fi cu 7-12 ani mai tinere decat in realitate. Majoritatea acestora au discutat deschis despre sexualitate, increderea in sine fiind imbunatatita.

Beneficii sociale

Datorita oxitocinei, sexul poate ajuta la o conexiune speciala cu partenerul. Oxitocina poate sa aiba un rol important in dezvoltarea relatiilor, iar partenerii pot avea o satisfactie sporita atunci cand indeplinesc dorintele sexuale ale celuilalt. Atunci cand dorintele sexuale pot fi exprimate si satisfacute, imbunatatirea relatiei este garantata.

Celibatul si abstinenta

Sexul nu este singurul indicator al sanatatii si al fericirii. Acest stil de viata poate fi urmat si fara sex. Beneficiile sexului provin din sentimentele de placere, acestea putand fi obtinute de unele persoane si prin muzica, interactiune cu animale de companie sau prin a avea o credinta religioasa puternica.

Anumite studii efectuate in randul calugaritelor au relatat ca acestea au trait in mod sanatos si fericit chiar si pana la varste mai mari de 90 de ani.

Concluzii

Sexul reprezinta un aspect important al vietii, producand bunastare generala. In relatiile de cuplu, orgasmele joaca un rol important in legatura dintre parteneri.

Beneficiile fizice si emotionale, cum ar fi riscul redus al bolilor cardiace sau imbunatatirea stimei de sine pot sa apara in urma actelor sexuale, pe langa satisfactia provocata de acestea. Cu toate acestea, sexul neprotejat si mai ales cu parteneri multipli nu este recomandat, putand atrage complicatii nedorite.