Primul ajutor in cazul obstructiei acute de cai respiratorii

Generalitati

Corpii straini sunt o cauza frecventa de obstructie acuta a cailor respiratorii, in special la copii, care pot aspira accidental diferite obiecte mici, boabe de fasole, seminte, bomboane etc.

La adulti obstructia acuta a cailor aeriene prin corpi straini este cauzata de obicei de un bol alimentar sau os si mai rar de obiecte. Daca nu se intervine prompt obstructia acuta de cai respiratorii poate duce la deces.

Obstructia poate fi partiala, caz in care victima poate sa tuseasca si sa vorbeasca. In obstructia completa, victima nu mai vorbeste, nu mai poate respira (se sufoca), tegumentele devin cianotice (albastre), iar daca obstructia persista se va produce pierderea constientei.

Primul ajutor la adult constient

In caz de obstructie partiala victima va fi indrumata sa adopte o pozitie aplecata in fata si sa tuseasca, pana ce corpul strain va fi eliminat. Aceeasi atitudine trebuie adoptata si in cazul in care victima este singura si nu exista alta persoana care s-o ajute; in acest caz victima isi poate aplica singura o compresiune la nivelul abdomenului, aplecandu-se peste spatarul unui scaun si apasand puternic pana ce corpul strain este eliminat.
In caz de obstructie completa, cand victima nu poate tusi si se sufoca, dar este constienta, se aplica 5 lovituri interscapulare (in spate, intre omoplati). Daca acestea sunt ineficiente se va efectua manevra Heimlich.

Manevra Heimlich la adult

- salvatorul se aseaza in spatele victimei si-i cuprinde talia cu bratele
- pozitioneaza un pumn la jumatatea distantei dintre ombilic si apendicele xifoid si-l apuca cu celalalt pumn
- comprima abdomenul, tragand brusc si cu putere in sus, manevra ce poate determina corpul strain sa sara afara.
Manevra Heimlich se repeta pana cand corpul strain se elimina sau pana cand victima devine inconstienta.

Primul ajutor la adult inconstient

Daca victima este inconstienta:
- se aseaza in decubit dorsal si se apeleaza 112
- se aseaza podul palmei la jumatatea distantei dintre ombilic si apendicele xifoid, si asezand mana opusa peste aceasta se efectueaza compresii abdominale, bruste si orientate inspre extermitatea cefalica (cap)
- dupa aproximativ 5 compresii, se intoarce capul victimei pe o parte, verificand prezenta in cavitatea bucala a unor corpi straini care pot fi eliminati
- se evalueaza respiratia si se tenteaza respiratia artificiala
- daca ventilatia artificiala e ineficienta se repeta compresia abdominala pana la sosirea echipei medicale.

Primul ajutor la sugar

In cazul in care sugarul poate respira si tusi, acesta va fi lasat sa tuseasca fara a se incepe manevrele de dezobstructie. Daca obstructia persista si tusea devine insuficienta se va adopta aceeasi atitudine ca si in cazul obstructiei complete:
- se aseaza sugarul pe antebrat, culcat cu fata in jos, astfel incat cu mana sa se sustina mandibula (cu atentie pentru a nu-l sufoca: nu se acopera gura si nasul si nu se strange de gat)
- se inclina usor, astfel incat capul sa fie pozitionat mai jos decat toracele si se aplica 4 lovituri cu palma opusa la nivelul spatelui, intre omoplati
- daca sunt ineficiente, se va intoarce sugarul cu fata in sus si se va aseza pe genunchi sau pe antebratul opus, cu capul pozitionat mai jos decat trunchiul si cu 2 degete se vor aplica 5 compresii la 2 degete sub linia care uneste mameloanele, apasand de jos in sus (dinspre abdomen spre torace)
- se va cauta corpul strain in cavitatea bucala.
Daca aceste manevre sunt ineficiente si sugarul nu respira, se vor incepe manevrele de resuscitare cardiorespiratorie.