Dantura reprezinta cea mai de pret carte de vizita, asa ca este de datoria noastra sa ne asiguram ca dintii nostri sa fie mereu in cea mai buna stare. Un periaj dentar corect ne poate scapa de multe probleme stomatologice, insa din pacate, numarul persoanelor care nu acorda importanta necesara periajului dentar este destul de mare.
Un periaj dentar corect nu numai ca asigura un zambet frumos si o respiratie proaspata, ci ne fereste de multe probleme stomatologice. Cand ne spalam pe dinti, indepartam placa bacteriana, care se lipeste de suprafata dintelui si provoaca afectiuni gingivale si carii. De aceea este crucial sa nu neglijam spalatul pe dinti.
In mod normal, un periaj dentar ar trebui sa dureze minimum 3-4 minute, insa de cele mai multe ori, el este facut pe fuga, dimineata, inainte sa iesim din casa sau seara, inainte de culcare, cand suntem prea obositi ca sa ne spalam pe dinti asa cum trebuie.
1. Alegerea periutei de dinti
Un periaj dentar corect incepe cu periuta de dinti potrivita. Aceasta trebuie aleasa in functie de dantura ta si de problemele stomatologice cu care te confrunti. Daca ai dintii si gingiile sensibile, medicul tau stomatolog iti va recomanda o periuta cu peri moi, insa daca nu ai astfel de probleme, o periuta cu peri medii este cea mai buna varianta.
O periuta de dinti buna trebuie sa indeparteze eficient placa bacteriana si depunerile de pe dinti, fara sa iti irite gingiile sau sa afecteze in vreun fel smaltul dintilor.
Evita sa alegi periutele de dinti mari, in ideea ca iti vor curata mai bine dintii. Ideal ar fi sa alegi o periuta cu un cap mic, astfel incat sa poti ajunge si la spatiile greu accesibile, in special la molari, care se cariaza cel mai repede.
Schimba periuta de dinti o data la trei luni. Dupa trei luni, capacitatea periutei de a indeparta cu succes placa bacteriana se reduce, fiindca perii se tocesc si nu mai pot ajunge in locurile greu accesibile.
2. Cum alegi pasta de dinti potrivita?
Cu atat de multe variante pe piata, de cele mai multe ori iti este destul de greu sa decizi ce pasta de dinti sa alegi. Pastele de dinti au in general aceeasi compozitie, ce este aprobata de Ministerul Sanatatii.
Ca o pasta de dinti sa aiba o eficienta maxima, ideal ar fi sa contina fluor si compusi antibacterieni, astfel incat sa indeparteze placa bacteriana si sa previna aparitia cariilor si parodontozei, sa nu fie abraziva pentru a nu afecta smaltul si sa fie adaptata in functie de nevoile tale.
Exista persoane care sufera de hipersensibilitate dentara, persoane care au probleme cu tartrul sau persoane care vor sa isi pastreze dintii cat mai albi.
3. Cum sa te speli corect pe dinti?
Odata ce alegi periuta si pasta de dinti potrivita, incepe periajul dentar, care ar trebui sa dureze in jur de 3-4 minute. Un truc pentru a te asigura ca dedici suficient timp periajului dentar este sa pui melodia ta preferata, care sa nu dureze mai mult de 4 minute, si sa te speli pe dinti in timp ce o asculti.
Astfel, periajul devine distractiv, iar tu vei sti sigur ca ti-ai curatat bine dintii. Foloseste o cantitate mica de pasta de dinti, cat un bob de mazare.
Asaza periuta de dinti la 45 de grade fata de suprafata verticala a dintilor si periaza dintii prin miscari verticale, dinspre gingie spre varful dintelui. Incepe cu dintii din fata si continua cu miscari repetate spre masele.
Ca sa poti peria mai usor dintii, imparte-i in 2 grupuri laterale (de la molari pana la canini) si grup frontal (caninii si incisivii).
Nu vei putea peria maselele si molarii cu miscari verticale, asa ca pe suprafetele lor vei efectua miscari de du-te vino, din spate spre exterior.
Curata cu atentie si suprafetele interioare ale dintilor. La final, dupa ce ti-ai periat toti dintii, cu aceeasi periuta de dinti curata usor limba. Sunt suficiente 3-4 miscari. Nu apasa prea tare perii periutei pe suprafata limbii, fiindca risti sa afectezi tesutul.
Pentru o buna sanatate orala, medicii stomatologi recomanda periajul dentar de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara.
Referitor la spalatul pe dinti dupa fiecare masa, este bine sa astepti cel putin 30 de minute, chiar si o ora, pana la periaj, deoarece alimentele si bauturile pe care le consumi, in special cele foarte acide, au un efect negativ asupra dintilor.
Miscarea periutei poate impinge acidul mai aproape de dentina si risti sa deteriorezi smaltul dintilor si sa dezvolti o sensibilitate dentara ridicata, in timp.
Cu atatea oferte de periute de dinti electrice, este si normal sa te intrebi daca nu cumva aceasta periuta este mai eficienta decat una manuala. Adevarul este ca periuta de dinti electrica are avantajele ei, dar si cateva dezavantaje.
Avantajele periutei de dinti electrice
La capitolul avantaje, mentionam faptul ca rotatiile periutei electrice asigura, intr-adevar, un periaj mai eficient. O periuta de dinti electrica poate realiza intre 7.000 si 30.000 rotatii pe minut fata de periuta de dinti clasica, cu ajutorul careia nu putem realiza mai mult de 500-600 rotatii.
Cei mai multi nu iau in considerare ca, inclusiv in cazul periutei electrice, este foarte importanta tehnica de periaj folosita. Dintii trebuie periati de la gingie spre varf pentru a se asigura o igiena orala corespunzatoare.
Un alt avantaj al periutei electrice este ca poate curata suprafete dentare mai mari si poate ajunge si in spatiile interdentare. De asemenea, te ajuta sa economisesti timp, intrucat periajul dentar cu o periuta electrica nu dureaza mai mult de 2 minute.
Pentru pacientii care vor dinti cat mai albi, insa nu vor sa apeleze la albirea profesionala, periuta de dinti electrica reduce petele dentare si poate albi dintii dupa doar o luna de la utilizare.
Dezavantajele periutei de dinti electrice
Principalul dezavantaj al folosirii unei periute electrice este ca pacientii uita sa mai tina cont de tehnica de periaj. Desi rotatiile asigura un periaj mult mai eficient, este foarte important sa se realizeze in continuare miscari verticale, de la gingie spre extremitatea dintelui. Un periaj incorect poate traumatiza gingia si afecta smaltul dintelui.
Un alt dezavantaj il reprezinta pretul unei astfel de periute, fiind mai scumpa in comparatie cu cea clasica.
Atat periuta de dinti manuala, cat si cea electrica, trebuie inlocuite o data la 3 luni.
Prin urmare, periuta de dinti electrica este mai eficienta decat cea clasica doar daca respectam aceeasi tehnica de periaj. Nu iti mai ramane decat sa discuti cu medicul tau stomatolog, care iti va oferi toate sfaturile si informatiile necesare pentru a alege o periuta de dinti potrivita nevoilor tale.
Un periaj dentar corect ne poate scapa de multe probleme dentare, asa ca este important sa acordam o importanta deosebita acestui aspect.
Pe langa un periaj corect, insa, nu trebuie sa neglijam vizitele la cabinetul stomatologic. Pentru a depista orice carie in faza incipienta sau orice alta afectiune dentara, ideal ar fi sa mergi la medicul stomatolog o data la 6 luni, pentru un control de rutina.