Sindromul unghiilor ingalbenite este o boala caracterizata de cresterea lenta si de aparitia modificarilor de culoare si textura ale unghiilor. In unele cazuri, unghia nu prezinta cuticula si se poate desprinde de pat.
Printre afectiunile care cauzeaza ingalbenirea unghiilor se numara:
- limfedem (umflarea mainilor);
- pleurezie (acumularea fluidelor intre plamani si cavitatea toracica);
- boli respiratorii (bronsita cronica sau sinuzita);
- artrita reumatoida;
- afectiuni ale ficatului;
- obstructii limfatice;
- psoriazis;
- diabet;
- afectiuni ale tiroidei;
- deficit de vitamine sau minerale;
- ciuperca piciorului;
- cancer de piele.
Exista si alte cauze, externe de aceasta data:
Imbatranirea. Odata cu inaintarea in varsta, culoarea, grosimea si forma unghiilor tind sa se schimbe, astfel ca acestea capata de obicei o nuanta galbuie si sunt mai groase si mai casante, ceea ce inseamna ca se crapa mai usor.
Lacul de unghii. Vopsitul frecvent al unghiilor cu oja de culoare rosie sau portocalie va duce la impregnarea pigmentului in unghie. Renuntarea, cel putin pentru o perioada, la acest tip de lacuri de unghii va face ca nuanta galbena a unghiilor sa dispara.
Umezeala. Atletii sau persoanele care petrec mult timp in medii umede sunt mai predispuse unei infectii a piciorului.
Trebuie consultat medicul in cazul in care unghiile prezinta urmatoarele:
- modificarea formei sau a grosimii;
- sangerare;
- descuamare, crapare;
- durere;
- umflatura.
Onicomicoza
Infectia fungica este cea mai comuna cauza a ingalbenirii si deteriorarii unghiilor. Onicomicoza este o infectie micotica (ciuperca patogena umana), care apare atunci cand fungii invadeaza unghiile de la maini sau de la picioare.
Sunt afectate mai frecvent unghiile membrelor inferioare, deoarece acestea cresc mai incet, favorizand astfel dezvoltarea micozei. Onicomicoza este mai frecventa la adulti decat la copii. Unghiile devin ingalbenite si capata pete galbene, albe sau chiar negre.
Tratamentul unghiilor ingalbenite depinde de cauza. Exista o serie de remedii care se pot aplica la domiciliu, insa nu toate sunt eficiente. Atunci cand astfel de tratamente nu dau rezultate, trebuie consultat medicul specialist.
In cazul aparitiei infectiei fungice, este necesar un tratament antifungic. Unul dintre cele mai frecvente tratamente este solutia pe baza de ciclopirox, care se aplica la baza unghiilor.
De asemenea, antibioticele sunt utile, in special daca este prezenta in organism o infectie, precum pneumonia.
In lipsa tratamentului, infectia tinde sa se agraveze, extinzandu-se la tesuturile periunghiale. Tratamentul precoce este mai eficient deoarece necesita un timp mai scurt si creste sansa eradicarii infectiei.
Indepartarea chirurgicala a unghiei infectate este necesara doar in cazurile grave, recurente. Asocierea tratamentului local cu tratamentul chirurgical este mai eficient decat tratamentul antimicotic singular.