Sfaturi pentru a va mentine sanatosi dupa angioplastie

Generalitati

In anul 2017, medicii romani au afirmat ca la fiecare 30 de minute un roman sufera de infarct miocardic, iar pentru unul din zece, infarctul este fatal.

Aceasta face ca afectiunile cardiovasculare sa fie principala cauza de mortalitate din Romania.

Cum sa ramai sanatos dupa angioplastie?

Efectuarea unei proceduri interventionale minim invaziva cum ar fi interventia coronariana percutana, numita si angioplastie coronariana, ne readuce aminte de necesitatea de a avea grija mai bine de inima noastra.

Dar ce anume implica asta?

Un stil de viata sanatos implica mai multe lucruri pe care le puteti face zilnic pentru a va mentine inima puternica si lipsita de probleme. Iata cum puteti incepe.

Adoptati o dieta prietena cu inima

Renuntati la alimentele cu zahar adaugat. Noile cercetari arata ca prea mult zahar consumat contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Reduceti aportul de grasimi saturate si eliminati grasimile trans (partial hidrogenate, precum margarina).

Alegeti carne slaba, carne de pasare, fara piele si proteine pe baza de plante, cum ar fi arahide, fasole si tofu.

Intrebati-va medicul dumneavoastra de familie despre consumul de peste bogat in acizi grasi Omega-3, cum ar fi somonul.

In timp ce acizii Omega-3 sunt sanatosi pentru inima, pot creste riscul de sangerare cand sunt combinati cu medicamente anticoagulare.

Controlati aportul de sare (sodiu) pentru a va ajuta sa va diminuati tensiunea arteriala.

Incercati pe cat de mult posibil sa nu mancati mai mult de 2-3 grame de sodiu zilnic. Reducerea la doar 1,5 g zilnic poate scadea tensiunea arteriala chiar mai mult.

Bazati-va pe ierburi proaspete si unele condimente pentru aroma.

Cresteti doza zilnica de legume si fructe

Intrebati-va medicul daca puteti manca legume bogate in vitamina K, cum ar fi sunca, spanac, broccoli, ceapa si alte verdeturi inchise la culoare.

Acestea pot, de asemenea, sa interfereze cu medicamentele anticoagulante pe care le luati, cum ar fi warfarina sau acenocumarol.

Daca beti alcool, faceti acest lucru cu moderatie.

Aceasta inseamna ca nu mai mult de o bautura pe zi pentru femei si nu mai mult de doua bauturi pe zi pentru barbati, insa cel mai bine ar fi eliminarea completa a acestuia.

Faceti-va un plan pentru activitatile zilnice

Exercitiile fizice regulate va ajuta inima pe mai multe fronturi. 

Sportul va ajuta sa va intariti muschii inimii, va face venele mai flexibile si mai suple, imbunatateste circulatia, va ajuta sa pierdeti din greutate sau sa o mentineti, regleaza profta de mancare, reduce stresul si imbunatateste calitatea somnului.

Incercati sa realizati cel putin 30 de minute de activitate fizica de intensitate moderata (adica inima sa pompeze si sa transpirati usor) in trei sau cinci zile ale saptamanii.

Daca ati fost activ fizic inainte de interventia chirurgicala, colaborati cu medicul dumneavoastra pentru a evalua ce nivel de activitati si ce tip (ciclism, golf, inot etc.) puteti face in siguranta.

Iata cateva sfaturi generale pentru crearea unui program zilnic de mers pe jos. Nu uitati sa discutati intotdeauna cu medicul sau cu alt furnizor de servicii medicale inainte de a incepe orice nou regim de exercitii fizice.

Incepeti cu o plimbare de 5-10 minute pentru a va masura puterea si rezistenta.

Incercati sa faceti plimbari de 10 pana la 20 de minute in fiecare zi, intr-un ritm usor, pentru primele patru saptamani, apoi mariti timpul, distanta si/sau viteza totala, asa cum se pare confortabil.

Folositi un pedometru pentru a va numara pasii. Puteti folosi bratari de fitness sau chiar aplicatii de telefon, pentru a vedea progresul fata de zilele anterioare.

Reduceti nivelul de stres

Stresul poate creste inflamatia, poate creste nivelul de zahar din sange si poate stimula comportamente care nu sunt bune pentru tensiunea arteriala sau inima. Zece minute de meditatie sau respiratii adanci pot fi foarte eficiente.

Opriti-va din fumat si feriti-va de fumatul pasiv

Daca fumati chiar si ocazional, incercati sa renuntati.  

Fumatul restrictioneaza circulatia, facand vasele de sange mai grele si mai inguste.

Fumatul contribuie la ateroscleroza, la acumularea placii in artere (unde angioplastia si stentul sunt utilizate pentru a o trata); ateroscleroza poate duce la atac de cord si accident vascular cerebral, iar fumatul creste nivelul colesterolului LDL si mareste riscul de AVC.

De asemenea, este important sa evitati fumatul pasiv. Inhalarea pasiva a fumului de tigara contribuie aproape la fel de mult la dezvoltarea diverselor boli cardiovasculare ca si fumatul activ.

Exista multe resurse disponibile pentru a va ajuta sa renuntati.

Discutati cu medicul despre optiunile pe care le aveti.

Continuati sa incercati diferite optiuni pana cand veti gasi una care functioneaza.

Respectati tratamentul si indicatiile medicului

Daca ati fost beneficiarul unei angioplastii, probabil ca la externare veti primi o reteta cu medicamente pentru reducerea colesterolului (statine), a tensiunii arteriale si anticoagulante pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange, dezvoltarii atacului de cord si accidentului vascular cerebral.

Urmati exact regimul prescris!

Nu intrerupeti niciodata administrarea de medicamente fara supravegherea medicului.

Oprirea brusca a medicamentelor poate creste riscul aparitiei unui cheag de sange sau a unui atac de cord.

Mentinerea unei bune comunicari cu medicul dumneavoastra este cheia pentru a va pastra planul stabilit.

Nu va fie frica sa intrebati medicul de familie.

Amintiti-va ca medicul doreste sa fiti cat mai sanatosi!

Obtineti raspunsuri la toate intrebarile si preocuparile.

Urmariti sanatatea inimii prin masurarea regulata a tensiunii arteriale, a nivelului de glucoza si a colesterolului.

Asigurati-va ca medicamentele anticoagulante isi fac datoria prin efectuarea periodica a coagulogramei.

Urmand acesti cinci pasi dupa angioplastie va va ajuta sa reduceti riscurile de recadere si sa va reobtineti energia de care aveti nevoie pentru a va bucura de viata la potentialul maxim.