Manevra Heimlich este o procedura folosita pentru a ajuta o persoana care se sufoca. Prin manevra Heimlich, aerul din plamani este impins afara, provocandu-i pacientului tuse. Astfel, obiectul care obstructioneaza calile respiratorii este deplasat sau chiar indepartat. Cunoscuta si ca tehnica de salvare de la sufocare, manevra Heimlich poate salva viata unei persoane.
Daca o persoana care se sufoca poate tusi cu forta, lasati persoana sa tuseasca in continuare. Tusea poate indeparta in mod natural obiectul blocat. DacÄ o persoana nu poate tusii, vorbii, plange sau rade cu forta, acordati-i primul ajutor.
In fiecare an, multi oameni mor din cauza sufocarii cu obiecte care le obstructioneaza caile respiratorii si provoaca sufocare. Sufocarea este, de fapt, a patra cauza de deces accidental. Cu toate acestea, exista o tehnica simpla pe care o puteti folosii pentru a ajuta la expulzarea unui obiect prins din caile respiratorii ale altei persoane.
Puteti chiar sa utilizati o versiune a acestei tehnici pentru dumneavoastra. Tehnica se numeste manevra Heimlich sau impingerile abdominale. Impingerile abdominale iti ridica diafragma si elimina aerul din plamani. Acest lucru face ca obiectul strain sa fie expulzat din caile respiratorii. Crucea Rosie recomanda, de asemenea, includerea a cinci lovituri la spate, desii unele institute, cum ar fi Asociatia Americana a Inimii, nu predau aceasta tehnica.
Semnele ca o persoana are caile respiratorii blocate:
- Fata ii devine rosiatica sau albastruie;
- Isi duce mainile la gat;
- Nu este capabila sa tuseasca fortat;
- Nu poate vorbi;
- Cand incearca sa respire se aude un suierat sau un zgomot;
- Intrebati persoana daca se sufoca.
- Daca da afirmativ din cap, intrebati-o daca poate vorbi. Apelati serviciul de urgenta sau rugati pe cineva sa o faca, apoi efectuati manevra Heimlich asupra persoanei pana la sosirea ajutorului medical.
- Daca pacientul poate vorbi, inseamna ca are caile aeriene doar partial blocate. Cereti-i sa incerce sa tuseasca pentru a-si elibera caile respiratorii.
- Puneti pacientul sa se ridice in picioare.
- Pozitionati-va in spatele acestuia.
- Puneti-va bratele in jurul persoanei, intre ombilic si stern, suprapunandu-va pumnii.
- Aplicati compresie abdominala brusca si adanca la nivelul abdomenului superior. Efectuati astfel de compresiuni abdominale pana ce obiectul care obstructioneaza caile respiratorii este expulzat, iar pacientul poate respira sau poate tusi singur.
- In cazul in care manevra nu da rezultate dupa 5-6 compresiuni abdominale, iar persoana isi pierde constienta, asezati-o pe un plan drept si incepeti resuscitarea. Aplicati compresii adanci si bruste asupra abdomenului superior, de jos in sus.
Manevra Heimlich la o femeie insarcinata
- La femeile gravide, trebuie sa va pozitionati mainile putin mai sus pe trunchi, intre sani, pentru a proteja fatul.
- Se aplica compresiuni repetate, bruste, de jos in sus.
- Se continua compresiunile pana ce corpul strain blocat pe caile respiratorii este eliminat.
Manevra Heimlich la un copil
Daca persoana care sufoca este mai mica de 1 an, trebuie sa luati si alte masuri:
- Asezati-va pe un scaun si tineti copilul cu fata in jos pe antebrat. Antebratul trebuie sprijinit pe coapsa.
- Loviti-l cu podul palmei intre omoplati de cinci ori.
- Daca manevra nu functioneaza, pozitionati copilul cu fata in sus pe antebratul dumneavoastra, insa mentinandu-i capul mai jos decat trunchiul.
- Asezati doua degete in centrul pieptului si efectuati cinci compresiuni rapide ale pieptului.
- Repetati loviturile din spate si compresiunile pe piept pana ce obiectul este expulzat si copilul poate respira sau tusi singur.
Tehnica poate fi aplicata si personal, daca va sufocati.
- Strangeti-va palmele una peste cealalta si asezati-le deasupra ombilicului.
- Impingeti inauntru si in sus, in acelasi timp. Efectuati cinci astfel de compresiuni abdominale.
- Repetati pana cand obiectul este expulzat si puteti respira sau tusi singur.
Sugarii nu ar trebui sa primeasca manevra Heimlich. In plus, daca o persoana este inconstienta, nu ar trebuii sa primeasca manevra Heimlich. In schimb, ar trebui sa efectuati RCP la acesti pacienti.
Manevra Heimlich este considerata o metoda sigura si rapida de a salva vieti. Nu trebuie sa aveti cunostinte sau pregatire medicala pentru a efectua manevra Heimlich. Cu toate acestea, daca manevra Heimlich nu este efectuata corect, se poate produce vatamari abdominale grave. Daca obiectul strain nu este indepartat dupa primul set de impingeri, pot aparea probleme.
Cele mai frecvente complicatii ale manevrei Heimlich sunt coastele rupte si gaurile din tractul gastrointestinal. Pot aparea si alte complicatii abdominale rare, dar intr-o situatie de viata sau de moarte, efectuarea manevrei Heimlich este totusi recomandata.
Copiii mici au un risc mare de sufocare. Pentru a prevenii sufocarea copilului:
1.Nu lasati obiectele mici si alte pericole la indemana lor.
2.Taiati-le mancarea in bucati mici.
3.Fiti deosebit de atenti la alimente rotunde, cum ar fi hot-dogs, nuci si struguri.
4.Nu-i lasati sa aiba bomboane tari.
5.Supravegheaza-ti copilul in timp ce mananca si se joaca.
Manevra Heimlich este o metoda de prim ajutor pentru sufocare. Sufocarea este atunci cand cineva nu poate respira din cauza unui blocaj (obstructie) in caile aeriene superioare. Mancarea, o jucarie sau un alt obiect mic le-ar putea bloca gatul sau traheea. Manevra Heimlich poate fi folosita pentru adulti si copii, dar nu este recomandata sugarilor.
Manevra Heimlich se realizeaza prin infasurarea bratelor in jurul unei persoane, prinderea unui pumn cu o mana si strangerea cu cealalta. Iti plasezi pumnii intre cutia toracica si ombilicul persoanei si iti bagi mainile in abdomen pana cand obiectul este eliberat. Manevra Heimlich poate fi o tehnica de salvare de urgenta care salveaza vieti, dar ar trebuii folosita numai daca persoana nu poate respira si este constienta.