Microdermabraziunea

Informatii medicale

Medicii dermatologi si esteticienii utilizeaza o serie de tehnici de imbunatatire a aspectului pielii, vizand ridurile fine, imperfectiunile cauzate de diferite afectiuni dermatologice (de ex. acnee), cicatricile post-traumatice etc.

Intre aceste tehnici enumeram dermabraziunea clasica, o procedura invaziva ce necesita anestezie locala, peeling-urile chimice, tratamentele folosind laser-ul si, nu cea din urma, microdermabraziunea.

Microdermabraziunea

Daca dermabraziunea este o procedura mai agresiva de peeling, microdermabraziunea este una mai blanda. Chirurgii esteticieni utilizeaza cristale fine pentru a trata bland pielea, spre deosebire de dermabraziune care foloseste un instrument rotator pentru a exfolia pielea.

Microdermabraziunea poate fi aplicata pentru toate tipurile de ten. Aceasta produce modificari subtile, fara a produce modificari de culoare sau cicatrizare, imbunatatind sau eliminand problemele superficiale ale tenului ca liniile fine, petele maronii sau acneea. Cu toate acestea, nu are efect in cazul afectarilor profunde precum cicatricile hipertrofice si cheloide sau cicatricile profunde post-acnee. De asemenea, s-a dovedit a fi eficienta in reducerea dimensiunii porilor.

Alt beneficiu: microdermabraziunea nu este o procedura chirurgicala. Prin urmare, nu exista riscurile asociate interventiilor chirurgicale minore ca dermabraziunea, unde se folosesc anestezice si exista sangerare.

Procedura

Tehnica combina abraziunea blanda (folosind microcristale) cu aspiratia (vacuum) pentru indepartarea stratului de celule moarte. Este o procedura de exfoliere si rejuvenare.
Majoritatea pacientilor efectueaza microdermabraziune o data pe saptamana timp de patru pana la 12 saptamani. Petele de varsta si liniile fine pot fi indepartate, determinand catifelarea si imbunatatind aspectul tenului.

Pentru imbunatatirea efectelor procedurii, pot fi adaugati agenti topici, precum tretinoin, alfa-hidroxi acizi, acid retinoic, vitamina C topica

Contraindicatii

Efecte adverse

Cele mai comune efecte adverse pot fi: inrosirea tegumentelor, uscaciunea pielii si senzatia de tensiune ce dureaza timp de 24 ore.

Complicatii

Nu exista complicatii. In cazuri rare, cateva cristale pot patrunde in ochii neprotejati, determinand aparitia unei iritatii timp de 24 ore.

Recuperare: in 24 de ore dupa procedura, pielea s-a vindecat complet. Din acest moment se pot aplica produse de machiaj.

Rezultate

Pielea va capata un aspect mai tanar si neted la atingere, avand o stralucire proaspata, sanatoasa. Pentru rezultate optime, sunt necesare tratamente suplimentare (o data pe saptamana timp de mai multe saptamani). Pentru mentinerea rezultatelor, sunt necesare sedinte suplimentare. 

Microdermabraziunea este o procedura recomandata persoanelor cu un stil de viata agitat, avand imperfectiuni localizate in straturile superficiale ale pielii.