Herpesul ocular poate cauza pierderea vederii?

Generalitati

Virusul herpes simplex este un virus frecvent intalnit in patologia virala a oamenilor. Acest virus poate provoca leziuni la nivelul mucoasei bucale, dar si la nivelul ochilor. Cand ochii unei persoane sunt afectati de acest virus, conditia poarta numele de herpes ocular sau boala herpetica oculara.

Herpesul ocular este o boala ingrijoratoare, deoarece poate produce simptome inconfortabile. In cazuri rare, boala herpetica oculara poate afecta straturile profunde ale ochilor, producand astfel tulburari de vedere.

Tipuri de virus herpes simplex

Virusul herpes simplex poate fi clasificat in doua tipuri majore. Acestea includ:

Tipul 1 – virusul herpes simplex de tip 1 afecteaza in mod obisnuit fata si este responsabil pentru simptome care includ febra, mialgii si afte bucale.

Tipul 2 – virusul herpetic de tip 2 se refera la forma transmisa sexual a virusului. In principal, acest tip de virus provoaca simptomatologie la nivelul organelor genitale, dar, cu toate acestea, poate afecta si ochii.

Potrivit cercetatorilor din domeniul oftalmologiei, virusul herpes simplex de tip 1 reprezinta cea mai frecventa cauza a infectiilor oculare.

Cel mai adesea, o persoana va fi infectata cu virusul herpes simplex prin contactul direct cu pielea unei persoane care are deja virusul. In alte cazuri, virusul se poate afla in stare latenta in celulele nervoase si poate calatori de-a lungul nervilor in ochi atunci cand este activat.

Majoritatea oamenilor au fost infectati cu virusul la un moment dat in viata lor, dar nu toti au dezvoltat simptomatologia.

Semne si simptome

O persoana cu herpes ocular poate experimenta o varietate de simptome. Acestea pot fi prezente la nivelul ambilor ochi in mod egal, dar in cele mai multe cazuri un ochi este afectat intr-o mai mare masura decat celalalt.

Simptomatologia depinde de zona afectata a ochiului. Astfel, tabloul clinic poate cuprinde:

• Senzatie de corp strain in ochi;
• Durere de cap;
• Fotofobie (sensibilitate la lumina);
• Vedere incetosata;
• Secretii;
• Inflamatie;
• Roseata;
• Lacrimare.

Uneori, o persoana poate sa fie diagnosticata cu herpes la nivelul pleoapelor. In acest caz, simptomele pot include eruptii cutanate, reprezentate de vezicule. Acestea vor forma cruste ce se vindeca, de obicei, in decurs de 3 pana la 7 zile.

In cazul in care virusul herpes afecteaza corneea, interiorul globului ocular sau retina, persoana afectata poate experimenta reducerea vederii.

De obicei, herpesul ocular nu provoaca dureri, chiar daca leziunile de la nivelul ochilor par dureroase.

Simptomele pot fi asemanatoare cu cele provocate de virusul varicelo-zosterian. Cu toate acestea, infectia cu virusul varicelo-zosterian are un model distinct si apare doar la un singur ochi. Ambii virusi pot produce conjunctivita daca afecteaza ochiul.

Cauze

O persoana poate contracta virusul dupa ce a fost eliberat prin secretii nazale sau saliva. Virusul astfel contractat poate calatori prin nervii corpului, incluzand in acest mod chiar si nervii ochilor.

In unele cazuri, virusul patrunde in organism si nu provoaca probleme sau simptome. In aceasta forma, se considera ca virusul se afla intr-o stare latenta.

Anumiti factori declansatori pot face ca virusurile aflate in stare latenta sa se reproduca si sa cauzeze afectare oculara. Acesti factori declansatori includ:

• Febra;
• Interventiile chirurgicale majore;
• Procedurile stomatologice;
• Stresul;
• Arsurile;
• Traumatismele sau vatamarile grave.

Virusul herpes poate fi extrem de contagios. Cu toate acestea, doar pentru ca o persoana a intrat in contact cu cineva infectat cu acest virus, nu inseamna ca va dezvolta herpes ocular.

Diagnostic

Diagnosticul poate fi pus pe baza istoricului medical si pe baza simptomatologiei. Medicul trebuie informat despre debutul bolii si factorii care amelioreaza sau agraveaza simptomatologia.

De asemenea, medicul va efectua examenul fizic al ochiului, cu ajutorul unui microscop special cunoscut sub numele de lampa cu fanta.

Medicii pot diagnostica, de obicei, herpesul ocular uitandu-se la leziunile suferite. Daca straturile profunde ale ochiului sunt infectate, este necesara masurarea presiunii oculare cu ajutorul unor instrumente speciale. De asemenea, controlul regulat al ochiului este recomandat sa se faca ori de cate ori este posibil.

Ca parte a diagnosticului, medicul poate preleva o mostra de la nivelul leziunilor. Aceasta proba va fi trimisa ulterior la un laborator pentru a fi verificata prezenta virusului herpes simplex.

De cele mai multe ori, herpesul ocular afecteaza partea externa a corneei, afectiunea purtand denumirea de keratita herpetica epiteliala.

Cu toate acestea, herpesul ocular poate afecta si straturile mai profunde ale corneei, in acest caz conditia fiind cunoscuta drept keratita stromala. Keratita stromala reprezinta o afectiune ce poate provoca cicatrici ale corneei, acestea putand afecta permanent vederea.

Optiuni de tratament

In prezent nu exista tratament curativ pentru boala herpetica oculara. In schimb, medicul poate prescrie medicamente care reduc efectele si simptomele afectiunii.

Tratamentele depind cel mai adesea de localizarea infectiei.

In cazul in care infectia este localizata la nivelul pleoapelor, medicii pot prescrie unguente topice antivirale sau antibiotice. Trebuie retinut ca tratamentele antibiotice nu distrug virusul, ci vor impiedica alte bacterii sa patrunda prin leziunile deschise provocate de virus.

Daca infectia afecteaza numai straturile exterioare ale ochiului, medicul poate indica utilizarea picaturilor oculare antivirale sau medicamentelor antivirale orale. Aceste medicamente ajuta la reducerea efectelor virale si pot scurta perioada de vindecare.

Daca infectia herpetica a afectat straturile profunde ale ochiului, medicul poate prescrie, de asemenea, picaturi antivirale si medicamentele orale. Picaturile, in acest caz, pot contine steroizi. Acestia ajuta la reducerea inflamatiei oculare care, in caz contrar, poate determina cresterea presiunii oculare.

Profilaxie

Deoarece o persoana cu herpes ocular poate fi predispusa le infectii viitoare, medicii pot recomanda administrarea regulata a medicamentelor antivirale pentru a reduce riscul reaparitiei afectiunii.

Infectiile repetate ale ochilor cu virusul herpes simplex pot duce la leziuni oculare severe, motiv pentru care medicii doresc sa previna reaparitia lor.

Medicii pot recomanda, de asemenea, ca o persoana sa ia medicamente antivirale cu cateva zile inainte de a suferi o interventie chirurgicala, pentru a preveni infectia cu virusul herpetic.

Concluzii

Herpesul ocular este o infectie virala a ochiului, in care factorul etiologic este reprezentat de virusul herpes simplex. Daca o persoana are simptomele caracteristice unei infectii herpetice oculare sau apar tulburari de vedere, aceasta ar trebui sa solicite parerea unui specialist si sa urmeze instructiunile si tratamentele recomandate de acesta.

Desi herpesul ocular nu are un tratament curativ, tratamentele pentru reducerea simptomatologiei pot imbunatati semnificativ perspectiva.

In mod normal, sub tratament, starea unui pacient cu herpes ocular ar trebui sa se imbunatateasca in maxim 5 zile, iar simptomatologia ar trebui sa dispara in aproximativ 2-3 saptamani.

Cu toate acestea, se estimeaza ca aproximativ 20% din persoanele care au avut herpes ocular vor avea o recidiva in anul urmator. Daca recidivele sunt frecvente, medicul poate recomanda administrarea zilnica a medicamentelor antivirale.