Dieta si efectuarea de exercitii fizice nu determina topirea depozitelor de grasime, de aceea unele persoane apeleaza la liposuctie. Aceasta este o optiune pentru indepartarea depozitelor mici de grasime cum ar fi cele situate in regiunea de sub barbie.
Procedura implica inserarea unui dispozitiv de aspiratie la nivelul tesutului gras dintre tegument si muschi. Cel mai bun candidat este o persoana sub 50 ani sau in jurul acestei varste sau o persoana care depaseste cu putin greutatea specifica varstei, in buna stare de sanatate, cu tegumente elastice, ferme, si care prezinta o regiune cu un mic depozit de grasime care nu poate fi indepartat.
Procedura: initial medicul specialist va injecta o solutie formata din ser, un antialgic mediu si epinefrina, o substanta care determina vasoconstrictie. Aceasta faciliteaza indepartarea grasimii, scade pierderea sanguina si asigura analgezie in timpul si la scurt timp dupa interventie.
Dupa efectuarea unor mici incizii, dispozitivul de aspiratie va fi inserat la nivelul tesutului grasos dintre tegument si muschi, urmand ca grasimea sa fie indepartata lent. De obicei se aplica un pansament compresiv.
Efecte adverse frecvente: poate aparea echimoza, tumefiere si durere locala timp de 7 pana la 10 zile. Cu toate acestea, simptomatologia difera in functie de diferiti factori ca de exemplu cantitatea de tesut grasos indepartata.
Complicatii: desi rare, riscurile sunt de infectie si depigmentare cutanata. In cazul in care exista pierdere cutanata, poate fi necesara o procedura de fixare cutanata.
Recuperare: in majoritatea cazurilor, recuperarea este rapida. Majoritatea pacientilor isi pot relua serviciul in cateva zile si activitatile normale dupa 2 saptamani.
Rezultate: celulele grasoase sunt indepartate permanent, dar castigul in greutate dupa procedura poate determina reacumularea acesteia in aceeasi zona. Pentru mentinerea rezultatelor dupa procedura, se recomanda urmarea unei diete si a unui plan de exercitii fizice.