Exista multe tipuri de anticonceptionale disponibile. Cu toate acestea, abstinenta este singura metoda 100% sigura de a nu ramane insarcinata. Toate celelalte forme de anticonceptionale pot esua ocazional. Cand anticonceptionalele dau gres, exista riscul aparitiei unei sarcini.
Nu toate metodele contraceptive sunt la fel de eficiente, ceea ce inseamna ca unele au o rata de esec mai mare decat altele.
Eficacitatea metodelor de contraceptie
Tipurile de metode contraceptive au niveluri diferite de eficacitate.
Metodele contraceptive hormonale au o eficienta de 91% in mod normal. Ele functioneaza prin eliberarea fie a unei forme sintetice de progesteron numita progestina, fie a unui amestec de progestin cu estrogen sintetic.
Metodele hormonale impiedica sarcina prin:
- oprirea ovulatiei;
- subtierea mucoasei uterului, ceea ce face dificila implantarea unui embrion;
- ingrosarea mucusului cervical, ceea ce face dificila introducerea spermatozoizilor in uter.
Cauzele cele mai comune, cand metodele hormonale nu dau rezultate, sunt:
- cand nu reusiti sa luati pilula, urmatoarea injectie sau sa schimbati plasturele sau inelul la timp;
- administrarea de antibiotice.
Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, injectia contraceptiva tinde sa fie cea mai eficienta metoda de contraceptie. Anticonceptionalele, plasturii si inelele sunt de aproximativ 91% eficiente.
Un dispozitiv intrauterin (DIU) este un dispozitiv in forma de T pe care doctorul il introduce la baza uterului, in scop contraceptiv.
Dispozitivele intrauterine hormonale emit hormoni pentru a preveni sarcina, in timp ce dispozitivele intrauterine de cupru modifica modul in care spermatozoizii inoata. Ambele tipuri de dispozitive blocheaza spermatozoizii sa ajunga in uter.
S-a constatat ca dispozitivele intrauterine hormonale au o eficienta de 99% pentru o perioada de la 3 pana la 5 ani, in functie de firma, iar cele de cupru au o eficienta de 99% pentru o perioada de pana la 12 ani.
Metodele contraceptive de bariera functioneaza prin blocarea fizica a spermatozoizilor de a ajunge la ovul. Aceste metode sunt:
- prezervativele pentru barbati;
- prezervativele pentru femei;
- diafragme;
- spermicide;
- bureti.
Eficacitatea metodelor de bariera variaza. Metodele de bariera sunt in jur de 12-28% eficiente in prevenirea unei sarcini. Diafragmele si prezervativele pentru barbati sunt cele mai eficiente dintre aceste metode, in timp ce spermicidele au cea mai scazuta eficienta in prevenirea sarcinii.
De obicei, metodele de bariera nu dau rezultate din cauza celor care le folosesc. In anumite cazuri, unele persoane folosesc metoda de bariera prea tarziu, permitand spermatozoizilor sa intre in vagin.
Ambele tipuri de prezervative se pot sparge sau rupe, iar diafragma sau buretele pot uneori sa alunece si sa se deplaseze. Fiecare dintre aceste incidente pot permite spermei sa ajunga la ovul.
Metodele naturale de contraceptie nu se bazeaza pe o pilula sau pe un dispozitiv pentru prevenirea sarcinii. Majoritatea metodelor contraceptive naturale necesita o planificare atenta si comunicare stricta intre cei doi parteneri.
Metodele naturale de contraceptie sunt:
- retragerea penisului inainte de ejaculare;
- metodele de constientizare a fertilitatii cand femeia isi urmareste ciclul menstrual si temperatura, pentru a identifica momentul in care este fertila si cel in care este infertila;
- amenoreea de lactatie care apare cand femeia este infertila in timp ce alapteaza si poate sa nu fie nevoita sa utilizeze contraceptia.
Metodele naturale contraceptive au o rata de esec foarte mare. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, metoda retragerii are o rata de esec de 22%, in timp ce metodele de identificare a fertilitatii au o rata de esec de 24%.
Conform Planificarii Parintilor, metoda amenoreei de lactatie poate fi pana la 98% eficienta daca se aplica urmatoarele criterii:
- copilul este mai mic de 6 luni;
- femeia alapteaza copilul cel putin la fiecare 4-6 ore;
- copilul primeste numai lapte matern, fara formula de alaptat;
- femeia sa nu aiba sau sa nu fi avut menstruatie.
Toate metodele naturale de contraceptie se bazeaza foarte mult pe constientizarea functionarii corpului. Unele femei pot calcula eronat perioada in care sunt fertile sau pot sa nu indeplineasca criteriile pentru ca metoda amenoreei de lactatie sa fie eficienta in contraceptie.
Este important de retinut ca metoda retragerii esueaza deseori din cauza lichidului pre-ejaculator ce poate contine sperma.
O durere de spate poate fi un semn al sarcinii. Femeile care raman insarcinate in timp ce folosesc anticonceptionale pot observa urmatoarele simptome:
- lipsa menstruatiei;
- patarea din cauza implantarii ovulului sau sangerarea;
- sensibilitate sau alte modificari ale sanilor;
- oboseala;
- greata;
- dureri de spate;
- dureri de cap;
- necesitatea frecventa de a urina;
- modificari ale dispozitiei.
Sarcina este doar o cauza a semnelor si simptomelor de mai sus. Simptome si semne similare pot aparea ca rezultat al altor afectiuni, inclusiv:
- sindromul premenstrual;
- perimenopauza;
- o infectie a tractului urinar;
- dezechilibre hormonale;
- alaptarea;
- crestere in greutate;
- o modificare in metodele contraceptive;
- intoxicatie alimentara;
- probleme gastro-intestinale;
- stres;
- lipsa somnului;
- raceala obisnuita.
Testele de sarcina pentru acasa sunt disponibile atat la farmacii, cat si online. Este esential de a se citi instructiunile de pe ambalaj.
Un test de sarcina facut acasa poate confirma daca o femeie este insarcinata sau nu. Este una dintre cele mai usoare si rapide metode de verificare a unei sarcini.
Testele de sarcina cauta prezenta unui hormon numit gonadotropina corionica umana (HCG), ce indica daca o femeie este insarcinata sau nu.
Femeile ar trebui sa consulte un doctor cat mai curand posibil daca suspecteaza ca sunt insarcinate sau daca au avut un rezultat pozitiv in urma folosirii unui test de sarcina.
Mai mult, daca o femeie constata lipsa menstruatiei sau primeste un rezultat negativ al testului de sarcina, trebuie, de asemenea, sa solicite sfatul medicului. Desi sunt rare, rezultatele fals negative sunt posibile.
Sumar
Singura metoda care este 100 % eficienta in prevenirea unei sarcini nedorite ramane abstinenta sexuala.
Desi unele metode contraceptive sunt mai eficiente decat altele, cea mai usoara solutie este vizita la un cabinet specializat de planning familial pentru luarea celei mai bune decizii.