Informatii generale despre cancer

Generalitati

Cancerul este un termen-umbrela folosit pentru un grup de boli care sunt cauzate de diviziunea rapida a unor celule anormale si raspandirea acestora la alte tesuturi si organe. Cancerul este una dintre principalele cauze de deces in intreaga lume.

Dezvoltarea cancerului si metastazele

Intr-un corp sanatos exista trilioane de celule care cresc si se divid, de care corpul are nevoie zilnic pentru a functiona. Celulele sanatoase au un ciclu de viata specific, dezvoltandu-se si murind intr-un mod care este determinat de tipul fiecarei celule. Celulele noi iau locul celor vechi sau deteriorate, pe masura ce acestea mor.

Cancerul intrerupe acest proces si duce la cresterea anormala a celulelor. Acest lucru este cauzat de schimbari sau mutatii la nivelul ADN-ului.

ADN-ul exista in genele individuale ale fiecarei celule si are instructiuni care ii comunica celulei ce functii sa indeplineasca si cum sa creasca si sa se divida.

Mutatiile au loc frecvent la nivelul ADN-ului, insa de obicei celulele corecteaza aceste erori. Atunci cand o eroare nu este corectata, o celula poate deveni canceroasa.

Mutatiile pot determina celulele care ar trebui sa fie inlocuite sa supravietuiasca in loc sa moara, ceea ce duce la dezvoltarea de celule noi atunci cand nu este necesar. Aceste celule noi se pot divide intr-un mod necontrolat, cauzand formarea de cresteri numite tumori.

Tumorile pot produce o varietate de probleme de sanatate, in functie de locul in care se dezvolta in organism, insa nu toate tumorile sunt canceroase. Tumorile benigne sunt necanceroase si nu se raspandesc la tesuturile din apropiere.

Uneori, acestea se pot dezvolta exagerat si pot cauza probleme atunci cand preseaza organele sau tesuturile apropiate. Tumorile maligne sunt canceroase si pot invada alte parti ale organismului.

Anumite celule canceroase pot migra, de asemenea, prin sistemul circulator sau limfatic in zone mai indepartate ale corpului. Acest proces se numeste metastaza. Cancerul metastatic este considerat mai avansat decat cel care nu a ajuns in acest stadiu. Cancerul cu metastaze tinde sa fie mai greu de tratat si rata de mortalitate sa fie mai ridicata.

Tipuri de cancer

Cancerele sunt numite dupa zona din organism in care se dezvolta si in functie de tipul de celule din care sunt formate, chiar daca se raspandesc la alte parti ale corpului.

De exemplu, un cancer care se dezvolta in plamani si se extinde la ficat este numit cancer pulmonar cu metastaze hepatice. Exista mai multi termeni clinici folositi pentru anumite tipuri generale de cancer:

• carcinomul – un tip de cancer care se dezvolta in piele sau in tesuturile organelor;
• sarcomul – un cancer al tesuturilor conjunctive cum ar fi oasele, muschii, vasele de sange, cartilajul;
• leucemia – un cancer al maduvei osoase, care creeaza celulele sanguine;
• limfomul si mielomul – cancere ale sistemului imunitar.

Factori de risc si modalitati de preventie

Cauza directa a cancerului este reprezentata de schimbari sau mutatii ale ADN-ului din celule. Mutatiile genetice pot fi mostenite. De asemenea, ele pot aparea dupa nastere ca rezultat al unor factori de mediu, precum:

- expunerea la substante chimice care cauzeaza cancer, cunoscute sub numele de agenti cancerigeni;
- expunerea la radiatii;
- expunerea neprotejata la soare;
- anumite infectii virale, precum infectia cu virusul papiloma uman (HPV);
- fumatul;
- deciziile legate de stilul de viata (tipul de dieta si nivelul de activitate fizica).

Riscul de cancer tinde sa creasca odata cu inaintarea in varsta. Anumite probleme de sanatate deja existente care provoaca inflamatii pot creste riscul aparitiei cancerului. Un exemplu este colita ulcerativa, o boala inflamatorie intestinala cronica.

Cunoasterea factorilor care contribuie la dezvoltarea cancerului ne poate ajuta sa avem un stil de viata care scade riscul de cancer. Potrivit expertilor, acestea sunt cele mai bune sapte modalitati de a preveni cancerul:

1. Renuntati la fumat si evitati fumatul pasiv;

2. Urmati o dieta sanatoasa si echilibrata:
- limitati consumul de carne procesata;
- luati in considerare adoptarea unei diete mediteraneene, care se concentreaza in special pe o alimentatie pe baza de plante, proteine slabe si grasimi sanatoase;
- evitati alcoolul sau consumati-l cu moderatie; consumul moderat de alcool este definit ca fiind o bautura pe zi pentru femeile de toate varstele si barbatii cu varsta de peste 65 de ani, si doua bauturi pe zi pentru barbatii de 65 de ani sau mai tineri.

3. Mentineti o greutate sanatoasa si faceti cel putin 30 de minute de activitate fizica in fiecare zi

4. Protejati-va de razele soarelui:
- purtati ochelari de soare, palarii si aplicati frecvent creme cu protectie solara;
- evitati soarele intre orele 10:00-16:00, intrucat in acest interval razele soarelui sunt cele mai puternice;
- stati in zonele umbrite pe cat de mult posibil atunci cand mergeti afara;
- evitati paturile de bronzare si lumina soarelui.

5. Vaccinati-va impotriva infectiilor virale (precum hepatita B si HPV), care pot duce la aparitia cancerului;

6. Evitati comportamentele riscante (practicati sexul protejat, tatuati-va doar la saloanele licentiate);

7. Consultati medicul cu regularitate pentru a stabili ce riscuri de a dezvolta diferite tipuri de cancer aveti; acest lucru creste sansele de a depista orice cancer cat mai curand posibil.

Tratamentul cancerului are obiective diferite, in functie de tipul de cancer si de cat de avansat este. Dintre aceste obiective amintim:
• gasirea unui tratament – acest lucru nu este insa posibil pentru toate tipurile de cancer si toate situatiile;
• asigurarea tratamentului primar – distrugerea celulelor canceroase din organism;
• asigurarea tratamentului adjuvant – eliminarea celulelor canceroase care raman dupa tratamentul primar, pentru a reduce riscul de recidiva a cancerului;
• asigurarea tratamentului paliativ – ameliorarea simptomelor asociate cu cancerul, cum ar fi problemele de respiratie si durerea.

Cele mai frecvente tipuri de tratament

Interventia chirurgicala
Aceasta procedura inlatura cancerul pe cat de mult posibil.

Chimioterapia
Administrarea de medicamente care sunt toxice pentru celule, cu scopul de a distruge celulele cancerigene care se divid rapid.

Radioterapia
Utilizarea unor fascicule de radiatii puternice in interiorul organismului (brahiterapie), precum si in exteriorul sau (radioterapie cu fascicul extern) pentru a elimina celulele canceroase.

Transplantul de celule stem (maduva osoasa)
Refacerea maduvei osoase bolnave cu ajutorul celulelor stem sanatoase. Celulele stem sunt celule nediferentiate care pot avea o serie de functii diferite. Aceste transplanturi permit doctorilor sa foloseasca doze mai mari de chimioterapie pentru a trata cancerul.

Imunoterapia (terapia biologica)
Folosirea de anticorpi pentru a ajuta sistemul imunitar sa identifice cancerul astfel incat sa poata lupta impotriva acestuia.

Terapia hormonala
Eliminarea sau blocarea hormonilor care alimenteaza anumite tipuri de cancer, cu scopul de a opri cresterea celulelor canceroase.