Sindromul picioarelor nelinistite si calitatea somnului

Generalitati

Sindromul picioarelor nelinistite, cunoscut si sub numele de boala Willis-Ekbom, este o tulburare neurologica destul de frecventa (afecteaza aproximativ 10% din populatie) si este caracterizata de o nevoie imperioasa de miscare a picioarelor, deseori insotita sau cauzata de senzatii inconfortabile la nivelul membrelor inferioare.

Simptomele se inrautatesc seara sau in timpul noptii si, in general, apar sau se agraveaza in momentele de inactivitate. Dereglarea cronica a calitatii somnului este de altfel asociata cu acest sindrom din cauza naturii circadiene a simptomelor.

Majoritatea persoanelor care sufera de boala Willis-Ekbom au peste 45 de ani, femeile fiind de doua ori mai predispuse la dezvoltarea afectiunii. Istoricul familial creste riscul de aproximativ sase ori, chiar la persoanele sub 45 de ani.

Relatia dintre un somn neodihnitor si reducerea functionarii pe timpul zilei este deja extrem de bine cunoscuta, de aceea este imperativa diagnosticarea si tratarea precoce a sindromului picioarelor nelinsitite (SPN).

Clasificare in functie de cauze

Cauza exacta a SPN este in momentul de fata necunoscuta. Totusi, exista o clasificare in functie de posibilele cauze care ar determina aparitia acestui sindrom.

SPN primar – este cel mai comun tip si este cunoscut si sub numele de familial/ereditar sau idiopatic (de cauza necunoscuta).

SPN secundar – cauzat de o boala sau afectiune separata sau de folosirea anumitor substante. Afectiunile si factorii care pot determina aparitia secundara a sindromului picioarelor nelinistite sunt:

- varice;
- diabet;
- insuficienta renala;
- anemie feripriva;
- sarcina;
- neuropatie periferica;
- stresul;
- dieta.

Factori de mediu

Unele medicamente pot favoriza sindromul picioarelor nelinistite, precum: antialergice, antidepresive, antihistaminice, anumite somnifere sau antagonistii dopaminergici cu actiune centrala.

S-au efectuat cercetari asupra cauzelor SPN primar, iar rezultatele colectate din analiza lichidului cefalorahidian si a autopsiilor indica o deficienta de fier la nivel cerebral.

Simptome si diagnostic

Simptomul primar al sindromului picioarelor nelinistite, asa cum ii spune si numele, este nevoia urgenta de a-ti misca picioarele. Aceasta nevoie este cauzata in principal de o senzatie de disconfort care apare la nivelul membrelor inferioare si care deseori este descrisa ca mancarime, arsura, amorteala.

Alte descrieri includ senzatia de catarare a unor insecte pe picior sau o senzatie ciudata, pulsatila. Senzatia este diferita de cea descrisa in cazul crampelor musculare sau a problemelor circulatorii.

In aproximativ 80% din cazuri, pacientii experimenteaza miscari periodice ale membrelor inferioare atat in timpul somnului, cat si in momentele active din timpul zilei.

Daca bifezi majoritatea simptomelor expuse anterior, atunci este recomandat sa consulti un medic pentru a determina daca afectiunea este un SPN primar sau exista alte cauze secundare inca nedescoperite. De asemenea, este bine sa contabilizezi si sa notezi toate medicamentele folosite si sa ii comunici medicului despre acestea.

Alte teste clinice sau paraclinice pot fi aplicate, analize de sange sau o recomandare de polisomnografie pentru a determina daca nu sunt alte probleme de somn.

Efectele asupra somnului

Asa cum ne-am fi asteptat, studiile arata ca SPN influenteaza in mod negativ calitatea somnului, atat in cazul SPN primar, cat si pentru cel secundar.

Cei care sufera de sindromul picioarelor nelinistite afirma ca adorm mai greu fata de cei sanatosi, dorm mai putin de 6 ore pe noapte, experimenteaza oboseala in timpul zilei, scaderea functionarii si intarzierea sau absenta de la locul de munca.

Dispozitia iritabila si dificultatile in mentinerea atentiei pot afecta serios viata personala si profesionala. De asemenea, lipsa cronica de somn si o calitate proasta a somnului din timpul noptii poate creste riscul pentru dezvoltarea unor tulburari ale dispozitiei, cum ar fi depresia si anxietatea.

Facilitati de tratament

1. Activitate fizica – miscarea regulata, mersul pe jos sau pe bicicleta, gradinaritul sau chiar lucrul prin casa pot ameliora simptomele. Exercitiile intense, pe de alta parte, pot agrava senzatiile asociate sindromului picioarelor nelinistite. Este recomandat sa nu faceti sport seara, deoarece activitatea fizica inainte de culcare poate agrava insomnia.

2. Tehnici de reducere a stresului – stresul poate agrava SPN. Activitatile care induc relaxarea cum sunt yoga, meditatia, rugaciunea sau muzica pot reduce stresul si pot oferi un somn mai odihnitor.

3. Renunta la fumat, cafea si alcool – fiecare dintre aceste obiceiuri nocive au un efect negativ asupra simptomelor sindromului picioarelor nelinistite si implicit, asupra somnului. Renuntarea la cel putin unul dintre aceste obiceiuri va ajuta la un management mai bun al SPN.

4. Maseaza-ti picioarele sau tine-le in apa fierbinte.

5. Decaleaza administrarea medicamentelor – daca observi ca unele medicamente sau agenti farmaceutici iti agraveaza simptomele de neliniste, ia-le inainte de cina sau cu cateva ore inainte de culcare.

Discuta cu medicul tau curant variantele de administrare. Probabil va dura ceva timp pana veti gasi combinatia potrivita, dar in unele situatii, aceasta e singura solutie.