Diabetul zaharat de tip 2 sau diabetul non-insulino-dependent este caracterizat prin faptul ca productia pancreatica de insulina este in continuare prezenta, uneori in cantitati chiar mai mari decat in mod natural. Organismul dezvolta rezistenta la efectele insulinei, astfel, in realitate existand un deficit insulinic.
Carbohidratii reprezinta cea mai importanta categorie de alimente in dieta oamenilor, alaturi de proteine si grasimi, furnizand energie organismului, sub forma de glucoza. Carbohidratii au efect imediat asupra nivelului de zahar din sange, deoarece acestia sunt descompusi direct in glucide, in timpul digestiei.
In cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 este esentiala o gestionare eficienta a aporturilor de carbohidrati, fibre si grasimi. In articolul urmator sunt prezentate 11 gustari rapide indicate in aceasta afectiune. Aceste gustari sanatoase si delicioase reduc foamea si ofera un impuls de energie pe parcursul zilei.
1. Nuci nesarate
Desi toate fructele cu coaja lignificata, inclusiv migdalele, nucile pecan, fisticul si arahidele sunt bogate in proteine, fibre si grasimi sanatoase, nucile pot fi mai benefice datorita nivelului lor unic de acizi grasi Omega-3 si Omega-6.
Intr-un studiu nutritional din 2013 este relatat faptul ca femeile care au mancat timp de o luna 250 de grame sau mai mult de nuci au redus riscul de diabet de tip 2 cu 24%.
Sunt recomandate nucile prajite, crude sau uscate, dar fara sare sau zahar. O gustare nu trebuie sa depaseasca o mana mica de nuci (aproximativ 30 de grame).
2. Mere
Se pare ca proverbul „un mar pe zi tine medicul departe” este adevarat. Fiind pline cu fibre, merele pot ajuta la reducerea senzatiei de foame, mentinand aceasta senzatie un interval mare de timp.
Un studiu publicat in aprilie 2009 in revista „Appetite” a constatat ca persoanele care au utilizat ca gustari merele, au consumat cu 15% mai putine calorii la urmatoarea masa. Deoarece merele contin carbohidrati, este foarte important ca portiile sa fie monitorizate.
Consumul trebuie limitat la un mar de dimensiuni mici, ce trebuie mancat alaturi de proteine sau lipide, cum ar fi hummus, branza cheddar sau o lingura de unt de arahide natural. Acestea vor mentine nivelul de zahar din sange constant.
3. Hummus
In mod obisnuit, hummusul este facut din naut. Acesta va contine grasimi nesaturate din proteine, ce sunt sanatoase pentru inima, din acest motiv fiind o gustare excelenta.
Hummusul poate fi gasit usor in supermarket, ambalat individual si preportionat. Este excelent daca este servit cu covrigei sau cu felii de morcovi, castraveti, mere sau biscuiti din grau integral.
4. Guacamole
La fel ca si hummusul, cremele delicioase guacamole sunt acum disponibile in pachete individuale, perfecte ca gustare rapida.
Guacamole este facut din fructe de avocado coapte, reprezentand o sursa buna de acizi grasi mononesaturati si vitamina E, acestia fiind sanatosi pentru inima. Guacamole se potriveste perfect cu legume feliate si biscuiti din faina integrala de grau.
5. Fructe de padure
Foarte bogate in vitamine, antioxidanti si flavonoide, fructele de padure reprezinta dulciuri naturale, sanatoase pentru inima. Sunt gustoase consumate ca atare, dar si impreuna cu alte surse de proteine sau grasimi sanatoase.
Fructele de padure sunt minunate, deoarece pot fi consumate oricat de multe, fara a afecta negativ glicemia.
Este dovedit ca un consum regulat de capsuni si afine scade riscul de a face atac de cord si diabet de tip 2. Fructele de padure pot fi consumate si cu iaurt, fulgi de ovaz, nuci sau branza.
6. Branzeturi cu continut scazut de grasimi
Exista branzeturi cu continut redus de grasimi, ambalate sub diverse forme ce pot fi transportate usor si consumate ca gustare rapida, de exemplu, rotite, blocuri sau bastonase.
Ele sunt portionate si pot satisface nevoia de a lua o gustare, reprezentand in acelasi timp si o sursa excelenta de proteine si calciu. Au un gust placut si se potrivesc perfect cu biscuitii din faina integrala sau fructe.
7. Seminte prajite sau coapte
Semintele reprezinta o sursa excelenta de fibre si alte substante nutritive cheie, precum vitamina E, acid folic si zinc. Aceasta gustare este o optiune excelenta pentru cei cu diabet zaharat.
De asemenea, consumul de seminte este excelent pentru sanatatea inimii, cu conditia sa fie consumate fara sare. Gustul semintelor poate fi imbunatatit, prin asezonare cu diferite condimente precum piperul Cayenne, pudra de curry sau condimentele preferate.
8. Unt de arahide sau de migdale
Untul din aceste nuci este bogat si cremos si gestioneaza foarte bine zaharul din sange. Acestea se pot gasi si ambalate individual sub forma de mici gustari, acest lucru facandu-le usor de mancat.
Trebuie alese sortimente fara sare si uleiuri adaugate si sunt foarte gustoase intinse pe felii de mar, banane, telina sau morcov.
Consumarea untului de arahide cu carbohidrati bine portionati ajuta la controlul glicemiei.
Pentru cresterea valorilor proteinelor, untul de arahide poate fi consumat impreuna cu iaurt grecesc fara grasimi sau cu fulgi de ovaz.
9. Iaurt grecesc
Un iaurt grecesc fara grasimi reprezinta o gustare excelenta, mai ales atunci cand este servit alaturi de fructe de padure proaspete sau cu cateva nuci. Impreuna cu alimente bogate in proteine, iaurtul ofera o doza sanatoasa de calciu.
10. Popcorn si migdale prajite
Pentru o gustare surprinzator de hranitoare, care ofera o combinatie sanatoasa de grasimi bune si carbohidrati de inalta calitate, este recomandat consumul de popcorn sau de migdale prajite.
Ca si alte cereale integrale, popcornul este plin de fibre, o substanta nutritiva foarte utila pentru sanatatea inimii, controlul zaharului din sange si buna desfasurare a digestiei.
Un studiu de specialitate din 2012 afirma ca popcornul este mult mai satisfacator ca gustare pentru diabetici decat chipsurile din cartofi.
Tipurile de popcorn, precum cele cu diferite arome sau cele pentru cuptorul cu microunde trebuie evitate.
11. Ton sau somon
Tonul si somonul reprezinta o modalitate excelenta de a asimila proteine si acizi grasi Omega-3 din gustari.
Trebuie ales tonul in apa, in detrimentul celui in saramura sau ulei.
O singura portie, alaturi de cativa covrigei, reprezinta o gustare care va asigura reducerea senzatie de foame pentru un timp indelungat.