Uleiul de peste este unul dintre cele mai frecvent consumate suplimente alimentare. Este bogat in acizi grasi Omega-3, necesari pentru sanatatea umana, dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural.
Uleiul de peste este grasimea sau uleiul extras din tesutul pestilor grasi precum heringul, tonul, hamsiile si macroul. Acesta poate fi extras si din ficatul altor pesti, cum este cazul uleiului din ficat de cod.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda consumarea a 1-2 portii de peste pe saptamana. Acest lucru se datoreaza faptului ca acizii grasi Omega-3 din peste ofera multiple beneficii pentru sanatate, inclusiv protectie impotriva anumitor boli. In cazul unui consum redus de peste, suplimentele de ulei de peste pot ajuta la obtinerea dozei necesare de Omega-3.
Aproximativ 30% din uleiul de peste este alcatuit din acizi grasi Omega-3, in timp ce restul de 70% este format din alte grasimi. Uleiul de peste neprelucrat contine si vitaminele A si D.
Tipurile de Omega-3 gasite in uleiul de peste au beneficii mai mari pentru sanatate decat cele obtinute din alte surse.
Uleiul de peste, prin continutul bogat de acizi grasi Omega-3, este benefic intr-o serie de afectiuni:
- Nivel crescut de trigliceride;
- Prevenirea reblocarii vaselor de sange dupa angioplastie;
- Pierderea sarcinii la femeile cu tulburare autoimuna numita sindrom antifosfolipidic;
- Deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD) la copii;
- Tulburare bipolara;
- Pierderea in greutate la persoanele care sufera de cancer;
- Boli de inima;
- Operatie by-pass;
- Tensiune arteriala crescuta cauzata de ciclosporina;
- Dureri menstruale (dismenoree);
- Tulburari de miscare la copii (dispraxie);
- Cancer endometrial;
- Insuficienta cardiaca;
- Transplant de inima;
- Colesterol anormal cauzat de tratamentul HIV/SIDA;
- Nefropatie cu imunoglobuline A;
- Osteoporoza;
- Psoriazis;
- Boli psihice la adolescenti si tineri;
- Sindromul Raynaud;
- Colesterol anormal dupa un transplant de rinichi;
- Artrita reumatoida;
- Accident vascular cerebral.
- Pestele si fructe de mare reprezinta principala sursa de acizi grasi Omega-3. In peste se gasesc atat acidul alfa-linolenic, cat si compusii EPA (acidul eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic);
- Ulei de rapita sau soia;
- Nuci si seminte;
- Leguminoase uscate;
- Legume proaspete - aici sunt incluse spanacul, legume crucifere (broccoli, conopida) si dovleacul;
- Oua imbogatie cu Omega-3.
Aportul de ulei de peste nu ar trebui sa depaseasca 3 grame zilnic. Doar la recomandarea medicului doza poate fi depasita.
Efecte secundare ale uleiului de peste
Efectele secundare ale uleiului de peste pot include:
- gust de peste in gura;
- respiratie urat mirositoare;
- deranjamente la stomac;
- diaree;
- greata.
Supradoza de Omega-3
Consumul unor cantitati crescute de ulei de peste pe zi poate creste riscul producerii de hemoragii. De asemenea, supradoza de Omega-3 (>1 gram/zi) inrautateste starea de sanatate a persoanelor care sufera de aritmii cardiace.