Cancerul in faza terminala se refera la cancerul care nu mai poate fi vindecat sau tratat. De asemenea, este uneori numit cancer in stadiu final. Orice tip de cancer poate deveni cancer in faza terminala.
Cancerul in stadiu terminal este diferit de cancerul in stadiu avansat. Ca si cancerul in faza terminala, cancerul avansat nu se poate vindeca, dar reactioneaza la tratament, ceea ce poate incetini progresia acestuia.
Cancerul in stadiu final nu mai raspunde la niciun tratament. Ca rezultat, tratarea cancerului in faza terminala se concentreaza pe a face persoanele care sufera de acesta sa se simta cat mai confortabil.
In general, cancerul in stadiu terminal scurteaza speranta de viata, dar speranta reala a vietii cuiva depinde de mai multi factori, printre care:
- tipul de cancer de care sufera;
- sanatatea generala;
- daca exista si alte afectiuni.
Medicii se bazeaza pe experienta clinica si intuitie atunci cand determina speranta de viata a unei persoane care are cancer in stadiu final. Totusi, studiile sugereaza ca aceasta estimare este, de obicei, incorecta si prea optimista.
Pentru a impiedica astfel de situatii, cercetatorii au venit cu mai multe teste pentru a ajuta oncologii si medicii de ingrijiri paliative sa ofere oamenilor o idee mai realista despre speranta lor de viata. Exemple ale acestor teste includ:
Scala de performanta Karnofsky. Aceasta scala ii ajuta pe medici sa evalueze nivelul general al functionarii organsimului cuiva, inclusiv capacitatea acestuia de a face activitati zilnice si de a se ingriji singuri. Cu cat indicele este mai mic, cu atat speranta de viata este mai scurta.
Scorul de prognostic paliativ (PaP). Acesta utilizeaza scorul cuiva pe scara de performanta Karnofsky, numarul de celule albe din sange si limfocite si alti factori pentru a ajunge la un scor intre 0 si 17,5. Cu cat este mai mare scorul, cu atat speranta de viata este mai scurta.
Cancerul in faza terminala este incurabil. Totusi, exista multe tratamente care pot ajuta oamenii care sufera de acesta sa se simta cat mai confortabil cu putinta.
Unii medici ar putea administra in continuare chimioterapie sau radiatii pentru a prelungi speranta de viata, dar aceastea nu sunt intotdeauna optiuni fezabile.
Alegerea personala
In timp ce medicii au o anumita contributie in planul de tratament pentru pacientul cu cancer in stadiu terminal, totul se reduce in final la preferintele personale. Unele persoane prefera sa opreasca toate tratamentele.
Studiile clinice
Alte persoane pot alege sa participe la studii clinice experimentale. Este posibil ca tratamentele utilizate in aceste studii sa nu vindece cancerul in faza terminala, dar pot contribui la o intelegere mai buna a comunitatii medicale cu privire la tratamentul cancerului.
Tratamentele alternative
Tratamentele alternative precum acupunctura, terapia de masaj si tehnicile de relaxare pot ajuta la ameliorarea durerii si a disconfortului.
Urmatorii pasi de mai jos pot ajuta in cazul in care exista nesiguranta in ceea ce priveste luarea unei decizii cu privire la modul in care se va aborda diagnosticul.
Recunoasterea emotiilor
Daca primiti vestea ca dumneavoastra sau o persoana apropiata sufera de cancer in stadiu terminal, cel mai sigur isi vor face aparitia o serie de emotii bruste si puternice. Nu exista o modalitate corecta de a reactiona la un diagnostic de cancer terminal.
Intrebarile adresate medicului dumneavoastra
Dupa primirea unui asemenea diagnostic, medicul ar putea fi ultima persoana cu care ati dori sa discutati, dar urmatoarele intrebari va pot ajuta sa incepeti un dialog despre urmatorii pasi care trebuie luati:
La ce ma pot astepta in urmatoarele zile, saptamani, luni sau ani? Aceasta intrebare va poate ajuta sa va faceti o idee despre ceea ce urmeaza sa se intample in continuare, permitandu-va sa va pregatiti mai bine pentru a face fata acestor noi provocari.
Care este speranta mea de viata? Aceasta intrebare poate parea descurajanta, dar avand o idee asupra timpului ramas, va poate ajuta sa faceti alegeri pe care le puteti controla, fie ca planuiti o excursie sau ca incercati tratamente care va pot prelungi viata.
Intrebari pe care sa vi le puneti
Modul in care o persoana procedeaza dupa ce primeste un diagnostic de cancer in faza terminala implica o parte esentiala din preferintele personale. Aceste decizii pot fi incredibil de dificile, dar trecerea prin aceste intrebari cu dumneavoastra va poate ajuta foarte mult:
Sunt tratamente care merita incercate? Unele tratamente va pot prelungi speranta de viata, dar pot, de asemenea, sa va imbolnaveasca sau va creeze o stare foarte inconfortabila.
Am nevoie de o lista cu instructiuni in avans? Aceasta lista este conceputa pentru indeplinirea dorintelor personale, daca ajungeti in situatia in care sunteti prea bolnav pentru a vorbi in nume propriu si nu mai sunteti in stare sa luati decizii.
Ce vreau sa fac? Unii oameni cu cancer in stadiu terminal decid sa-si continue activitatile zilnice ca si cum nimic nu s-ar fi schimbat in viata lor. Altii aleg sa calatoreasca si sa vada lumea cat mai au timp.
Vorbind cu altii. Ceea ce decideti sa impartasiti despre diagnostic depinde in totalitate de dorinta dumneavoastra. Cateva puncte de discutie care trebuie luate in considerare pot fi:
Diagnosticul. Odata ce ati avut timp sa procesati vestile si sa hotarati un curs de actiune, puteti decide sa le impartasiti prietenilor si familiei sau sa le pastrati confidentiale.
Ce este cel mai important pentru mine. In aceste luni si zile ramase, puteti decide cum va arata viata dumneavoastra de zi cu zi, pana in ultima clipa. Alegeti locurile, oamenii si lucrurile care sunt cele mai importante pentru dumneavoastra in acest moment.
Dorintele finale. Pe langa o lista cu instructiuni in avans, este intotdeauna intelept sa va impartasiti dorintele cu prietenii si familia pentru a va asigura ca lucrurile se desfasoara asa cum vreti.
Datorita internetului, exista numeroase resurse care pot ajuta persoanele in cauza sa caute mai multe aspecte ale diagnosticului unui cancer in stadiu terminal. Pentru inceput, se recomanda gasirea unui grup de asistenta.
Birourile medicilor, organizatiile religioase si spitalele organizeaza frecvent grupuri de sprijin.
Aceste grupuri sunt concepute pentru a oferi atat pacientilor, cat si persoanelor apropiate lor, indrumare, sprijin si compasiune in aceasta perioada dificila.