Nodulii Heberden reprezinta cresteri osoase care se dezvolta la nivelul articulatiilor interfalangiene (articulatiile de la nivelul degetelor). Acesti noduli au fost numiti dupa William Heberden, un medic englez ce a trait intre anii 1710-1801.
Cel mai frecvent loc de aparitie al nodulilor Heberden este reprezentat de articulatiile interfalangiene distale. Afectiunea similara situata la nivelul articulatiilor interfalangiene proximale poarta numele de noduli Bouchard.
Nodulii Heberden se dezvolta doar la persoanele care au osteoartrita (artroza), fiind unul dintre cele mai evidente semne ale bolii avansate. Osteoartrita reprezinta o afectiune degenerativa a oaselor ce provoaca durere, rigiditate si disconfort. Cauza exacta a osteoartritei nu este cunoscuta.
Fiecare articulatie din corp are un strat de cartilaj ce ajuta la protejarea oaselor. Osteoartrita este o afectiune ce determina ca acest invelis din cartilaj sa se degradeze treptat, permitand oaselor ce formeaza articulatiile sa faca contact direct intre ele.
Artroza apare in mod obisnuit la nivelul articulatiilor genunchilor, soldurilor, coloanei vertebrale si a degetelor. In timp, oasele acestor articulatii se pot deteriora din cauza contactului direct dintre ele. Corpul reactioneaza la aceste leziuni prin dezvoltarea de noi formatiuni osoase.
In cazul nodulilor Heberden, apar umflaturi la nivelul articulatiilor distale ale degetelor, pe masura ce cartilajul articular incepe sa se dezintegreze si sa se indeparteze.
Cartilajul devine, in cele din urma, distrus si la nivelul oaselor apare frictiunea. Frecarea oaselor intre ele distruge osul existent si provoaca dureri semnificative.
Pe masura ce cartilajul continua sa se descompuna, o formatiune osoasa noua creste alaturi de osul vechi si formeaza nodulii Heberden.
Nodulii Heberden apar dupa afectari grave ale articulatiilor, astfel incat acestia sunt considerati markerii osteoartritei avansate.
Nodulii Heberden sunt asociati frecvent cu nodulii Bouchard. Acest tip de noduli reprezita, de asemenea, cresteri osoase puternice, dar care afecteaza articulatiile interfalangiene proximale ale degetelor.
Acesti noduli sunt observati tot in cazul osteoartritei sau, mai rar, in cazul artritei reumatoide. Nodulii Bouchard sunt mai putin frecventi decat nodulii Heberden, dar au aceeasi simptomatologie.
Nodulii Heberden pot fi observati cu usurinta prin examinarea articulatiilor distale ale degetelor unui pacient cu osteoartrita severa. In multe cazuri, degetele se pot curba sau stramba din cauza acestor noduli.
Simptomele includ:
• Imposibilitatea de miscare a degetelor;
• Durere;
• Inflamatii in jurul articulatiilor degetelor;
• Rigiditatea zonei afectate.
Unele cazuri de noduli Heberden pot fi asimptomatice sau pot determina doar simptome usoare si putine. Nodulii Heberden se dezvolta numai in cazuri severe de osteoartrita, astfel incat simptomatologia poate sa treaca uneori nedetectata.
De asemenea, pacientii cu noduli Heberden pot avea dificultati in indeplinirea unor sarcini care necesita prinderea sau apucarea unor obiecte, cum ar fi rotirea cheilor pentru a deschide o usa sau desfacerea unei sticle.
Activitatile zilnice sunt limitate, fiind dificila indeplinirea sarcinilor de la locul de munca sau de acasa. Aceste lucruri pot duce la tulburari de sanatate mintala, cum ar fi depresia si anxietatea.
Osteoartrita este cel mai frecvent tip de artrita si apare foarte des in randul varstnicilor. Cu toate acestea, artroza poate afecta si persoane cu varste mai mici de 40 de ani.
Femeile sunt afectate de noduli Heberden si Bouchard mai des decat barbatii. Studiile au demonstrat ca femeile cu osteoartrita au un risc de 10 ori mai crescut de a dezvolta nodulii.
Riscul de aparitie al nodulilor Heberden creste in cazul unui istoric de osteoartrita sau noduli in familie. Obezitatea este, de asemenea, un factor de risc important. Cu toate acestea, chiar si activitatile fizice exagerate cresc riscul de aparitie.
Bolile care implica deformarile articulatiilor, precum artrita reumatoida si guta, pot creste riscul de aparitie a nodulilor Heberden si Bouchard.
Inainte de a incepe orice tratament, medicul trebuie consultat pentru o examinare amanuntita. Medicul va evalua istoricul medical si va efectua un examen fizic. De asemenea, medicul poate cere examene de laborator si investigatii prin imagistica medicala.
In majoritatea cazurilor, medicul va utiliza radiografia mainii pentru a observa modificarile suferite la acest nivel. Medicul poate utiliza si imagistica prin rezonanta magnetica pentru a examina oasele si tesutul moale adiacent.
Tratamentul nodulilor Heberden se concentreaza asupra afectiunii de baza. In prezent, nu exista niciun tratament pentru osteoartrita sau conditiile asociate acesteia.
Tratamentul pentru nodulii Heberden poate varia si urmareste reducerea durerii si restaurarea functiei articulare.
Optiunile de tratament inlclud:
Schimbari in stilul de viata
Exercitiile fizice pot fi foarte eficiente in ameliorarea osteoartritei. Activitatea fizica poate reduce durerea si poate imbunatati rezistenta si flexibilitatea.
De asemenea, activitatea fizica poate ajuta la depasirea sentimentelor de depresie ce insotesc aceasta boala.
Medicul poate recomanda tipurile de exercitii fizice necesare pentru gestionarea bolii si mentinerea sanatatii.
Unii pacienti pot avea nevoie de terapie ocupationala sau terapie fizica pentru a invata noi metode de rezolvare a activitatilor zilnice.
In cazul persoanelor obeze sau supraponderale, medicul poate sugera schimbarea dietei. Dieteticianul poate ajuta la realizarea unui plan alimentar care sa aiba ca efect scaderea in greutate.
Alimentatia recomandata in osteoartrita trebuie sa contina cantitati mari de fructe si legume proaspete, cereale integrale si carne slaba. Sunt recomandate urmatoarele alimente:
- Struguri rosii si negri;
- Ceapa rosie;
- Mere rosii;
- Fructe de padure;
- Broccoli;
- Rosii;
- Cirese, prune si citrice.
Medicamente
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ajuta la tratarea durerii si a inflamatiei. Medicul trebuie sa recomande aceste medicamente, deoarece pot exista efecte secundare.
Efectele secundare grave ale antiinflamatoarelor nesteroidiene constau in insuficienta cardiaca, leziuni renale si hemoragii intestinale.
Inhibitorii de COX-2 sunt un alt tip de antiinflamatoare nesteroidiene. Acestea au mai putine efecte secundare, dar au costuri mai ridicate..
De asemenea, exista geluri sau creme ce pot ajuta la eliminarea disconfortului. In plus, medicul poate administra o injectie cu corticosteroizi pentru a ameliora pe termen lung durerile articulare.
Antidepresivele pot ajuta la ameliorarea tristetii sau sentimentelor de lipsa de speranta asociate cu osteoartrita.
Interventii chirurgicale
Tratamentul chirurgical este utilizat doar daca celelalte optiuni conventionale de tratament s-au dovedit a fi inutile.
Aceste interventii se efectueaza rar si presupun indepartarea surplusului osos si reconstructia articulatiilor afectate.
Osteoartrita este o boala progresiva, ce se inrautateste cu trecerea anilor. Nu exista niciun tratament curativ, dar exista metode ce pot ajuta la gestionarea afectiunii.
Nodulii Heberden apar in cazurile avansate de osteoartrita, iar simptomatologia acestora poate fi evidenta sau poate sa treaca uneori neobservata.
Cu toate acestea, este recomandata vizita unui medic daca apar cele mai mici modificari la nivelul articulatiilor. Medicul poate ajuta la diagnosticarea corecta si la stabilirea celor mai bune optiuni de tratament.