Liposuctia reprezinta procedura chirurgicala menita sa modifice forma anumitor regiuni ale corpului, prin extragerea depozitelor de grasime in exces, imbunatatind astfel conturul si proportiile.
Putem vorbi de liposuctie in cazul in care celelalte metode de slabire au esuat: dieta echilibrata, sport, renuntarea la obiceiurile nesanatoase. De asemenea, trebuie sa luam in calcul faptul ca nu este o solutie permanenta, desi poate parea solutia salvatoare pentru kilogramele in plus.
Procedura implica inserarea unui dispozitiv de aspirare la nivelul grasimii dintre tegument si muschi, rezultand un contur al corpului mai atractiv.
Procedura: nu este necesara spitalizarea pacientului; cu toate acestea, in cazul in care se indeparteaza o cantitate importanta de grasime, spitalizarea va fi necesara. Procedura necesita efectuarea de anestezie generala.
Medicul chirurg va injecta o solutie formata dintr-un anestezic (lidocaina), solutie salina si epinefrina, o substanta care contracta vasele sanguine. Solutia ajuta la indepartarea mai usoara a grasimii in exces, scade pierderea de sange si asigura analgezie in timpul si dupa procedura.
Dupa efectuarea unor mici incizii, se introduce dispozitivul de aspiratie la nivelul grasimii dintre tegument si muschi, cu indepartarea lenta a grasimii. Durata procedurii variaza in functie de cantitatea grasimii indepartate.
In liposuctia asistata ecografic, se efectueaza o injectie cu anestezic local si o solutie care determina umflarea tesutului gras. Se va insera un tub fin sub tegument prin intermediul unei incizii fine. Proba va fi manevrata sub tegument, emitand unde ultrasunete care determina colapsul si lichefierea celulelor grasoase. Grasimea lichefiata si lichidul anestezic sunt indepartate prin aspiratie lenta.
Zonele in care poate fi efectuata liposuctia
Efecte adverse frecvente: pot aparea tumefiere, echimoza locala sau inflamatie, care persista cateva saptamani. Cu toate acestea, evolutia fiecarui pacient este diferita in functie de volumul tesutului adipos indepartat si de regiunile implicate.
De asemenea, intre riscurile asociate enumeram sangerarile, complicatiile date de anestezie, soc (prin cantitate insuficienta de fluide in timpul operatiei), seroame, infectii, embolie grasoasa, extragere neuniforma a tesutului adipos, leziuni ale altor structuri in timpul interventiei, tromboza venoasa profunda.
Recuperare: in majoritatea cazurilor, liposuctia se efectueaza fara spitalizarea pacientului, recuperarea in aceste cazuri fiind foarte rapida. Majoritatea pacientilor isi pot relua activitatea in cateva zile si pot efectua activitatile obisnuite dupa doua saptamani.
Rezultate: in cazul in care pacientul creste in greutate dupa interventia chirurgicala, grasimea se poate depune in aceeasi zona. Pacientii trebuie sa inteleaga faptul ca, desi celulele de grasime sunt distruse prin liposuctie, acestea se pot depunde din nou, dand nastere unui cerc vicios. De aceea, pentru a mentine rezultatele, se recomanda urmarea unei diete adecvate si efectuarea de exercitii fizice.