ADHD la adulti si copii: cauze, simptome si recomandari

Generalitati

Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD) sau tulburarea cu deficit de atentie (ADD) si cu hiperactivitate este un nou nume adresat unui grup de tulburari cauzate de diverse mecanisme ale sistemului nervos central.

Desi este o tulburare a copilariei, nu este exclus ca aceasta sa se intalneasca si la adulti. Unii specialisti declara ca opt milioane de adulti pot fi afectati si aproximativ 80% din ei nu-si dau seama si raman nediagnosticati.

Unele studii declara ca aproximativ 30-70% dintre copiii diagnosticati cu ADHD continua sa aiba simptome si cand sunt adulti, tulburarea devinenind mult mai complexa odata cu inaintarea in varsta.

Se manifesta nu doar ca o incapacitate legata de atentie, ci si ca o problema legata de autocontrol. Fara acest autocontrol, adultul nu poate duce la bun final sarcinile zilnice si se ajunge la consum de alcool, droguri sau chiar certuri familiale pe probleme financiare si nu numai.

Adultii cu ADHD pot fi infideli, deoarece se plictisesc foarte repede de diverse lucruri, inclusiv de partenerii de viata care, acest lucru ducand treptat la certuri interminabile in viata de familie.

Factori de risc

Factorii care au fost incriminati in dezvoltarea ADD/ADHD sunt:

- ereditatea;
- starile anxioase si unele stari depresive;
- fumatul in timpul sarcinii;
- alergiile de diverse cauze;
- aditivii alimentari artificiali;
- stresul sau poluarea din mediu;
- intoxicatia cu diverse metale grele;
- hiperinsulinemia;
- lipsa de oxigen la nastere;
- traumele prenatale;
- privitul prea mult la televizor din timpul copilariei poate fi responsabil de aparitia acestei tulburari deoarece studii mai vechi au aratat ca imaginile vizuale care se repeta prea repede pe ecranul televizorului poate afecta dezvoltarea creierului.

In ultimii ani s-a pus accentul pe rolul alimentatiei in ADD/ADHD deoarece multe dintre persoanele in cauza ar reactiona la unii conservanti, salicilati si coloranti prezenti in majoritatea alimentelor.

Aceste substante ar induce un dezechilibru chimic la nivelul creierului, provocand astfel schimbari nedorite de comportament.

Simptome

De retinut faptul ca nu exista niciun test care sa arate ca cineva are ADHD, ci doar specialistul este capabil sa stabileasca un diagnostic clar si concis, comparand trasaturile de comportament ale persoanei in cauza cu un set de criterii bine stabilite.

Aceste criterii sunt:

1. Persoana prezinta fie sase simptome de deficit de atentie, fie sase simptome de hiperactivitate si impulsivitate.

Simptomele deficitului de atentie includ urmatoarele:

- lipsa de atentie fata de anumite detalii si multiple greseli date de lipsa de concentrare;
- prezinta probleme daca este pus sa se concentreze asupra activitatilor intreprinse;
- persoana pare sa nu auda atunci cand i se vorbeste;
- nu urmareste instructajul si nu termina ceea ce i se da;
- prezinta dificultati in organizarea diverselor sarcini si activitati;
- evita sau refuza sarcinile care implica efort mental sustinut;
- pierde diferite obiecte menite sa duca activitatile la bun sfarsit;
- se lasa cu usurinta sustras de la activitati;
- uita des de activitatile zilnice pe care le are de indeplinit.

Simptome ale impulsivitatii si hiperactivitatii sunt:

- agitatie pe scaun sau la nivelul mainilor si picioarelor;
- paraseste scaunul frecvent;
- neliniste permanenta;
- nu poate participa la meciuri sau activitati in echipa;
- este tot timpul “pe picior de plecare”;
- vorbeste excesiv;
- ofera raspunsuri inainte ca celalalt sa finalizeze intrebarea;
- nu are rabdare sa stea la cozi;
- se amesteca in activitatile altora si le intrerupe conversatiile;
- pare sa nu aiba cei “sapte ani de acasa” (needucat).

2. Simptome care continua timp de sase luni si care se intensifica mai frecvent;

3. Simptome care provoaca prejudicii semnificative activitatii sociale, spirituale, scolare sau de lucru;

4. Dereglari ocupationale care apar in cel putin doua locuri: la scoala, casa sau serviciu;

5. Semne si simptome ce nu sunt declansate de alte boli.

Chiar daca unii adulti par in mod constant dornici sa faca si sa termine ce au de facut, adesea ei devin repede schimbatori si chiar irascibili in cazul in care nu reusesc ceea ce si-au propus.

De aceea, trebuie sa stim ca este o afectiune greu de diagnosticat pentru ca este duplicitara.

Din cauza cresterii uriase a numarului de cazuri diagnosticate recent, specialistii atrag atentia sa nu se faca confuzie intre depresie, consum de droguri sau alcool in mod constant, psihoze si alte afectiuni psihice.

Recomandari

Unele recomandari sunt de ordin medical, fie bazate pe infuzii din plante, fie pe diverse medicamente, dar nu sunt excluse nici indicatiile de ordin alimentar, care aduc un aport nutritional necesar organismului.

Plantele recomandate sunt ginko biloba, care are rolul de a stimula puterea de concentrare, ginsengul sau uleiul de lumanarica ajuta la imbunatatirea memoriei, extractul de radacina de valeriana ajuta la linistire, musetelul, cimbrul, roinita si floarea-pasiunii sunt si ele plante medicinale menite sa imbunatateasca starea de spirit a pacientului.

Alte recomandari de ordin nutritional cuprind dietele sanatoase, bazate pe proteine si suplimentate cu fructe din belsug.

Includeti in dieta si peste de apa rece precum tonul, somonul si heringul, deoarece sunt surse suplimentare de acizi grasi esentiali pentru dezvoltarea creierului si, adesea, carentele de acid docosahexaenoic (DHA) ar reprezenta una dintre cauzele aparitiei ADHD-ului.

Un alt sfat util ar fi sa limitati produsele lactate daca observati modificari de comportament dupa ce le consumati deoarece unele lactate pot cauza tulburari de comporatament in randul persoanelor cu ADHD/ADD.

Nu folositi tablete antiacide, bomboane de tuse, parfum, pastile de gat sau pasta de dinti din comert deoarece ar putea determina diverse alergii care duc la agravarea afectiunii.

Limitati treptat, dar sigur, statul la televizor, jocul pe tableta, precum si muzica data la maxim si incercati diverse metode de relaxare sau plimbari in aer liber.

Concluzii

Este din ce in ce mai evident faptul ca acesti pacienti sunt dispusi la un grad mai mare de depresie, alcoolism, agitatie si violenta, dificultati in cariera, societate si, de aceea, cereti ajutorul medicului daca sunteti pusi in asemenea situatie sau daca aveti o cunostinta cu aceasta afectiune pentru a gasi un profesionist specializat in tratarea persoanelor cu tulburari de atentie.

De asemenea, cautati sa tineti legatura cu organizatii care se ocupa de coordonarea pacientilor afectati, pentru a nu se ajunge in puncte grave ale tulburarii.