Unele persoane sunt considerate mai slabe decat media, insa, cu toate acestea, nu le este influentata starea de santate. Pentru alte persoane, pierderea in greutate poate fi asociata si cu diverse probleme de sanatate.
Acest lucru se adevereste, in special daca scaderea in greutate are loc brusc, in plina starea de sanatate si fara voia persoanei.
Pierderea in greutate poate fi cauzata de probleme de malabsorbtie, de paraziti intestinali, de anumite tipuri de cancer, boli ale colonului cum ar fi: boala Crohn, colite ulcerative, diverticulite, de boli cronice precum diareea cronica, diabetul sau hipertiroidismul.
Operatiile, stresul sau traumele pot duce si ele treptat la scaderea poftei de mancare si, totodata, la pierderea in greutate,
Subponderalitatea poate fi cauzata si de tratamentele cu chimioterapice sau radioterapie in cazul celor cu diverse tipuri de neoplazii. Un individ subponderal, dar care crede ca este supraponderal, poate suferi de o boala de alimentatie cu subfond psihic.
Persoanele bolnave de SIDA sufera de obicei de sindromul “scaderii bruste in greutate” si devin din ce in ce mai slabiti pe masura ce boala avanseaza. Statistic, subponderabilitatea este mai frecventa la femei decat la barbati si este intalnita in grupa de varsta 14-29 de ani.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o persoana este considerata subponderala atunci cand indexul masei corporale este mai mic decat 18,5.
O alta cauza a scaderii in greutate poate fi si deficitul nutritional, care implica probleme de sanatate si de recuperare inca din copilarie si care se agraveaza odata cu inaintarea in varsta.
Doua grupuri care au de obicei probleme cu greutatea sunt batranii si copii mici. Malnutritia la copiii mici poate avea repercusiuni si in viitor asupra dezvoltarii si cresterii, iar, pe de alta parte, batranii nu mai acorda o importanta atat de mare hranei, ajungand sa omita mesele principale ale zilei fara a avea un motiv intemeiat.
Pe de alta parte, nu puteam afirma faptul ca persoanele subponderale sunt si malnutrite deoarece exista persoane cu un metabolism absolut normal, dar cu o greutate mica, in ciuda alimentatiei corecte, fiind implicai factorii genetici.
Daca facem diferentierea intre malnutritie si subponderabilitate, trebuie mentionat faptul ca exista un aport insuficient de hrana in cazul malnutritiei si un aport normal de hrana in cazul subponderabilitatii.
Unii pacienti cu diverse infectii la nivelul cavitatii bucale si al gatului asimileaza restrictiv hrana, in timp ce alte categorii de pacienti care pot avea intoleranta la lactoza pot valorifica partial hrana.
Mai este cunoscut si faptul ca bulimia si anorexia duc la aparitia subponderabilitatii si chiar la deces in cazuri mai grave, iar aceste doua stau la baza unor afectiuni psihiatrice nediagnosticate si netratate corespunzator.
Lucerna, schinelul, chimenul, ardeiul iute, telina, mararul, feniculul si cretisoara sunt renumite pentru efectul sau de stimulare al apetitului.
Pot fi consumate ca infuzie de ceai sau sub diverse forme de ambalare gasite in magazinele naturiste. O alta planta care protejeaza sistemul imunitar, ajuta la digestie si combate oboseala este astragalul.
Schinduful si ginsengul sunt utilizate de multa vreme deoarece stimuleaza digestia si creste apetitul inca de la prima administrare, insa de mentionat faptul ca nu trebuie utilizat ginsengul in cazul hipertensivilor.
Daca aveti impresia ca sunteti subponderal si daca ati scazut in greutate fara un motiv intemeiat, este recomandat sa mergeti la un consult medical complet pentru a vedea daca nu este vorba despre o afectiune care va provoaca slabirea.
Puteti avea o afectiune de care sa nu stiti si sa necesite tratament la domiciliu pe o perioada indelungata.
Consumati alimente care contin minimum 300g de carbohidrati, 100g proteine si 2500-3000 calorii pe zi.
De asemenea, consumati legume bogate in amidon precum cartofii si fasolea, cereale, curcan, pui, peste, oua, avocado, ulei de sofran, branza, ulei de masline, nuci, alune si seminte pentru un aport suplimentar de vitamine.
Mancati doar paine din tarate, paste, biscuiti si cereale. Mai puteti consuma supe crema fara lactoza, pe baza de soia deoarece sunt bogate in proteine si in calorii.
O alta indicatie ar fi sa consumati alimentele cat mai des si mai putin cantitativ, mestecandu-le incet pentru o digestie favorabila.
Daca sunteti subnutriti exista posibilitatea sa va pierdeti apetitul atunci cand vedeti mai multe alimente la o singura masa si de aceea este de preferat sa consumati doar cateva alimente care va fac placere, apoi sa mai ciuguliti cate ceva daca vi se face foame.
Nu consumati alimente grase, prajite sau alimente nesanatoase pentru a beneficia de calorii in plus deoarece exista riscul sa vi se faca rau si sa vomitati imediat dupa masa.
In locul acestora, puteti manca o gustare intre mese sau inainte de culcare bazata pe branza proaspata, budinca de banane, ton, alune crude, iaurt cu fructe, lapte de migdale sau avocado.
Eliminati din regim cafeaua, ceaiul verde sau orice alta bautura care contine cafeina deoarece exista riscul sa deveniti agitat dupa fiecare masa si sa nu stiti cauza.
O alta recomandare ar fi sa mancati intr-un mediu cat mai relaxant, fie acasa cu familia sau prietenii, fie intr-un restaurant cu meniuri cat mai diversificate.
Nu mancati cand sunteti nervosi, stresati sau suparati deoarece sunt intensificate arderile si vi se va face foame imediat dupa prima masa.
Nu exista un tratament medicamentos care sa fie dat si sa aiba efecte vizibile, de aceea, in majoritatea cazurilor, tratamentul este bazat pe diete corespunzatoare facute de nutritionisti specializati, vitamine si suplimente care sa echilibreze carentele si diverse siropuri din plante care sa stimuleze pofta de mancare.
Pe langa recomandarile de mai sus trebuie stabilite initial cauzele si scopul tratamentului, iar daca acestea nu sunt suficiente, se poate recurge la psihoterapie, ce este menita sa asigure suportul psihoemotional al pacientilor.
Consultati medicul daca vi se spune de mai multi membri din anturaj ca sunteti prea slab si nu omiteti sa ii spuneti medicului medicamentele pe care le luati deoarece unele ar putea induce pofta de mancare.