Sindactilia: cauze, simptome, tratament

Generalitati

Sindactilia este o afectiune caracterizata prin fuziunea degetelor de la maini sau de la picioare. Aceasta afectiune este una dintre cele mai frecvente tipuri de anomalii congenitale.

Cercetatorii nu au descoperit cauza exacta de aparitie a acestei malformatii, dar afirma ca exista o cauza genetica certa.

De obicei, degetele alipite vor fi corectate prin interventie chirurgicala. Aceasta interventie are loc la varste fragede pentru a preveni ca degetele sa se curbeze in timpul dezvoltarii.

Cele mai multe interventii chirurgicale sunt de succes si ii redau copilului functia completa a degetelor de la membrul afectat.

Cauze

Sindactilia este foarte frecventa in randul malformatiilor congenitale si afecteaza aproximativ 1 din 2000-3000 de copii nascuti in fiecare an.

Atunci cand aceasta afectiune apare, degetele de la maini sau picioare nu se separa corect in timpul dezvoltarii fetale.

Sindactilia poate sa apara si atunci cand pielea sau o alta structura tisulara nu se vindeca in mod corespunzator dupa o vatamare semnificativa, cum ar fi o arsura.

Majoritatea cazurilor de sindactilie afecteaza pielea degetelor de la picioare, deoarece aceasta nu reuseste sa se desparta corespunzator in timpul dezvoltarii fetale.

Cu toate acestea, in cazurile mai severe de sindactilie pot fi implicate si alte structuri precum oasele, vasele de sange, muschii sau nervii.

Sindactilia poate sa apara ca un simptom al unui alt sindrom sau al unei alte afectiuni. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor sunt independente si nu sunt asociate cu o alta tulburare, neavand o cauza aparenta.

In prezent exista peste 300 de sindroame diferite legate de sindactilie, cele mai multe dintre acestea fiind provocate de afectiuni genetice.

Cele mai frecvente sindroame corelate cu sindactilia sunt:

• Sindromul Down;
• Sindromul Apert;
• Sindromul Crouzon.

Exista o baza genetica bine stabilita pentru unele tipuri de sindactilie, aceasta afectiune fiind mostenita, in cele mai multe cazuri. Totusi, cercetatorii inca nu inteleg intreaga gama de factori care determina dezvoltarea conditiei, deoarece fiecare caz este diferit.

Potrivit cercetarilor, baietii au mai multe riscuri de a dezvolta sindactilia decat fetele. De asemenea, rasa caucaziana este mai predispusa la aceasta afectiune.

Desi poate afecta oricare dintre degetele de la picioare sau maini, sindactilia apare cel mai frecvent la al doilea si al treilea deget de la picioare.

Simptomatologie

Fiecare persoana cu sindactilie tinde sa experimenteze simptome diferite, deoarece malformatia poate fi:

• Unilaterala sau bilaterala;

• Grava, moderata sau usoara, cu degete aproape in intregime fuzionate, partial fuzionate sau doar cu urme minore de fuzionare;

• Simetrica sau asimetrica. Sindactilia poate sa fie prezenta in aceeasi regiune de pe ambele parti ale corpului sau sa apara in locuri diferite, dar pe parti opuse;

• Simpla sau complexa, in functie de numarul degetelor afectate;

• Dureroasa sau asimptomatica.

Cazurile usoare nu interfera cu miscarea si buna functionare a membrului afectat. Cu toate acestea, daca sindactilia este severa poate duce la impotenta functionala, mai ales in cazul in care piciorul este afectat.

Au fost identificate cinci tipuri de sindactilie la oameni. Aceste tipuri sunt urmatoarele:

Tipul I: alipirea are loc intre degetul mijlociu si cel inelar de la mana sau intre al doilea si al treilea deget de la picior;

Tipul II: implica degetul mijlociu si cel inelar, dar acestea au un al saselea deget fuzionat intre ele;

Tipul III: fuziunea are loc intre degetul mic si cel inelar;

Tipul IV: implica toate degetele de la mana sau toate degetele de la picioare;

Tipul V: fuziunea are loc intre degetul mijlociu si cel inelar de la mana sau intre degetele doi si trei de la picior, dar, in acest caz, oasele metacarpiene sau metatarsiene sunt fuzionate si ele.

Optiuni de tratament

In majoritatea cazurilor, este posibila corectarea chirurgicala a sindactiliei. Este recomandat ca interventia sa aiba loc la copiii cu varste cuprinse intre 6 si 18 luni.

Medicul poate solicita, de obicei, o radiografie sau o ecografie a zonei afectate pentru a observa exact ce structuri sunt implicate si care este cea mai buna abordare chirurgicala.

Medicul poate cere, de asemenea, teste de sange si teste cromozomiale pentru a putea verifica daca alipirea degetelor reprezinta simptomul unei alte afectiuni sau daca a aparut independent.

Procedura chirurgicala exacta pentru corectarea degetelor depinde de gravitatea sindactiliei si de structurile implicate. Astfel, in cele mai multe cazuri, odata ce copilul este anesteziat, chirurgul va taia zona de fuziune in zig-zag de-a lungul punctului median.

Sectiunea in acest fel va ajuta la prevenirea formarii cicatricilor si evita intersectarea cu cresterea si dezvoltarea sanatoasa. In cazul in care alte structuri sunt implicate, precum muschii, nervii sau oasele, interventia este mai dificila.

In unele cazuri poate fi nevoie de grefe sau transplant de piele. Acest lucru va reduce aparitia cicatricilor prin reducerea tensiunii, pe masura ce ranile se vindeca.

Chirurgul va preleva, in mod normal, grefe de piele din zona inghinala a copilului sau din partea posterioara a bratului.

Dupa interventia chirurgicala, degetele vor fi infasurate in bandaje, iar zona afectata trebuie fixata intr-un aparat gipsat. Degetele sunt imobilizate pentru a fi protejate de leziuni in timpul vindecarii. De obicei, cele mai multe interventii chirurgicale pentru corectarea sindactiliei dureaza intre 2 si 5 ore.

Majoritatea copiilor operati vor trebui sa ramana in spital cateva zile dupa interventie. Dupa operatie pot sa apara echimoze, umflaturi si decolorari ale unghiilor.

De asemenea, durerea dupa interventia chirurgicala este normala. Medicul poate prescrie medicamente antialgice si antiinflamatoare pentru a combate durerea si inflamatia.

Complicatiile interventiei chirurgicale

Cea mai obisnuita complicatie consta in deplasarea pielii spre varful degetului si aparitia unor cicatrici. Acest lucru este cauzat de tensiunea crescuta la locul de sutura. Pot fi necesare interventii chirurgicale suplimentare pentru a corecta acest lucru.

O alta complicatie este reprezentata de inchiderea la culoare a grefelor de piele. Din acest motiv, ele devin mult mai vizibile si deranjeaza persoana prin aspectul lor inestetic.

De asemenea, daca grefele de piele sunt recoltate din zona inghinala, pe piele poate creste par.

Degetele pot devia dupa interventia chirurgicala, mai ales daca initial a existat o fuziune osoasa.

Concluzii

In majoritatea cazurilor, este posibila tratarea cu succes a sindactiliei prin interventii chirurgicale.

In mod obisnuit, dureaza aproximativ o luna inainte ca degetele operate sa poata fi miscate. Vindecarea completa poate dura intre 3 si 6 luni de la interventia chirurgicala, in functie de amploarea procedurii de corectare.

Sindactilia este o afectiune ce trebuie tratata. In cazuri moderate si grave netratate, sindactilia poate duce la dizabilitati, interferand cu activitatile de zi cu zi.

Aceasta malformatie poate duce, de asemenea, si la probleme legate de stima de sine, cauzand un aspect anormal al membrului afectat.