Arsenicul este un element toxic, prezent in mod natural in mediul inconjurator. Se imparte in doua grupe, arsenic organic si arsenic anorganic, cel din urma fiind cel mai nociv.
De-a lungul timpului, arsenicul s-a infiltrat in lantul alimentar, fiind gasit acum intr-o serie de alimente. Problema devine tot mai grava, pe masura ce poluarea generalizata duce la cresterea nivelului de arsenic in alimente, ceea ce reprezinta un risc major pentru sanatate.
Studiile recente au detectat niveluri ridicate de arsenic in orez, care reprezinta hrana de baza pentru mare parte din populatia lumii.
Arsenicul este un oligoelement toxic, notat cu simbolul As. De obicei, este legat de alte elemente din compusii chimici.
Arsenicul se imparte in doua mari categorii:
- Arsenic organic: se gaseste in principal in tesuturile vegetale si animale;
- Arsenic anorganic: gasit in roci si sol sau dizolvat in apa. Aceasta este forma mai toxica.
Arsenic se gaseste in aproape toate alimentele si bauturile, insa este prezent de obicei doar in cantitati mici. In schimb, nivelurile relativ ridicate se gasesc in:
- Ape potabile contaminate: milioane de oameni din intreaga lume sunt expusi la apa potabila care contine cantitati mari de arsenic anorganic. Acest lucru este cel mai frecvent intalnit in America de Sud si Asia.
- Fructe de mare: pestele, crevetii, crustaceele si alte fructe de mare pot contine cantitati semnificative de arsenic organic, forma mai putin toxica. Cu toate acestea, midiile si anumite tipuri de alge ar putea contine si arsenic anorganic.
- Orez si alimente pe baza de orez: orezul acumuleaza mai mult arsenic decat alte culturi. Este practic cea mai importanta sursa alimentara de arsenic anorganic.
Arsenicul este prezent in mod natural in apa, sol si roci, dar nivelurile acestuia pot fi mai mari in unele zone decat in altele. Ca urmare a activitatilor umane, poluarea cu arsenic a crescut.
Principalele surse de poluare cu arsenic includ folosirea anumitor pesticide si erbicide, conservanti, ingrasaminte fosfatice, deseuri industriale, activitati miniere, arderea carbunelui.
Arsenicul patrunde adesea in panza freatica, ce este puternic poluata in anumite parti ale lumii. Din panza freatica, arsenicul isi gaseste drumul in fantani si in alte surse de apa care pot fi utilizate pentru irigarea culturilor.
Orezul nedecorticat este deosebit de sensibil la contaminarea cu arsenic.
Dozele mari de arsenic sunt toxice, provocand simptome adverse si chiar deces. Ingestia pe termen lung a arsenicului anorganic poate provoca diverse probleme de sanatate si poate creste riscul bolilor cronice, precum:
- Diferite tipuri de cancer;
- Ingustarea sau blocarea vaselor de sange (boli vasculare);
- Hipertensiune arteriala;
- Boli de inima;
- Diabet de tip 2.
In plus, arsenicul este toxic pentru celulele nervoase si poate afecta functia cerebrala. La copii si adolescenti, expunerea la arsenic a fost asociata cu:
- Pierderea puterii de concentrare si memorare;
- Reducerea performantelor intelectuale si a competentelor sociale.
Cum trebuie preparat orezul pentru a inlatura arsenicul?
Pentru ca orezul sa fie sigur pentru consum, inainte de preparare, acesta trebuie lasat in apa timp de 6-8 ore (peste noapte). Ulterior, se clateste bine cu apa, pana ce aceasta devine limpede. Se fierbe intr-o oala incapatoare, cu un raport de o parte orez si cinci parti apa.