Lunile cu temperaturi scazute sunt mai scurte, posibilitatile de recreere si de miscare in aer liber sunt reduse, iar alimentatia este mai putin consistenta. De aceea este necesara o pregatire fizica prealabila.
Exista o serie de masuri care pot fi luate pentru a preveni imbolnavirile si slabirea organismului in sezonul rece.
Multe persoane acuza stari depresive in apropierea sezonului rece, odata cu diminuarea perioadei cu lumina naturala pe parcursul zilei. De aceea, se recomanda un consum sporit de peste proaspat.
Grasimea din peste ofera organismului o rezerva importanta de vitamine esentiale A si D. Persoanele care nu agreeaza consumul de peste pot opta pentru capsule cu ulei de peste.
In plus, o cura cu multivitamine si minerale are rolul de a intari organismul si de a-l reintineri. Aceste suplimente sustin sanatatea organismului, in special prin intarirea imunitatii si sunt importante pentru a evita bolile specifice sezonului rece.
Hidratarea este la fel de importanta pe durata anotimpurilor reci asa cum este si atunci cand temperaturile sunt ridicate.
Poate fi mai dificil sa se mentina aportul zilnic de minimum doi litri de apa, insa hidratarea este esentiala pentru buna functionare a organismului. Aceasta previne constipatia sezoniera si ajuta la mentinerea elasticitatii pielii.
In perioadele cu temperaturi scazute este mai dificil sa iesi din casa, mai ales daca afara este zapada. Cu toate acestea, este foarte important sa iesi la aer curat si sa faci miscare.
Potrivit studiilor clinice, persoanele care raman active si pe durata sezonului rece se imbolnavesc mai rar decat cele care devin sedentare. Cu toate acestea, nu trebuie exagerat cu exercitiile in aer liber. Sunt suficiente plimbari de cel putin jumatate de ora sau scurte reprize de jogging.
Alimentatia este foarte importanta pentru prevenirea afectiunilor specifice sezonului rece. Probioticele gasite in iaurt, kefir si alimentele fermentate creeaza bacterii sanatoase in intestin.
Condimentele precum turmericul sunt antiinflamatorii care combat racelile. De asemenea, este important sa se consume fructe si legume bogate in vitamina C, precum citricele, ardeiul rosu si broccoli.
Tendinta este ca in sezonul rece, atunci cand transpiram mai putin, sa ne spalam mai rar pe maini.
Cu toate acestea, folosirea mijloacelor de transport in comun, spre exemplu, sau atingerea unor obiecte posibil contaminate cresc riscul intrarii in contact cu germeni periculosi. De aceea, este foarte importanta mentinerea igienei optime.
Organismul se vindeca in timpul somnului. Intareste-ti sistemul imunitar cu ajutorul odihnei suficiente. In plus, somnul bun combate oboseala si iti ofera energia necesara pe parcursul intregii zile.
De cele mai multe ori, la primele semne de raceala se recurge la tratamente obtinute fara prescriptie medicala.
Cu toate acestea, majoritatea medicamentelor prezinta efecte secundare si este indicat ca ele sa nu fie administrate fara recomandarea medicului.