Dupa cateva zile in care nu poti merge la baie, nu doar ca te simti umflata, ci si extrem de iritata si fara chef de nimic. Constipatia este una dintre problemele frecvente cu care ne confruntam in special noi, femeile, dar ea este intalnita si in cazul barbatilor si al copiilor, inclusiv al sugarilor.
Mai mult, constipatia este insotita si de alte neplaceri precum crampe, dureri abdominale, balonare, greata si varsaturi, scaderea apetitului, lipsa energiei si pierdere in greutate.
De ce apare constipatia?
Una dintre principalele cauze ale constipatiei este alimentatia redusa in fibre. De asemenea, constipatia poate aparea si atunci cand nu ne hidratam corespunzator, cand nu facem miscare, cand organismul nostru sufera schimbari hormonale cum sunt cele din perioada sarcinii, cand urmam tratamente cu antidepresive, suplimente cu fier, medicamente pentru durere sau cand suferim de sindromul colonului iritabil.
In cazul copiilor, constipatia apare la peste 30% dintre acestia si chiar din primul an de viata, atunci cand se face trecerea de la laptele matern la laptele praf, in perioada diversificarii sau cand micutii invata sa faca la olita.
Ce faci daca esti constipat?
• Adauga in dieta zilnica cat mai multe fibre (pana la 25 gr/zi) si redu consumul alimentelor cu un continut scazut de fibre, precum inghetata, branza, carnea si mancarea gata preparata. Printre alimentele bogate in fibre se numara fasolea, toate cerealele, fructele proaspete, sparanghelul, salata, varza si morcovii.
• Hidrateaza-te corespunzator si limiteaza bauturile cu cofeina.
• Creste cantitatea de fibre. Incearca sa mananci cel putin 25 de grame de fibre zilnic. Printre alimentele bogate in fibre se numara varza de Brussels, merele, smochinele, cerealele integrale si fasolea neagra.
• Fa miscare zilnic si nu amana mersul la toaleta.
• Ofera-i florei tale intestinale un aport de bacterii lactice pentru a-si recapata echilibrul. De altfel, specialistii ne recomanda pentru refacerea florei intestinale si normalizarea scaunelor sa folosim un sinbiotic. Bonflor Imuno (pentru bebelusi), Bonflor plicuri (pentru copii incepand cu varsta de 1 an) si Bonflor capsule (pentru copii incepand cu varsta de 6 ani si adulti) ofera aportul de bacterii lactice benefice florei intestinale sanatoase, ajutand la normalizarea tranzitului intestinal.