De ce racim vara?

Generalitati

Raceala este cea mai cunoscuta si mai raspandita boala. Contrar credintei populare, nu trebuie sa fie rece afara pentru a raci. Multe persoane confunda simptomele racelii pe timpul verii cu cele ale unei alergii.

Cauze

Simptomele racelii pot fi determinate de peste 200 de virusuri diferite. Fiecare dintre acestea provoaca stranut si dureri in gat. In vreme ce racelile din timpul iernii sunt provocate cel mai frecvent de rinovirusuri, care supravietuiesc cel mai bine la temperaturi scazute, vara, acestea sunt provocate de enterovirusuri.

Toate grupele de varsta pot fi afectate, dar, la fel ca cele mai multe infectii virale, infectiile cu enterovirus predomina in copilarie.

Adultii pot fi protejati impotriva infectiilor enterovirale daca au dezvoltat anticorpi ca urmare a expunerilor anterioare. Cu toate acestea, adultii se pot imbolnavi si in cazul in care contracteaza un nou tip de enterovirus.

Simptome

Enterovirusurile pot infecta tesuturile din nas si gat, din ochi si din sistemul digestiv, provocand simptome precum:

- febra instalata brusc, peste 38 de grade Celsius;
- dureri de cap, ce pot fi insotite, in unele cazuri, de ameteli si stari de confuzie;
- dureri in gat, care provoaca incapacitate de a inghiti;
- respiratie suieratoare (wheezing);
- dureri la nivelul toracelui;
- dureri musculare;
- greata si varsaturi.

In cazuri rare, enterovirusurile pot provoca si conjunctivita, umflarea pleoapelor, eruptie cutanata. De asemenea, pot afecta inima sau creierul.

Diferenta dintre raceala si alergie

Raceala din timpul verii este adesea confundata cu alergia. In vreme ce ambele afectiuni au drept simptome comune stanutul, congestia nazala si durerile in gat, raceala va include si alte simptome precum tusea, transpiratia si febra.

In cazul racelilor provocate de eneterovirusuri, simptomele dispar dupa una sau doua saptamani. Daca simptomele persista, pacientul ar putea suferi o alergie.

De asemenea, daca simptomele isi schimba gradul de severitate, atunci este vorba de o raceala. Alergiile tind sa fie consecvente si persistente.

Deoarece raceala este o infectie, secretiile nazale sunt consistente si verzui sau galbui. In cazul alergiilor, mucusul este translucid si mai lichid.

Tratament

Multe dintre tratamentele clasice utilizate in cazul unei raceli din timpul iernii se aplica si vara. Pentru a trata o raceala de vara este nevoie de:

Odihna - este necesar repausul si somnul suficient, de 7-8 ore. Trebuie evitata activitatea excesiva si stresul, care slabesc sistemul imunitar.

Hidratare - este recomandat sa se consume multe lichide, in special apa. Se vor evita bauturile alcoolice, cafeaua sau energizantele, care pot provoca deshidratare. Bauturile calde pot avea efect calmant asupra unor simptome ale racelii.

Aport de vitamine - pacientul se asigura ca aportul de vitamine si minerale este crescut, in special cel de substante nutritive, deoarece stimuleaza imunitatea, precum fierul, vitamina C si zincul.

Umiditate - umidificatoarele, care asigura un nivel optim de vapori de apa in aerul respirat, nu trateaza direct raceala, insa ajuta la ameliorarea simptomelor, precum congestia nazala, durerile in gat si tusea.

Prevenire

Riscul de imbolnavire poate fi redus prin stimularea sistemului imunitar cu ajutorul alimentelor nutritive, prin evitarea stresului si prin odihna. De asemenea, se recomanda o igiena sporita a mainilor si evitarea interactiunii cu persoanele bolnave.