Uterul este un organ cavitar, unic, situat in mijlocul bazinului mic. Rolul uterului este de a primi si adaposti ovulul fecundat, de a-l proteja si a-i asigura nutritia in timpul dezvoltarii sale.
De asemenea, uterul, prin contractiile sale musculare, asigura expulzia fatului si a anexelor fetale. Uterul didelf sau uterul dublu reprezinta o anomalie congenitala rara a uterului.
La un fat de sex feminin, uterul incepe sa se dezvolte sub forma a doua tuburi de dimensiuni mici, numite ductele lui Muller. In mod normal, pe masura ce fatul se dezvolta, aceste doua tuburi trebuie sa se uneasca si sa formeze un singur organ cavitar, uterul.
Uneori, aceste tuburi nu se unesc in mod complet, dezvoltandu-se astfel doua utere independente. Un uter dublu poate avea un singur col uterin (cervix) sau fiecare cavitate uterina poate avea propriul col uterin.
In multe cazuri, un perete subtire de tesut trece chiar si prin lungimea vaginului, impartindu-l in doua deschideri separate.
Majoritatea femeilor cu uter didelf nu prezinta niciun simptom care sa poata trada aceasta afectiune sau au o simptomatologie extrem de saraca. Unele femei cu aceasta conditie pot duce o viata sexuala normala si pot chiar sa aiba sarcini sanatoase. Un medic poate descoperi aceasta malformatie in timpul unui examen pelvin de rutina sau in timpul efectuarii testelor imagistice.
Daca o femeie are un uter dublu asociat cu un vagin dublu, atunci aceasta poate avea sangerari menstruale chiar si dupa ce a folosit un tampon intravaginal. Acest lucru este cauzat de faptul ca tamponul a fost introdus doar intr-unul dintre vagine, celalat fiind lasat sa sangereze.
Este recomandat consultul unui medic specialist in cazul in care exista un flux menstrual prezent chiar daca a fost introdus un tampon intravaginal.
Persoanele cu uter didelf pot experimenta o presiune neobisnuita la nivelul abdomenului inferior si crampe abdominale severe inaintea sau in timpul menstruatiei. De asemenea, uterul didelf poate cauza avorturi frecvente in cazul femeilor care incearca sa ramana insarcinate.
Uterul didelf este o anomalie congenitala. Acest lucru inseamna ca apare in timpul dezvoltarii fatului. Este cunoscut faptul ca aceasta afectiune survine atunci cand cele doua ducte mulleriene nu reusesc sa se uneasca, dezvoltandu-se astfel doua utere.
Cu toate acestea, specialistii din domeniu nu stiu inca, cu siguranta, care sunt cauzele aparitiei acestei malformatii a uterului. Singurul factor ce poate determina aceasta afectiune este cel genetic.
Totusi, pentru evitarea malformatiilor uterine este recomandata evitarea fumatului, a consumului de alcool si droguri, a mediilor toxice sau predispuse la radiatii.
Descoperirea existentei unui uter dublu este, deseori, accidentala. In timpul unui examen pelvin de rutina, medicul specialist poate simti prezenta a doua coluri uterine sau o forma diferita a uterului.
Medicul poate confirma diagnosticul prin utilizarea mai multor examinari, cum ar fi:
Ecografie: undele de inalta frecventa sunt folosite pentru a crea imagini ale uterului. Medicul specialist va observa cu usurinta daca exista un uter didelf;
Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM): campurile magentice si undele radio sunt folosite pentru a genera imagini ale uterului;
Sonohisterografie: in timpul acestei investigatii imaginile sunt preluate dupa ce un fluid este introdus prin vagin. Acest lucru ii permite medicului sa observe daca exista anomalii de dezvoltare ale uterului.
Histerosalpingografia: in timpul acestei examinari, o substanta de contrast este introdusa in uter prin colul uterin. Pe masura ce substanta de contrast trece prin uter, radiatiile X, permit unui medic sa vada dimensiunile si formele acestuia.
In momentul diagnosticarii, uterul didelf sau uterul dublu nu trebuie sa fie confundat cu alte malformatii uterine precum:
- Uterul unicorn;
- Uterul bicorn (bicameral, in forma de inima);
- Uterul septat;
- Uterul separat (divizat);
- Uterul arcuat.
Pentru femeile diagnosticate cu uter didelf, dar care nu au simptome, nu este necesara tratarea acestei afectiuni. Persoanele care se confrunta cu avorturi recurente ce nu au nicio alta explicatie medicala, pot recurge la interventia chirurgicala.
Femeile cu vagin dublu pot beneficia de o interventie chirurgicala prin intermediul careia membrana ce imparte vaginul in doua poate fi indepartata. In urma acestui procedeu chirurgical, mecansimul nasterii se poate desfasura in conditii mult mai bune.
Uterul didelf este o afectiune care nu impiedica o femeie sa ramana insarcinata, in schimb poate impiedica sarcina sa ajunga la termen sau poate face dificila nasterea fatului. Forma diferita a uterului didelf poate duce la avort spontan, de asemenea, femeile cu uter dublu au, in general, uterul mai mic, ceea ce poate duce la nasterea prematura a fatului.
Femeile cu uter dublu constata uneori ca nu pot ramane insarcinate, dar infertilitatea este o complicatie extrem de rara. La femeile care raman insarcinate, exista riscuri crescute de nastere prematura.
Studiile de specialitate au demonstrat ca riscurile de nastere prematura sunt cu 45% mai mari pentru femeile cu uter dublu decat pentru femeile cu un uter normal. De asemenea, din cauza formei anormale a uterului, copilul se poate fixa in prezentatie pelviana in cavitatea uterina, ingreunand mecanismul sarcinii.
Este necesar ca medicul sa monitorizeze sarcina femeilor cu uter didelf pentru a se asigura ca totul decurge normal. In cele mai multe cazuri, este recomandat ca nasterea sa fie efectuata prin operatie cezariana.
Majoritatea femeilor cu uter dublu tind sa nu aiba simptome si sa duca o viata absolut normala. Cu toate acestea, exista cateva complicatii ce pot fi dezvoltate de femeile cu aceasta afectiune.
Femeile cu uter didelf descopera deseori aceasta afectiune ca urmare a unei menstruatii dificile. Este recomandata consultarea medicului, deoarece acesta poate oferi suportul necesar pentru gestionarea ciclurilor menstruale.
Anomaliile ductelor mulleriene pot afecta un alt canal ce se dezvolta in fat, numit canalul lui Wolff. Malformatiile de la nivelul canalului lui Wolff pot cauza diferite afectiuni renale. Aceasta complicatie apare la 15 pana la 30% dintre femeile cu uter dublu.
Uterul didelf este o afectiune foarte rara, iar in multe cazuri, nu este detectata niciodata deoarece nu cauzeaza deloc probleme. Femeile care au pierdut sarcina ca rezultat al acestei afectiuni pot apela la interventia chirurgicala.
Femeile diagnosticate cu uter dublu ar trebui sa ceara parerea unui medic specialist daca isi doresc sa ramana insarcinate. Acesta le poate oferi suportul necesar pentru buna desfasurare a sarcinii. Femeile insarcinate, cu uter dublu, vor trebui sa fie monitorizate indeaproape pentru a reduce riscul de avort spontan sau de nastere prematura.