Hipoglicemia este scaderea concentratiei de glucoza din sange. Este intalnita cu precadere la persoanele care iau insulina sau alte comprimate care scad glucoza, si de regula, aparea la persoanele cu diabet care nu utilizeaza insulina.
In mod normal, glucoza normala in sange, pe nemancate, este de 3,5 – 5, 5 mmol/l. Hipoglicemia este practic o diminuare importanta a glicemiei, respectiv scaderea nivelului glucozei in sange sub 2,4 miliomoli, adica 0,45 grame la litru.
Nivelul glicemiei este controlat de doi hormoni: insulina si glucagonul. Cand mancam, zaharul din alimente ajunge in sange si glicemia creste.
Atunci pancreasul secreta insulina, hormonul care preia excesul de zahar in celule, in special cele hepatice, unde este stocat sub forma de glicogen.
Cand o persoana nu mananca, nivelul zaharului din sange scade, iar daca scade mult, pancreasul o sa secrete glucagon - hormonul care antreneaza productia de glucoza a ficatului eliberat in sange.
Sunt doua oscilatii: fie are loc o crestere a glicemiei peste limita normalului – aceasta situatie se intalneste la pacientii cu diabet zaharat – fie scaderea glicemei sub valoarea normala – situatie rar intalnita la o persoana sanatoasa.
• O doza prea mare de insulina sau de tablete ce stimuleaza secretia de insulina.
• Anumite alimente. Sau altfel spus, cazurile in care o persoana sare peste o masa, sau o gustare.
• Efortul fizic prelungit sau prea intens poate sa conduca la scaderea glucozei din sange.
• Consumul de alcool.
• Convulsii,
• Pierdere de cunostinta,
• Tulburari de vorbire,
• Dezorientare,
• Paloare a fetei,
• Tulburari de vedere,
• Oboseala neexplicata,
• Indispozitie, nervozitate,
• Dureri de cap,
• Transpiratie rece, insotita de tremuraturi,
• Ameteli,
Pacientii cu diabet zaharat trebuie sa respecte anumite reguli:
• Nu omiteti nicio masa sau gustare. In cazul in care exista tratament pe baza de insulina orala, trebuie respectate cu strictele mesele precum si cantitatea de alimente consumate.
• Monitorizarea glicemiei in functie de planul de tratament. Astfel, nivelul zaharului in sange se poate monitoriza zilnic sau de cateva ori pe saptamana. Aceasta monitorizare este unica modalitate de a tine nivelul glicemiei in limitele tinta.
• In cazul unui efort fizic, trebuie sa fie ajustata doza de mancare sau de medicatie. Astfel, daca cresti activitatea fizica trebuie sa iei gustari suplimentare.
• Consumul exagerat de alcool trebuie evitat pe cat posibil. De asemenea, nu consuma alcool pe stomacul gol fiindca aceasta actiune poate declansa o criza de hipoglicemie.
Crizele de hipoglicemie pot sa apara foarte rar si in lipsa unui diagnostic de diabet zaharat. Daca pacientul nu are diabet, hipoglicemia poata sa apara daca organismul lui nu poate stabiliza nivelul glucozei in sange.
O alta situatie cand poate sa apara hipoglicemia este aceea care are loc dupa mesele principale, conditia fiind aceea ca organismul sa produca prea multa insulina.