Gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara sunt doua afectiuni frecvent confundate, desi sunt diferite.
Un pacient care sufera de gastroenterita poate dezvolta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
• Diaree sau constipatie;
• Febra;
• Greata si varsaturi;
• Crampe stomacale sau intestinale;
• Scadere in greutate;
• Artralgii (dureri articulare);
• Mialgii (dureri musculare).
Persoanele afectate dezvolta, de obicei, simptomele prezentate anterior in 24-48 de ore de la expunerea la virus. Majoritatea cazurilor de gastroenterita virala se rezolva in cateva zile. Cu toate acestea, simptomele pot persista chiar mai mult de 10 zile. Cu cat simptomele persista mai mult timp, cu atat mai repede trebuie consultat un medic pentru a exclude orice complicatie sau alte boli.
Simptomele tipice ale toxiinfectiilor alimentare sunt:
• Crampe stomacale;
• Oboseala;
• Diaree sau constipatie;
• Febra;
• Frisoane;
• Dureri musculare;
• Dureri de cap;
• Transpiratie;
• Sete;
• Stare generala alterata.
In cazurile grave ale toxiinfectiilor alimentare pot sa apara urmatoarele simptome:
• Scaun cu urme de sange;
• Varsaturi;
• Crampe abdominale severe;
• Soc;
• Lipotimie.
Simptomele toxiinfectiei alimentare apar, de cele mai multe ori, la 2-6 ore dupa ingestia alimentelor contaminate. Simptomatologia nu dureaza de obicei mai mult de 2 zile. Aceasta poate afecta orice persoana, indiferent de varsta, dar cel mai frecvent sunt afectati copiii si varstnicii.
Cele mai multe forme de intoxicatii alimentare nu sunt letale, insa botulismul poate fi fatal daca nu este tratat corespunzator. Botulismul este provocat de o anumita tulpina de bacterii numita Clostridium botulinum.
Aceasta produce toxine care afecteaza sistemul nervos, ducand la incetosarea vederii, caderea pleoapelor, afazie. Medicul trebuie anuntat de urgenta daca este suspicionata aparitia botulismului.
Aparitia gastroenteritei virale este consecinta infectiei cu diferite virusuri. Virusurile care provoaca cel mai frecvent gastroenterita includ norovirusul, rotavirusul, astrovirusul si adenovirusul. Doar norovirusul provoaca anual 21 de milioane de cazuri de gastroenterita in Statele Unite.
Gastroenterita virala este o afectiune contagioasa si apare cel mai frecvent in lunile reci, din noiembrie pana in martie. Cea mai frecventa cale de a dezvolta boala este contactul direct cu o persoana infectata cu un virus cauzal. Virusul poate fi transmis si prin contactul cu scaunul sau voma persoanei infectate.
Alimentele devin toxice atunci cand intra in contact cu microorganisme infectioase ce le contamineaza. Aceste microorganisme sunt reprezentate de bacterii, virusuri sau paraziti. Cel mai frecvent, toxiinfectia alimentara este cauzata de contaminarea cu Escherichia coli sau Staphylococcus aureus.
Toxiinfectiile alimentare pot sa apara din cauza consumului de carne contaminata insuficient preparata termic. Cu toate acestea, carnea nu este singurul aliment care poate provoca intoxicatii alimentare, urmatoarele alimente putand fi incriminate:
- Oua crude sau insuficient preparate termic;
- Germeni de plante;
- Branzeturi moi sau nepasteurizate, cum ar fi branza Brie sau feta;
- Legume si fructe spalate insuficient;
- Peste crud;
- Stridii;
- Apa contaminata;
- Bauturi nepasteurizate, cum ar fi laptele, cidrul sau sucul de fructe si legume;
- Orez insuficient preparat termic.
Complicatii posibile
In cazul ambelor afectiuni, dupa cateva zile, bolnavul poate dezvolta deshidratare, caracterizata prin:
- Scaderea productiei urinare;
- Urina inchisa la culoare;
- Uscarea gurii;
- Lipsa de lacrimi la sugari si copii mici;
- Scaderea tensiunii arteriale;
- Sete excesiva;
- Ameteli in ortostatism;
- Ochi infundati in orbite si fontanele scufundate, in cazul sugarilor.
Daca apar aceste simptome, trebuie ceruta asistenta medicala de urgenta, mai ales in cazul sugarilor si al copiilor.
Deshidratarea reprezinta o preocupare serioasa pentru persoanele care sufera de gastroenterita virala. Asistenta medicala trebuie ceruta daca apar oricare dintre simptomele deshidratarii.
Persoana afectata trebuie sa se asigure ca are la dispozitie o cantitate suficienta de lichide. Este indicat consumul fluidelor cu electroliti ce vor ajuta la restabilirea echilibrului hidro-electrolitic al organismului.
Pentru cele mai bune rezultate, este indicat consumul a cate 50-100 ml de apa la fiecare jumatate de ora. Consumul de sucuri de fructe nu este recomandat, deoarece aceste sucuri nu inlocuiesc electrolitii pierduti.
Odata ce pofta de mancare revine, stomacul trebuie protejat, prin introducerea lenta a urmatoarelor alimente:
- Cereale integrale;
- Paine;
- Cartofi;
- Banane;
- Legume;
- Mere proaspete;
- Iaurt.
Laptele, alcoolul, cofeina si alimentele picante trebuie evitate deoarece pot deranja stomacul.
Medicul trebuie anuntat de urgenta daca apar urmatoarele semne si simptome:
• In scaun apar urme de sange sau puroi;
• Diareea dureaza mai mult de 5 zile la adulti si mai mult de 2 zile la copii si sugari;
• Diareea persista si este asociata cu febra peste 38 grade Celsius;
• Apar simptomele de botulism;
• Apar simptome de intoxicatie alimentara dupa vizita unei tari in curs de dezvoltare.
Daca toxiinfectia alimentara este una usoara, aceasta poate raspunde bine la odihna si la medicamente care reduc febra. In cazuri severe, medicul poate oferi steroizi pentru a evita complicatii cardiace sau musculare. Medicul va examina simptomele si va efectua diferite examinari pentru a determina cea mai buna cale de tratament.
Antibioticele nu vor ajuta la tratarea gastroenteritei deoarece factorul cauzal este un virus, iar antibioticele lupta contra bacteriilor. O modalitate de prevenire este reprezentata de administrarea vaccinului impotriva rotavirusului la varsta de 2 luni.
Deoarece gastroenterita este o boala contagioasa, virusul poate ramane in scaun timp de pana la doua saptamani si poate fi transmis cu usurinta catre alte persoane. Igiena reprezinta un lucru extrem de important in prevenirea gastroenteritei virale.
Contactele intre persoane trebuie evitate, de aceea nu sunt indicate mersul la scoala, serviciu sau alte locuri aglomerate.
Prevenirea toxiinfectiilor alimentare se poate face prin urmatoarele metode:
• Pastrarea curata a suprafetelor de pregatire a hranei, dar si a ustensilelor si a mainilor;
• Carnea trebuie pregatita suficient termic;
• Fructele de mare trebuie gatite complet;
• Fructele si legumele trebuie spalate foarte bine.
Chiar daca sunt usor de confundat, aceste afectiuni trebuie diferentiate. Este necesar consultul unui medic daca apar oricare din simptomele prezentate. Medicul poate stabili un diagnostic corect si oferi tratamentul corespunzator pentru fiecare afectiune in parte.