Prevenirea si tratarea carceilor si crampelor musculare

Generalitati

Atat carceii, cat si crampele musculare sunt contractii involuntare si dureroase intalnite la nivelul unor grupe de muschi, mai ales la nivelul membrelor inferioare si pot avea cauze multiple.

Care sunt persoanele cele mai expuse?

Cei mai expusi sunt sportivii, persoanele supraponderale, cei care depun un efort fizic sustinut la serviciu sau in alte activitati, dar si varstnicii deoarece sistemul lor circulator este imbatranit, iar atrofia musculara isi face simtita prezenta in mod indirect, prin aparitia carceilor si a crampelor musculare.

Statul in sezut mult timp, statul picior peste picior, dar si purtarea tocurilor sunt cauze favorizante pentru aparitia acestor contracturi.

Nici gravidele nu scapa de crampele musculare, mai ales in primul si ultimul trimestru de sarcina, din cauza schimbarilor hormonale si a kilogramelor acumulate pe parcursul celor noua luni.

In alte circumstante, crampele musculare si carceii pot fi simptome ale unor afectiuni renale, ale deshidratarii, hipoglicemiei sau chiar a diabetului sau a unor afectiuni neurologice.

Oboseala de orice natura (fizica sau psihica) poate duce la aparitia carceilor si a crampelor musculare, in special pe timpul noptii, insa in cazul unui efort necorespunzator organismului, oboseala musculara este tipica pentru asa-numita "febra musculara", care este manifestata tot prin carcei si crampe musculare.

Simptome

Simptomele principale sunt:

- senzatie de arsura permanenta;
- dureri musculare localizate sau generalizate;
- slabiciune musculara care face ca pacientul sa stea in pat;
- senzatie de zvacnire sau zbatere la nivelul membrelor inferioare;
- parestezii sau senzatie de amorteala la nivelul membrelor superioare sau inferioare.

Alte semne si simptome tipice pentru crampe sau carceii, dar care pot aparea in asociere cu alte boli sunt:

- durere sau edeme, in special ale picioarelor;
- extremitati reci si amortite;
- dificultati la deplasare;
- paloare tegumentara, in special daca persoana este deshidratata;
- tahicardie (inima bate mai tare fata de normal);
- greata si varsaturi in cazuri mai grave;
- senzatie de ace si intepaturi, mai ales in cazul celor cu diabet.

Cauze

- lipsa incalzirii inaintea unui efort fizic;
- intinderile musculare;
- epuizarea si lipsa aportului de apa;
- leziunile osteomusculare;
- suprasolicitarea traumatismelor;
- mentinerea unor pozitii in acelasi loc mai mult timp, fara a face pauza, de exemplu, crampa scriitorului sau a artistului care tine pensula in aceeasi pozitie;
- rigiditatea peretilor vasculari denumita si ateroscleroza;
- dezechilibrele electrolitice, cum ar fi lipsa de potasiu, sodiu etc.;
- carenta unor vitamine din grupul B;
- deficitul de magneziu determina adesea aparitia spasmelor musculare, in special la tineri;
- compresia nervoasa pe un anumit nerv;
- ischemia musculara;
- ascita care apare la cirotici, deoarece distributia lichidelor in organismul afectat este anormala.

Recomandari medicale

Consultul la un medic specialist nu trebuie sa lipseasca daca apar unul din semnele mentionate mai sus. In urma consultului se va stabili schema terapeutica, daca este cazul, deoarece carceii, in unele situatii, nu necesita tratament, ci doar suplimentarea unor carente.

Prin aportul de magneziu sub diverse forme putem reduce in totalitate aparitia carceiilor.

Aportul de vitamine si minerale, dar si extracte din plante cum ar fi maces, vita-de-vie ce contine resveratrol, mar, flori de soc si hibiscus au rolul de a imbunatati circulatia la nivelul venelor si arterelor.

Nu trebuie sa uitam nici de importanta miscarii zilnice. Pentru a diminua efectele crampelor musculare, mersul pe jos minimum 30 de minure pe zi, in orice context, poate face minuni daca nu exista alte afectiuni asociate.

Alimentatia sanatoasa si aportul de vitamine prin fructe si legume proaspete reduc riscul de aparitie a aterosclerozei, iar hidratarea corespunzatoare mentine elasticitatea vaselor de sange si impiedica aparitia deshidratarii.

Cand trebuie consultat medicul?

Atunci cand crampele musculare si carceii aparuti se asociaza si urmatoarele simptome:

- febra peste 38 grade Celsius;
- dureri abdominale sau dureri ale membrului afectat;
- inapetenta si paloare tegumentara;
- urina inchisa la culoare, semn al aportului insuficient de lichide (deshidratarea);
- modificari ale starii de constienta, cum ar fi lesinul sau lipotimia;
- trezitul noaptea din somn din cauza durerilor sau a edemelor de la nivelul membrelor inferioare.

Tratamet

In mod normal nu se indica un tratament tintit pentru a preveni sau trata carceii, dar se indica medicamente care sa regleze circulatia sanguina si sa reduca presiunea creata de fluxul de sange.

Aceste medicamente sunt sub forma de comprimate, ce se elibereaza doar pe baza de reteta sau sub forma de plicuri denumite si "anticarcel", ce contin un complex de minerale si vitamine cu rolul de a suplimenta deficitul.

Plicurile sau comprimatele sub diverse denumiri contin magneziu, vitamina B6 si potasiu, cu rol de a reduce oboseala musculara sau psihica, ajutand la buna functionare a sistemului nervos central, dar si periferic, iar vitamina E contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Nu au contraindicatii, doar ca trebuie administrate cu grija si sa nu se depaseasca doza admisa deoarece pot avea efect laxativ.