Arsurile, traumatismele si orice plaga mai severa, toate pot beneficia din chirurgia reconstructiva.
Un medic estetician priceput poate efectua o serie de proceduri pentru imbunatatirea mobilitatii, functiei si aspectului ranilor.
In functie de tipul afectiunii, medicul chirurg va putea recomanda diverse tipuri de interventii.
Dintre acestea fac parte:
- Grefele cutanate: se folosesc frecvent in cazul plagilor arse; consta in prelevarea unui fragment cutanat dintr-o regiune a corpului si mutarea acesteia la nivelul plagii arse. Grefele cutanate mai sunt folosite si in cazul procedurilor de remodelare a sanilor sau nasului.
- Microchirurgia: aceasta consta in sutura unor vase sau nervi subtiri pentru a reatasa portiuni detasate de deget, ureche sau buza.
- Transplantele cutanate: portiuni de muschi, tegument sau os sunt transferate dintr-o parte a corpului in alta. Aceasta procedura este folosita pentru remodelarea sanilor si chirurgia capului si gatului.
- Expansiunea tesuturilor: aceasta procedura stimuleaza organismul sa produca piele in exces, care va fi folosita pentru remodelarea sanilor, repararea scalpului sau pentru alte proceduri. Procedura consta in inserarea unui balonas sub tegument, determinand intinderea si cresterea pielii, asemanator cu expansiunea tegumentului la femeile insarcinate.
Efectele adverse depind de procedura folosita. Medicul specialist va expune pacientului efectele adverse care pot aparea.
Exista risc de infectie la nivelul locului inciziei.
Refacerea dupa acest tip de interventie dureaza cateva luni. Dupa externare, pacientul se va recupera la domiciliu. Este importanta respectarea indicatiilor medicului in ceea ce priveste prevenirea infectiilor si ingrijirea ranilor.
Rezultatele chirurgiei reparatorii dureaza intreaga viata. Ele ar putea fi afectate de modificarile normale determinate de procesul de imbatranire, dar modificarile structurale de baza vor ramane intacte.