Pistruii - cum apar si cum poti atenua aspectul

Generalitati

Pistruii ies si mai mult in evidenta vara, atunci cand soarele isi face de cap cu pielea noastra. In plus, aceste pete pigmentare se inmultesc atunci cand o persoana este expusa soarelui, iar vara culoarea lor se intensifica, iar iarna culoarea pistruilor este mai pala.

De regula, pistruii au caracter ereditar, de aceea este foarte dificil sa fie inlaturati, insa exista o serie de metode si remedii naturiste care pot duce la estomparea lor.

Ce sunt pistruii

Pistruii sunt tulburari de pigmentare a pielii, de cele mai multe ori ereditare, cauzate de melanocite, celulele din piele care produc melanina. Au forma unor pete de culoare galben-maronii, mici ca marime si sunt repartizate pe fata, gat, umeri, uneori si pe decolteu.

Vara, expunerea la soare le face sa fie mai intense si evidente. De aceea, pentru a stopa hiperpigmentarea pistruilor, persoanele care le au din nastere trebuie fie sa limiteze expunerea la soare vara si primavara, fie sa ia masuri de protectie potrivite.

Prinicipalele masuri de fotoprotectie sunt: purtarea de palarii cu boruri mari, largi, haine din bumbac care sa acopere partile corpului predispuse la aparitia pistruilor si sa foloseasca creme cu protectie UV 50.

De asemenea, trebuie retinut ca prezenta pistruilor nu presupune nicio problema de sanatate, insa persoanele care au pistrui sunt mai sensibile la arsurile cauzate de soare si sunt predispuse la aparitia cancerului de piele. De aceea, protectia este esentiala in cazul acestora.

Remedii pentru estomparea pistruilor

• Patrunjelul un real adjuvant. Patrunjelul este un ingredient esential in mastile si preparatele care combat pistruii. Mai mult, acesta are si avantajul de a reda pielii elasticitatea si are o actiune puternic hidratanta.

• Papadia poate contribui la estomparea pistruilor. Se face un ceai din papadie si tot ce trebuie sa faci este sa speli fata cu el, efectul fiind acela de decolorare a petelor maronii sau a pistruilor. Pentru un efect si mai bun, nu te clati imediat pe fata sau pe decolteu, ci lasa sa actioneze ceaiul macar 10 minute.

• Lamaia este un real agent care contribuie la curatarea pistruilor, facandu-le abia vizibile. Se aplica suc de lamaie pe zonele unde exista pistrui, de preferat prin tamponare.

• O masca din capsuni sau din caise poate face minuni asupra pistruilor. Masca se aplica pe zona unde sunt pistruii si se lasa pentru 10 minute sa actioneze, ulterior se clateste din abundenta cu apa rece.

• Mierea este un remediu natural foarte util in estomparea pistruilor. Trebuie aplicata pe zonele cu pistrui si lasata sa actioneze pentru cateva minute. Se spala apoi bine si ulterior se aplica o crema hidratanta pe fata sau decolteu.

• O masca preparata din ceapa taiata marunt si otet este un alt tratament naturist cu efecte pozitive pentru estomparea pistruilor. Se taie marunt o ceapa si se amesteca cu 3 linguri de otet. Lotiunea obtinuta se pastreaza la frigider, iar zona afectata de pistrui se tamponeaza cu ajutorul unei dischete curate. Se lasa masca sa actioneze pentru 20 de minute, apoi se indeparteaza cu ajutorul apei.