Sfaturi practice pentru ameliorarea durerilor cronice

Generalitati

Durerea cronica este definita de catre specialisti ca fiind durerea ce persista mai mult de 6 luni.
Cele mai frecvente astfel de dureri sunt cele de spate, de cap si cele avand origine musculoscheletala, insa tot dureri cronice acuza si pacientii cu diabet zaharat si diverse neoplazii si fibromialgie.

In general, durerea este privita ca modalitatea organismului de a avertiza asupra unor patologii si agresiuni la care este supus. Exista insa o limita de eficienta a acesteia dupa care durerea poate deveni o patologie in sine. Este vorba de perioada de persistenta a durerii in absenta stimulului declansator (boala s-a vindecat, agresiunea a fost inlaturata, insa durerea continua deoarece nervii trimit in permanenta stimuli catre creier ce vor fi perceputi ca durere).
In continuare sunt prezentate cateva sfaturi practice a caror aplicare poate ameliora starea generala si imbunatati tonusul psihic al pacientilor cu astfel de afectiuni.

Avantajele centrarii pozitive.

Este vorba in principal de tehnici care permit organismului sa se relaxeze (ceea ce amelioreaza durerea). Toata tensiunea si incordarea din muschi dispare daca se aplica un masaj relaxant.
Efectele masajului sunt intarite prin tehnici de meditatie - pacientul este invatat cum sa respire corect (inspirul si expirul sunt foarte importante daca devin acte constiente).
Gandurile negative si factorii stressanti trebuie eliminati, macar pentru cateva ore din mintea pacientilor.
Organismul se relaxeaza in urma unor astfel de exercitii si de aceea pacientii sunt sfatuiti sa gaseasca metoda care li se aplica cel mai bine lor.

Specialistii recomanda tehnicile bazate pe respiratii adanci: pacientii sunt sfatuiti sa caute un loc linistit, in care sa se poata relaxa, apoi o pozitie care li se pare confortabila. Trebuie sa isi imagineze (si sa fixeze cu privirea apoi) un punct in spatiu, chiar sub nas. Inspirul trebuie sa fie amplu si lent, expirul la fel (trebuie sa se expansioneze si abdomenul, nu doar toracele la o asfel de respiratie profunda).

Reducerea stressului si tensiunilor cotidiene

Este demonstrat faptul ca stressul, depresia, anxietatea si tensiunile emotionale cresc foarte mult sensibilitatea organismului la stimulii nociceptivi si in final, la durere. Daca pacientii invata sa controleze aceasta paleta foarte diversa de sentimente cu impact negativ, pot descoperi drumul spre ameliorarea durerii cronice.

Exista si cateva tehnici care pot reduce si pot promova relaxarea, cum ar fi ascultarea unei muzici cu efect calmant (exista chiar si CD-uri cu astfel de muzica) sau o metoda de relaxare prin imaginarea unor locuri linistite ce pot crea o stare de confort pacientului. Sunt numite tehnici de vizualizare. Pentru ca relaxarea indusa de aceastea sa fie completa se recomanda implicarea a cat mai multor simturi. De exemplu, daca pacientul isi imagineaza ca este la mare trebuie sa isi aminteasca si de caldura soarelui, de zgomotul valurilor si al pescarusilor, de modul in care se simte nisipul si de mirosul apei.

O alta tehnica utila este relaxarea musculara progresiva - pacientul se concentreaza pe eliberarea tensiunii si relaxarea fiecarei grupe de muschi in parte. Astfel poate sa constientizeze mult mai bine senzatia fizica indusa de relaxare (si sa o compare cu cea din incordare). Se poate incepe prin incordarea si relaxarea muschilor de la picior si apoi, progresiv se pot activa si pot fi implicati in exercitiu din ce in ce mai multe grupe musculare.

Stimularea producerii endogene de endorfine

Endorfinele sunt opioide endogene produse de catre glanda hipofiza si de catre hipotalamus in timpul exercitiilor fizice si starilor de fericire si au o capacitate asemanatoare opioidelor de a produce analgezie si o stare generala de bine. Efectul analgezic apare prin blocarea stimularii nocicieptive precum si prin modificarea perceperii durerii.
Exercitiile fizice sunt recomandate deoarece pe langa ca stimuleaza productia de endorfine pot intari musculatura, ajuta la controlul greutatii, reduc riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si ajuta la mentinerea unei glicemii normale (in special in cazul pacientilor cu diabet zaharat).
Daca pacientii doresc sa adopte un regim de viata mai activ sunt sfatuiti sa se consulte cu medicul cu privire la exercitiile pe care le pot efectua, deoarece unele pot fi contraindicate, in functie de patologia individuala. Astfel de atentionari sunt adresate in special pacientilor cu neuropatie diabetica sau cu probleme cardiace importante.

Reducerea consumului de alcool

Studiile recente efectuate au demonstrat faptul ca in cazul pacientilor cu dureri cronice reducerea alcoolului are intr-adevar efecte pozitive si amelioreaza semnificativ calitatea vietii. Aceasta descoperire se datoreaza interactiunii dintre durerea cronica si somn (pe care il afecteaza grav, perturband ritmul nictemeral al multor pacienti) si faptul ca alcoolul agraveaza aceste tulburari.

Participarea la intalniri de grup cu alti pacienti cu dureri cronice

Cand pacientii participa la astfel de intalniri si pot impartasi din experienta lor altor persoane in aceeasi stare se simt mai putin singuri, primesc sfaturi utile de la ceilalti membrii ai grupului si astfel pot trece mai usor de suferinta lor.

De asemena, specialistii recomanda ca pacientii sa incerce sa discute periodic si cu un psiholog deoarece depresia este o complicatie psihica cu repercursiuni grave asupra vietii pacientului.
Alaturi de o persoana competenta si cu experienta, pacientii pot invata tehnici de coping cu durerea si de eliminare a sentimentelor si gandurilor negative ca primi pasi in adoptarea unei atitudini mai optimiste referitoare la durerea cu care se confrunta. Faptul ca au puterea de a cere sfatul unui psiholog este un semn de curaj ce trebuie admirat.

Evitarea fumatului

Pacientilor cu suferinte cronice li se recomanda sa evite fumatul deoarece acesta are efecte negative asupra intregului organism, agraveaza tulburarile vasculare si in special bolile cardiace. Pentru un organism suferind fumatul nu reprezinta decat o alta agresiune la care este supus constant si pentru care trebuie sa aloce resurse pentru a o combate. Toxinele aduse de tutun si stressul de eliminare a acestora solicita foarte mult orice organism, cu atat mai mult unul care trebuie sa faca fata si unor boli cronice.

Monitorizarea zilnica a nivelului durerii

Pentru a putea aprecia eficienta tratamentului, medicul specialist trebuie sa stie care a fost evolutia durerii intre consulturi:
- daca au existat perioade de exacerbare,
- daca s-a agravat dupa efectuarea unor activitati,
- daca pacientul a observat ca durerea se amelioreaza in diverse situatii.

Se recomanda chiar, ca pacientii sa tina un jurnal in care sa noteze si sa acorde o nota durerii cu care s-au confruntat in ziua respectiva (de al 1 la 10) pentru a aprecia intensitatea ei.
De asemenea, daca au existat activitati deosebite in acest timp sau daca s-a intamplat ceva care a afectat intensitatea durerii (exacerband-o sau domolind-o), pacientul este sfatuit sa treaca si aceste informatii in agenda sa.
La fiecare vizita la medic agenda ar trebui prezentata acestuia in vederea emiterii unor recomandari speciale pentru viitor.

Familiarizarea cu tehnici de biofeedback pentru scaderea sensibilitatii la durere

Prin biofeedback este posibil ca pacientii sa controleze in mod constient diverse functii ale organismului. Poate parea ceva iesit din comun, insa exista dovezi clare ca astfel de tehnici chiar functioneaza. In plus, nu sunt greu de deprins.
Biofeedbackul este de fapt o forma de medicina alternativa ce masoara anumiti parametri fiziologici (cum ar fi tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, temperatura, tensiunea musculara) si transmite rezultatele in timp real pacientului. Astfel pacientul devine constient de tot ce se intampla in organismul sau si apoi isi va directiona energia pentru a controla (psihologic) o parte din acesti parametri. Se incearca, de fapt, ca pacientul sa obtina control asupra sistemului nervos vegetativ. Se pare ca acesta apare dupa cateva sedinte de terapie.

Ameliorarea durerii prin masaj

Masajul este considerat a reduce stresul si tensiunea la care este supus organismul. Prin aplicarea de presiune asupra grupelor principale de muschi se pot obtine rezultate imediate in special in durerile de spate si durerile cervicale.

Adoptarea unei diete sanatoase

O dieta echilibrata este foarte importanta in economia organismului.
Vitaminele si nutrientii esentiali pe care aceasta ii aduce pot exercita numeroase roluri protective impotriva bolilor cardiovasculare, a dislipidemiilor si bolilor tractului gastrointestinal, pot tine greutatea sub control si pot controla nivelul glicemiei.
Pacientii sunt sfatuiti sa adopte o dieta cu putine grasimi si putina sare.

Recomandarile specialistilor includ:
- fructe si legume proaspete,
- fasole,
- mazare,
- linte,
- cereale integrale,
- fructe deshidratate,
- branzeturi degresate si carne slaba (in special carne de peste si de pui).

Petrecerea placuta a timpului liber

Cand pacientii se concentreaza exclusiv pe durerea lor si pe sentimentele induse de aceasta, suferinta se agraveaza. De aceea specialistii recomanda pacientilor sa isi umple timpul liber cu activitati placute, reconfortante, care sa le distraga gandul de la boala.

Durerea nu poate fi evitata, este adevarat, insa aplicand acestea recomandari practice, pacientii pot recapata control asupra propriilor vieti si se pot bucura de o viata cat mai activa fara a fi privati de partile ei bune doar din cauza patologiei de care sufera.