Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii

Generalitati

O alimentatie sanatoasa in perioada in care alaptati este, in esenta, aceeasi cu o alimentatie nutritiva atunci cand nu alaptati. Principala diferenta este ca persoanele care alapteaza au nevoie de mai multe calorii.

Substantele nutritive specifice, precum fierul, calciul, potasiul si vitaminele A si D, sunt deosebit de benefice in perioada alaptarii. Consumand o larga varietate de alimente este, de asemenea, esentiala, deoarece acest lucru va expune nou-nascutul la diferite gusturi si poate avea ca rezultat faptul ca acesta este mai receptiv la alimentele solide mai tarziu.

In acest articol vom prezenta recomandarile expertilor cu privire la alimentele care trebuie consumate si cele care trebuie evitate in perioada alaptarii. De asemenea, vom oferi informatii cu privire la suplimentele ce pot fi luate in aceasta perioada.

Ce sa mancati in perioada alaptarii?

Nu exista dieta ideala pentru persoanele care alapteaza. Scopul ar trebui sa fie o alimentatie sanatoasa si variata. Atunci cand alaptati, incercati sa includeti urmatoarele alimente in mesele de zi cu zi:

Fructe

Fructele sunt o sursa bogata de substante nutritive. Acestea pot ajuta la ameliorarea constipatiei pe care unele persoane o experimenteaza dupa nastere. Incercati sa consumati in jur de 2 cani de fructe variate pe zi.

Departamentul de Agricultura al Statelor Unite recomanda urmatoarele fructe ca surse importante de potasiu si vitamina A:
- pepene galben;
- banane;
- mango;
- piersici;
- prune;
- portocale.

Legume

Persoanele care alapteaza in mod exclusiv ar trebui sa consume trei cesti de legume pe zi. Cele care combina alaptarea cu formula de lapte praf ar trebui sa consume in jur de 2 cesti si jumatate de legume zilnic.

Legumele sunt bogate in vitamine si antioxidanti. Consumarea unei cantitati suficiente de legume va ajuta organismul sa aiba necesarul de nutrienti pentru a produce lapte.

Se recomanda urmatoarele legume datorita continutului lor de potasiu si vitamina A:
- legume verzi;
- morcovi;
- cartofi dulci;
- dovleac;
- rosii;
- ardei rosii dulci.

Cereale

Cerealele ofera substante nutritive vitale, in special cerealele integrale, precum orezul brun si painea integrala din grau. Recomandat este sa alegeti cerealele integrale care nu contin zahar adaugat.

Proteine

In momentul alaptarii, organismul are nevoie de un plus de 25 de grame de proteine pe zi, fiind recomandat un total de cel putin 65 de grame pe zi.
Expertii recomanda ca proteinele sa fie incluse la fiecare masa.

Departamentul de Agricultura al Statelor Unite recomanda urmatoarele surse de proteine:
- fasole si mazare;
- nuci si seminte;
- carne de vita, porc si miel;
- stridii, crabi si midii;
- somon, hering, sardine si pastrav.

Fructele de mare sunt bogate in acizi grasi Omega-3 ce pot imbunatati dezvoltarea celulelor sanatoase ale creierului nou-nascutului. Somonul, sardinele si pastravul sunt niste alegeri excelente deoarece sunt bogate in Omega-3, dar cu un continut scazut de mercur.

Persoanele care alapteaza ar trebui sa evite unele tipuri de peste precum pestele-sabie, rechinul si macroul deoarece contin o cantitate ridicata de mercur.

Lactate

Atat sarcina, cat si alaptarea pot duce la un deficit de calciu. Acest lucru duce la riscul de osteoporoza daca nu se obtin cantitati suficiente de calciu si vitamina D. Produsele lactate ca branza si laptele sunt surse extraordinare de calciu, multe din ele continand vitamina D.

Academia Nationala de Stiinte recomanda persoanelor care alapteaza sa consume 1000 miligrame de calciu pe zi.

Suplimentele nutritive

In perioada alaptarii, medicul va poate sfatui sa luati suplimente nutritive. In majoritatea cazurilor, o dieta echilibrata ar trebui sa ofere toate substantele nutritive necesare unei persoane care alapteaza. Cu toate acestea, nevoia de substante nutritive creste in momentul alaptarii, din acest motiv, unele persoane au nevoie de suplimente cu vitamine si minerale.

Este important de retinut ca suplimentele nu pot inlocui o alimentatie sanatoasa. Persoanele care alapteaza ar trebui sa se consulte cu doctorul lor inainte de a lua orice fel de suplimente dietetice sau pe baza de plante.

Alte sfaturi privind dieta

Este esential sa beti multa apa, in special in primele saptamani dupa nastere, atunci cand puteti fi atat de coplesiti si distrasi incat se poate intampla sa uitati sa beti apa. Nevoia de lichide creste mult in perioada alaptarii.

Consumul unei cantitati insuficiente de lichide poate duce la deshidratare si poate afecta cantitatea laptelui. Persoanele care alapteaza isi pot aminti sa bea apa pastrand cate o sticla de apa in fiecare camera din casa.

Alimente de evitat in perioada alaptarii

Nu exista o lista cu alimente pe care persoanele care alapteaza trebuie sa o evite, ci trebuie pur si simplu sa consume alimente sanatoase si sa tina cont de indiciile organismului lor.

Laptele matern provine din substantele nutritive care trec in sange. Multe dintre ingredientele potential periculoase care ar putea traversa placenta in timpul sarcinii nu ajung la copil in momentul alaptarii.

Cateva sfaturi care ajuta la alimentatia sanatoasa includ:

• Consumul limitat de fructe de mare care pot contine mercur.

• Acordand atentie modului in care cofeina afecteaza copilul. Cand o persoana care alapteaza bea cafea, bebelusul va primi doar o mica doza de cofeina in laptele matern, dar acest lucru poate fi suficient incat sa afecteze somnul acestuia.

• Monitorizarea felului in care bebelusul reactioneaza la dieta si facand schimbari in functie de nevoile lui si ale persoanei care alapteaza.
Autoritatile medicale si ghizii parentali ofera deseori sfaturi mixte sau neclare cu privire la consumul de alcool in perioada alaptarii.

Alcoolul este periculos in momentul sarcinii deoarece traverseaza placenta, insa, in momentul alaptarii, bebelusul primeste doar cantitatea de alcool care trece in sangele persoanei care alapteaza.

Cu alte cuvinte, continutul de alcool din sange ale persoanei care alapteaza este cantitatea care ajunge la bebelusul alaptat. Cu un consum moderat, aceasta cantitate de alcool este neglijabila si putin probabil sa dauneze.

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) recomanda nu mai mult de o bautura alcoolica pe zi. De asemenea, sugereaza reducerea riscului prin asteptarea a cel putin 2 ore pentru a alapta dupa consumul de alcool.

Concluzii

Alaptarea poate fi o provocare, in special in primele saptamani. Multi dintre parintii noi se simt atat de coplesiti, incat uita sa mai manance. Altii isi fac griji ca timpul petrecut pentru ei inseamna timp pierdut cu nou-nascutul.

Sanatatea nou-nascutului depinde exclusiv de bunastarea celor care il ingrijesc. Ingrijirea de sine este cea mai buna modalitate de a asigura necesarul de energie pentru a avea grija de bebelus.

O alimentatie echilibrata este esentiala atat pentru nou-nascut, cat si pentru persoanele care il alapteaza. Ascultati-va organismul si mancati cum simtiti ca este cel mai adecvat.