Hipertrofia labiala - cand apelam la chirurgia cosmetica?

Generalitati

Hipertrofia labiala este termenul medical folosit in cazul in care una sau ambele perechi de labii (mici si mari) sunt mai mari decat in mod normal.

Labiile mari sau labia majora pudendi sunt reprezentate de doua cute de tesut adipos, ce sunt acoperite de tegument ce contine glande sebacee, glande sudoripare si foliculi pilosi. Labiile mici sau labia minora pudendi sunt doua pliuri cutanate fara tesut adipos, fiind situate profund fata de labiile mari.

Labiile marite sunt, de cele mai multe ori, normale si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Multe persoane se nasc cu labiile marite si adesea asimetrice si nu au efecte secundare negative. Exista o varietate mare de forme si marimi, iar asimetria unei parti din punct de vedere al dimensiunii, grosimii sau lungimii nu reprezinta un aspect negativ.

Femeile pot efectua o interventie chirurgicala pentru a schimba in siguranta forma labiilor, desi acest lucru nu este, de obicei, necesar. Cu toate acestea, multe femei aleg labioplastia numai in scop estetic.

Este hipertrofia labiala o conditie normala?

Labiile au rolul de a amortiza si proteja vaginul si clitorisul de frecare, impact si deteriorare. Dimensiunile si forma organelor genitale ale oamenilor variaza semnificativ de la persoana la persoana.

Labiile vaginale pot fi adesea asimetrice si este normal ca fiecare parte sa aiba propria sa forma. Hipertrofia labiala poate afecta ambele perechi de labii, dar este mai des intalnita la nivelul labiilor mici.

Hipertrofia labiilor mari poate duce la un aspect marit, iar hipertrofia labiilor mici poate face ca acestea sa ramana in afara labiilor externe.

Hipertrofia labiala este inofensiva, indiferent de tipul acesteia. Nu are impact asupra sanatatii sexuale a unei persoane si nu inseamna ca persoana are o stare medicala subiacenta.

Multe femei au hipertrofie labiala fara sa stie acest lucru, iar cele mai multe nu experimenteaza simptome.

Efecte secundare

Majoritatea persoanelor cu hipertrofie labiala nu au simptome sau efecte secundare. In alte cazuri, labiile marite pot provoca disconfort sau pot ridica riscul pentru alte afectiuni.

Efectele secundare posibile includ:

Disconfort si iritatii

Labiile reprezinta zone foarte sensibile, iar labiile mai lungi pot deveni mai usor iritate. Unele femei cu labii marite pot simti disconfort atunci cand fac exercitii fizice care adauga frecare sau presiune in zona vaginala, precum echitatia sau ciclismul.

Acestea pot observa, de asemenea, durere la frecare in timpul activitatii sexuale. Labiile marite se pot freca de lenjeria de corp a unei femei, provocand iritatii persistente in aceasta zona sensibila. Astfel, cand vorbim despre femei a caror meserie implica purtarea de materiale stramte, precum in cazul inotului sau in cazul modelelor, aceasta operatie poate fi justificata.

Dificultati de igiena

O persoana cu hipertrofie labiala va avea adesea zone suplimentare de piele pliata in jurul vulvei. Acest lucru face ca igiena in zona respectiva sa fie si mai importanta, deoarece exista mai multe riscuri ca bacteriile sa prolifereze.

Femeile trebuie sa isi spele mereu mainile inainte de a atinge zona vaginala sensibila pentru a preveni transferul de bacterii. Este esential ca zona respectiva sa fie spalata foarte bine daca apare iritatia sau pruritul.

Igiena vaginala incorecta poate duce la complicatii grave.

Cauze

Nu exista niciun motiv direct cunoscut pentru hipertrofia labiala. Medicii considera ca aceasta conditie reprezinta o fluctuatie naturala a corpului uman. Fiecare om este diferit, iar diferentele la nivelul labiilor sunt obisnuite.

Unele femei se pot naste cu labii marite (cauza genetica), in timp ce altele pot observa aceasta modificare in timp din cauza fluctuatiilor hormonale. La unele femei, labiile se hipertrofiaza abia dupa pubertate, cand cresc concentratiile hormonilor sexuali feminini.

Alte femei observa, de asemenea, ca labiile lor s-au modificat dupa sarcina sau odata cu inaintarea in varsta. In unele cazuri, hipertrofia labiala poate sa apara in urma unor infectii sau traumatisme in zona vaginala.

De asemenea, in timpul sarcinii, cresterea fluxului sanguin la nivel genital poate determina cresterea presiunii si duce la senzatie de greutate.

Diagnostic

Nu exista investigatii speciale pentru a determina existenta hipertrofiei labiale si nu exista standarde de masurare pentru cat de mari ar trebui sa fie labiile.

Diagnosticarea acestei conditii este usoara si poate fi facuta prin simpla examinare fizica de catre un medic ginecolog, la care se adauga simptomatologia care, desi nespecifica, in cadrul unei anamneze corect conduse, poate pune diagnosticul de hipertrofie labiala.

Tratament

In cele mai multe cazuri, femeile nu au nevoie de tratament. Cu toate acestea, daca hipertrofia labiala provoaca disconfort fizic sau psihic, exista optiuni de tratament, dupa cum urmeaza:

Schimbari ale stilului de viata

Unele femei cu hipertrofie labiala pot observa ca disconfortul lor dispare daca nu mai poarta pantaloni stramti sau lenjerie intima. Purtarea lenjeriei intime lejere, a pantalonilor largi si a fustelor poate fi de ajutor in prevenirea frictiunilor inutile a zonei intime.

Purtarea unor materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau inul, poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea fluxului de aer din jurul vulvei.

Medicii pot recomanda diferite creme sau unguente topice pentru a reduce iritarea sau pentru a gestiona simptomele. Femeile sunt sfatuite sa foloseasca tampoane naturale, fara parfum, evitand orice ingrediente sau substante chimice suplimentare.

De asemenea, este recomandata protejarea zonei inghinale in cazul femeilor care au activitati fizice ce pot irita labiile. Igiena zonei intime trebuie facuta cu un sapun hipoalergenic care nu contine coloranti, parfumuri sau substante chimice (de exemplu sapun pentru bebelusi).

Interventii chirurgicale - labioplastia

Unele femei pot alege sa recurga la interventii chirurgicale pentru a reduce dimensiunea labiilor lor. Chirurgia implica o procedura numita labioplastie.

Labioplastia este, de obicei, facuta din motive cosmetice si implica indepartarea excesului de piele si remodelarea labiilor pentru a fi simetrice. Aceasta metoda chirurgicala necesita, de obicei, anestezie generala.

Interventia poate provoca vanatai sau umflaturi la nivelul vulvei, pe masura ce se vindeca. Vulva va fi, de asemenea, foarte sensibila in timpul procesului de vindecare.

Femeile trebuie sa aiba o grija deosebita pentru a mentine zona curata si uscata, pentru a evita infectiile sau sangerarile.

Chirurgia vine intotdeauna cu riscuri, precum reactia la anestezie sau dezvoltarea de tesut cicatricial. De asemenea, contactul sexual este interzis o anumita perioada dupa interventia chirurgicala. Medicii vor discuta despre aceste riscuri inainte de a continua cu aceasta metoda de tratament.

Alte riscuri ale interventiei chirurgicale includ: infectii, sangerari, cicatrizarea defectuoasa, formarea de hematoame. Se recomanda evitarea hainelor stramte si a activitatilor fizice care pot cauza fricitiune la nivelul zonei genitale.

Chirurgii pot efectua, de asemenea, o labioplastie la adolescentele care pot dezvolta labii hipertrofiate. Cu toate acestea, este recomandat ca sa se astepte trecerea pubertatii inainte de operatie.

Adolescentele vor fi informate ca hipertrofia labiala este o schimbare normala a organismului, dar si despre factorii emotionali si psihici implicati in chirurgia cosmetica.

Concluzii

Hipertrofia labiilor este un lucru obisnuit, iar in cele mai multe cazuri, nu produce efecte secundare adverse. Chirurgia este o optiune indicata in cazurile severe sau in cazurile in care hipertrofia labiala cauzeaza un disconfort fizic si emotional.

Unele femei aleg interventia chirurgicala pentru motive pur cosmetice. Perspectiva dupa chirurgie este, in general, buna si are o rata de satisfactie foarte ridicata.

Medicii pot oferi sfaturi suplimentare pentru evitarea iritatiilor si despre cum poate fi gestionata hipertrofia labiala prin cateva modificari ale stilului de viata.

Inainte de aceasta interventie chirurgicala, este necesar ca pacienta sa discute deschis cu medicul curant in legatura cu temerile si asteptarile ce tin de operatie, pentru a minimiza stresul si anxietatea ce pot insoti procedura.