Adevarat
Pentru mult timp s-a crezut ca un aport crescut de apa faciliteaza pierderea in greutate; drept urmare, multi dintre cei care incepeau o dieta de slabire recurgeau la acest truc. Dar este oare adevarat? In mare parte, da.
Raspunsul la aceasta intrebare este unul mai mult sau mai putin retinut, deoarece depinde in primul rand de ceea ce intelegem printr-un consum crescut de apa, dar si de statusul medical al fiecarui individ.
In urma studiilor efectuate de-a lungul timpului, avand la baza acest subiect, au fost observate cateva efecte ale consumului crescut de apa in ceea ce priveste scaderea ponderala:
1. Ingerarea unei portii de 500 ml duce la o crestere a ratei metabolice de pana la 30% in primele 10 minute, ceea ce se traduce printr-o intensificare a arderilor calorice;
2. Persoanele care consuma peste 1 litru de de apa pe zi slabesc cu 2 kg mai mult fata de cei a caror aport nu depaste 1 litru pe zi;
3. Aportul de apa cuprins intre 1-1,5 litri pe zi, timp de mai multe saptamani determina, pe langa o scadere ponderala, un indice de masa corporala mai mic, precum si o scadere a circumferintei abdominale si o reducere a tesutului adipos;
4. Rezultate semnificativ mai bune, in ceea ce priveste scaderea ponderala, au fost observate in cazul consumului de apa la o temperatura scazuta, prin simplul fapt ca organismul, pentru a incalzi apa si a o aduce la temperatura corpului, are nevoie de mai multa energie, energie furnizata de arderea caloriilor;
5. Consumul apei inainte de masa reduce apetitul, indeosebi in cazul persoanelor de varsta mijlocie, precum si al varstnicilor.
Corpul nostru este constituit in proportie de peste 60% din apa. Fiecare organ si tesut din organismul nostru este dependent de apa pentru a putea sa isi mentina functiile in vederea supravieturii.
Atunci cand organismul este privat de necesarul sau zilnic de apa apare deshidratarea, primele semne fiind reprezentate de aparitia oboselii.
Intrebarea care se pune in aceasta situatie este: cata apa trebuie sa bem zilnic? Este necesar sa subliniem faptul ca nu exista o anumita cantitate de apa general valabila pentru toti indivizii, de aceea, fiecare persoana ar trebui sa consume apa atunci cand simte nevoia.
Ca urmare a rezultatelor obtinute pe baza unor studii despre nivelul de hidratare al populatiei s-a constatat ca un procent semnificativ de oameni nu consuma suficienta apa, lucru ce a dus la emiterea unor serii de recomandari ce vizeaza persoanele fizic-sanatoase, si anume: un necesar de aproximativ 3-4 litri de apa pe zi pentru barbati si respectiv 2-3 litri pentru femei, fiind luata in calcul si apa din alimente.
Semnele unui status de hidratare bun, in cazul persoanelor sanatoase sunt reprezentate de o aparitie rara a senzatiei de sete si de o culoare a urinei galben-deschisa spre incolora.
In cazul persoanelor cu diferite patologii precum: afectiuni renale (insuficienta renala etc.), afectiuni cardiace (insuficienta cardiaca etc.), afectiuni pulmonare etc., aportul de lichide se va face exclusiv conform recomandarilor prescrise de medicul curant.
Atentie! Consumul excesiv de lichide determina dezechilibre hidroelectrolitice majore, ce pot provoca decesul.
Adevarat
Tuturor ne face placere sa savuram o cana de cafea fierbinte dimineata, iar in sezonul rece sa ne incalzim cu o ceasca de ceai sau un pahar de vin fierbinte. Toate aceste mici placeri, insa, pot avea consecinte negative asupra sanatatii noastre.
Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC), parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca bauturile foarte fierbinti (apa, ceai, cafea) au un potential cancerigen crescut, acestea putand cauza aparitia cancerului de esofag.
Cancer esofagian reprezinta a opta cea mai comuna forma de cancer la nivel mondial.
In evaluarea sa privind bauturile fierbinti, IARC afirma ca, in urma studiilor efectuate pe animale (soareci si sobolani), consumul bauturilor la o temperatura de peste 65 grade Celsius are efecte cancerigene, favorizand aparitia cancerului.
Unul dintre cele mai importante studii a efectuat pe populatia din China, rata de aparitie a cancerului esofagian fiind una dintre cele mai ridicate la nivel mondial.
Acesta a fost condus de catre Universitatea Peking din China intre 2004-2008, cu o perioada de urmarire ulterioara de 9 ani, pe un numar de peste 450000 de participanti cu varste cuprinse intre 30-79 ani, fara antecedete personale de cancer.
Subiectii au fost nevoiti sa completeze un chestionar cu intrebari referitoare la consumul de bauturi fierbiti, alcool si tutun.
Rezultatele au aratat o crestere a riscului de aparitie a cancerului esofagian, in special in cazul persoanelor care, pe langa consumul zilnic de bauturi fierbinti, consumau alcool si tutun.
Subiectii care consumau zilnic peste 15 gr de alcool, cat si lichide fierbinti, prezentau un risc de 5 ori mai crescut decat cei care consumau sub 15 gr de alcool zilnic si doar ocazional bauturi fierbiti.
Fumatorii care consumau lichide la temperatura crescuta erau de 2 ori mai susceptibili de a dezvolta leziuni cancerigene, fata de nefumatorii a caror aport de bauturi fierbinti era de cel mult o data pe saptamana.
In ciuda faptului ca rezultatele au fost neconcludente in ceea ce ii priveste pe subiectii care consumau doar bauturi fierbinti, neputandu-se astfel demonstra efectele sale cancerigene, s-au observat o serie de modificari de la nivelul mucoasei esofagiene.
Prin agresiunile termice repetate la care este expusa mucoasa esofagiana, prin consumul zilnic de bauturi fierbinti, la nivelul acesteia apar modificari descrise ca iritatii cronice ce sunt un teren propice pentru dezvoltarea neoplazica.
In consecinta, sfatul este acela de a evita sa bem lichide foarte fierbinti si de a le consuma la o temperatura pe cat posibil sub 65 grade Celsius.
Mit
Intrucat vreme indelungata s-a crezut ca alcoolul ne ajuta sa adormim mai repede si ne imbunatateste somnul, acesta a devenit unul dintre cele mai folosite “somnifere”.
Ca atare, ceea ce la inceput a fost o simpla anecdota a devenit ulterior unul dintre cele mai studiate subiecte, primul studiu intreprins avand loc in anul 1930. Conform rezultatelor obtinute insa, alcoolul nu aduce niciun beneficiu asupra somnului.
Efectele consumului de alcool inainte de culcare:
- determina o incetinire a undelor delta si o activare a undelor alfa, ceea ce se traduce printr-un somn mai superficial, “de veghe” ce afecteaza procesele de memorare si invatare;
- desi somnul vine mai repede, acesta se termina la fel de repede, somnul fiind unul foarte fragmentat;
- majoritatea celor care folosesc acest truc nu viseaza, fiind privati in acest caz de una dintre cele mai odihnitoare faze ale somnului;
- poate determina aparitia insomniei.
Sfaturi pentru un somn odihnitor:
- evitati consumul de cofeina, alcool si tutun cu cateva ore inainte se culcare;
- incercati sa mergeti la somn la aceeasi ora, in fiecare seara;
- faceti exercitii fizice in timpul zilei.
Mit
Telefoanele mobile emit unde radio, ce fac parte din categoria radiatiilor elecromagnetice neionizante. Radiatiile elecromagnetice se impart in radiatii ionizante (ex: razele X) si, respectiv, neionizante (lumina, undele radio, microunde).
Radiatiile ionizante provoaca alterari ale ADN-ului ce sunt direct raspunzatoare de aparitia diferitelor tipuri de cancer.
De-a lungul anilor s-au intreprins mai multe studii care au avut la baza relatia dintre utilizarea telefonului mobil si aparitia tumorilor cerebrale.
Cele mai multe dintre acestea au studiat metabolismul glucozei la nivelul cerebral dupa utilizarea telefonului, dar au fost neconcludente intrucat unele au demonstrat o crestere a metabolismul glucozei la nivelul ariei cerebrale adiacente zonei in care a fost tinut telefonul, altele au demonstrat o crestere la nivelul ariei opuse zonei in care a fost tinuit telefonul, in timp ce unele dintre ele au demonstrat o scadere a metabolismului glucozei.
Toate studiile care au fost efectuate atat pe animale, cat si pe oameni, cu privire la radiatiile electromagnetice neionizante emise indeosebi de telefoanele mobile nu au reusit sa ateste potentialul lor cancerigen, demonstrandu-se chiar ca acestea nu produc alterari ale ADN-ului, asa cum se intampla in cazul celor ionizante.
In timpul unei convorbiri telefonice, corpul uman absoarbe radiatiile electromagnetice emise de aceste dispozitive, ceea ce duce la incalzirea atat a zonei de contact cu telefonul, cat si a zonelor adiacente acestuia (cap, ureche, umar, mana etc).
Alte consecinte ale acestor unde radio emise de telefoane, resimtite indeosebi de persoanele hipersensibile, includ: eritem (inrosirea pielii), dureri, insomnii, scaderea capacitatii de concentrare.
In ciuda faptului ca, in momentul de fata nu exista dovezi suficiente pentru a putea demonstra legatura dintre folosirea telefonului mobil si aparitia tumorilor cerebrale, asta nu inseamna ca aceasta tehnologie este sigura. Ca atare, ne putem reduce expunerea la undele radio prin modalitati precum:
- scurtarea conversatiilor la telefon, lucru ce aduce atat beneficii fizice, cat si psihic-afective prin faptul ca promoveaza intalnirile interumane;
- folosirea telefonului doar pentru apelurile urgente;
- folosirea dispozitivelor tip “hands-free” (casti, tehnologie bluetooth etc.).
Mit
Iata unul dintre cele mai raspandite mituri din ultimul secol, ce continua sa fie de mare actualitate prin promovarea acestuia atat in carti, articole, cat si in filme si seriale. De unde a aparut acest mit? Originea lui este incerta, existand mai multe surse posibile:
1. Dintr-un articol aparut intr-o editie din anul 1907 in care autorul William James, unul dintre marii psihologi experimentali, sugera ca oamenii nu isi folosesc intreaga capacitate a creierului, ci un procent extrem de mic;
2. Lowell Thomas a citat articolul scris de William James in prefata din 1936 a uneia dintre cele mai bine vandute carti scrise de Dale Carnegie;
3. Dintr-un presupus interviu dat de Albert Einstein (deoarece membrii arhivei Albert Einstein nu au putut da de urma acestui interviu) in care acesta si-ar fi explicat inteligenta facand referire la mitul celor 10%;
4. Neuronii reprezinta doar 10% din celulele din creier, restul de 90% fiind celulele gliale, care se mai numesc si celule de suport deoarece au rolul de sustinere a neuronilor, precum si de a furniza aportul lor nutritional.
Creierul este cel mai complex organ, cantarind undeva la 1300-1400g, fiind constituit din 100 miliarde de neuroni.
Cercetarile efectuate in acest domeniu, au invalidat mitul conform caruia ne folosim doar 10% din capacitatea creierului, prin studii imagistice ce au folosit rezonanta magnetica functionala care au aratat ca si pentru cele mai simple actiuni folosim foarte multe arii de la nivel cerebral.
Mai mult decat atat, chiar si atunci cand nu facem nimic, creierul foloseste mai mult de 10% din capacitatea sa, doar pentru a controla functii precum: ritmul cardiac, respiratia etc.
Acest mit insa a fost invalidat nu doar de partea practica, ci si de cea toretica care are la baza selectia naturala, ce reprezinta evolutia naturala a speciilor care au o mai mare putere de adaptare la mediu, in detrimentul celor mai putin dotate.
Concret, de vreme ce creierul nostru nu ar folosi decat 10% din resursele pe care le are, restul de 90% ar involua de la o generatie la alta, lucru ce ar duce la o remodelare anatomica, fapt ce nu in realitate nu exista.
Ca atare ne folosim capacitatea creierului in proportie de 100%, dar nu folosim toata capacitatea creierului deodata, ci in functie de cat de complexa este o actiune sau nu, folosim mai multe sau mai putine celule nervoase.