Cat de important este sa petreci cat mai mult timp alaturi de copilul tau?

Generalitati

Ritmul alert al vietii moderne de zi cu zi poate avea un efect esential asupra clipelor petrecute in familie.

Problemele si situatiile neprevazute de la locul de munca pot influenta timpul dedicat copiilor nostri. Timpul nostru este una dintre cele mai semnificative lucruri pe care le putem oferi copiilor.

Construieste stima de sine a copilului

Copiii care petrec timp cu parintii lor si participa la diverse activitati interactive impreuna isi formeaza un sentiment de respect de sine mai puternic. Cand copiii simt ca sunt evaluati de catre parintii lor, ei se simt mai pozitivi si mai increzatori in propriile lor forte.

Este important de retinut ca activitatile de familie nu trebuie sa consiste in excursii costisitoare ca sa fie semnificative. Singurul lucru cu adevarat important este ca parintii sa petreaca cat mai mult timp impreuna cu copiii lor.

Activitatile sugerate pentru petrecerea unui timp ideal cu copiiisunt: mersul la plimbare cu bicicleta, trotineta sau cu rolele sau incercarea unor jocuri in aer liber.

Distrandu-te cu copilul tau si jucandu-te asa cum isi doreste, ii vei oferi acestuia senzatia ca este iubit si important. Aceasta senzatie construieste stima de sine si increderea in propiile puteri si ii creeaza sentimentul unei vieti implinite si fericite.

Intareste relatiile de familie

Petrecand timp de calitate cu copilul tau, cel mai evident efect al acestui lucru este dezvoltarea unei relatii mai puternice si stabile intre voi.

Familiile care impartasesc activitatile de zi cu zi impreuna, formeaza legaturi de calitate, puternic emotionale. Studiile au descoperit ca familiile care se bucura de activitatile de grup constituie o legatura emotionala mai profunda si stabila, precum si o capacitate mai buna de a se adapta la situatii in rolul de familie.

Puteti sa va impartastiti hobby-urile preferate, activitatile sportive, cartile, filmele sau alte activitati care va fac placere.

Crearea amintirilor de familie sunt cele mai importante. In locul unor cadouri scumpe sau mese elaborate, una dintre cele mai bune modalitati de a-ti exprima iubirea fata de copilul tau este sa petreci timp in mod exclusiv cu el.

Toate aceste fapte nu numai ca ajuta la construirea unor amintiri frumoase, dar, de asemenea, imbunatatesc si intaresc increderea copilului in sine si in proprii parinti. Toate clipele petrecute impreuna constituie parte integranta a unei familii sanatoase cu copii dinamici si veseli.

Dezvolta un comportament pozitiv

Copiii care petrec mai mult timp cu parintii lor sunt mai putin predispusi sa se implice in comportamente si situatii riscante.

Conform unor cercetari recente, copiii si adolescentii care nu iau cina impreuna cu parintii lor si nu reusesc sa discute zilnic despre lucrurile noi din viata lor sunt mai predispusi in a folosi tutun, alcool si chiar droguri.

Mai mult, copiii care mananca frecvent impreuna cu parintii lor isi imbunatatesc aportul alimentar, comparativ cu cei care nu mananca la fel de des cu membrii din familie.

Incurajeaza comunicarea

Cand iti petreci timpul cu copiii tai, ajuti la crearea unui mediu de comunicare deschisa. O buna comunicare este importanta pentru ei deoarece reusesc sa se simta confortabil sa vorbeasca despre orice.

Doar intrebandu-i zilnic cum si-au petrecut ziua poate face o diferenta semnificativa in comportamentul lor.

Viata unui copil in crestere este foarte complexa. Sunt multe lucruri care se intampla pe tot parcursul anilor copilariei, care produc nevoia copiilor de a vorbi despre ele cu persoanele cele mai apropiate lor.

Petrecand momente de calitate cu copiii tai, le oferi nivelul de confort si de timp pentru ca ei sa poata impartasi aceste lucruri cu tine.

Poate ajuta performantele academice ale copilului

Petrecand timp si ajutandu-l cu temele de la scoala sau chiar doar citind impreuna, in special, in primii lor ani, vei crea un mediu stabil.

Atunci cand copilul se simte confortabil sa ceara ajutor cu problemele de la scoala si cu rezolvatul temelor, el are sanse mult mai mari sa se descurce din punct de vedere academic.

Poate ajuta copilul sa fie un prieten bun si loial

Copiii invata dupa metoda exemplului. Daca devii un bun exemplu pentru ei petrecand timp de calitate impreuna, ei au sanse mult mai mari sa se comporte exemplar in relatiile cu cei din jur, urmand modelul oferit de tine.

In majoritatea cazurilor, copiii oglindesc comportamentul persoanelor cu care petrec cel mai mult timp impreuna. De aceea, petrecand timp cu ei, acestia vor pune in practica comportamentul si obiceiurile preluate de la tine.

Lucrurile simple, precum participarea la diferite jocuri impreuna sau cititul unor povesti cu diferite concluzii pozitive si lectii de viata, ii vor ajuta sa inteleaga mai multe despre interactiunile cu ceilalti si, de asemenea, ii vor invata sa aprecieze calitatile pozitive, precum bunatatea, blandetea si daruirea.

Cel mai important, timpul petrecut in familie inseamna distractie si bucurie impartasita reciproc.

Creeaza o baza solida pentru perioada adolescentei

O legatura stabila si puternica intre parinte si copil este o conditie esentiala pentru o relatie deschisa si sanatoasa pentru momentul in care copilul tau ajunge in perioada adolescentei. Increderea este o resursa nepretuita, care este greu de castigat si foarte usor de pierdut.

Angajamentul fata de relatie transmite un sentiment de valoare si de securitate pentru copil. Mai mult, sacrificiile facute pentru a petrece timpul necesar cu copilul tau nu vor trece neobservate de catre acesta.

Poate ajuta copilul sa isi descopere punctele forte

Majoritatea familiilor sunt ocupate in vremurile noastre. Dupa orele de munca, scoala, activitati extra-curriculare, intalniri, curatenie si alte evenimente care apar inevitabil in viata ta, ramane o cantitate limitata de timp pentru a face toate activitatile dorite impreuna cu copiii tai.

Atunci cand ajungi sa iti petreci mai mult timp cu acestia, poti incepe sa identifici punctele lor forte si cum pot fi acestea scoase in evidenta si imbunatatite. Astfel, puteti sa-i ajutati sa se dezvolte ca persoane, bazandu-se pe calitatile lor si, sa isi atinga potentialul lor maxim.