Produse pe care le consumi frecvent si care iti fac rau

Generalitati

Sanatatea este in stransa relatie cu alimentatia pe care o are fiecare individ, foarte multe dintre afectiuni avand ca punct de plecare exact ceea ce mancam.

De aceea, trebuie sa evitam pe cat posibil grasimile rele, care pot cauza ingrosarea vaselor de sange, iar in timp, pot creste riscul aparitiei infarctului miocardic, a hipertensiunii arteriale, accidentului vascular cerebral sau a altor boli ale sistemului osos.

Grasimile „rele” sunt de doua feluri: saturate si trans. Grasimile trans au un efect nefavorabil asupra nivelului colesterolului sangvin, iar alimentele care contin o cantitate mare de grasimi trans sunt majoritatea produselor de patiserie, snacks-urile, chips-urile, mancarea de tip fast-food si produsele congelate.

Asa ca, atunci cand esti tentat sa mananci dimineata produse de patiserie, trebuie sa ai in vedere ca acestea nu sunt sanatoase pentru organism, fiind pline de calorii, zahar si grasimi. De asemenea, consumul acestora nu-ti ofera energia de care ai nevoie pentru a incepe o noua zi de activitati solicitante.

Totodata, zaharul pe care il contin duc la cresterea riscului de a dezvolta diabet zaharat sau obezitate, mai ales in cazul copiilor.

Pe de alta parte, produsele de patiserie au in compozitie grasimi vegetale hidrogenate care, pe langa faptul ca modifica silueta, favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare.

Ele mai contin si lapte praf, sare, drojdie, margarina, aditivi, emulgatori si potentiatori de aroma, adica exact ingredientele cu un continut caloric mare, pline de grasimi si glucide care nu-ti fac deloc bine daca le consumi cu regularitate.

De exemplu, covrigii au in compozitie o cantitate mare de sare, dar si alte ingrediente ce pot avea ca efect cresterea in greutate si, in situatii extreme, instalarea obezitatii.

Mai mult, faina alba, din care sunt facute majoritatea produselor de patiserie, contine mari cantitati de amidon, care se vor descompune in glucoza. Nu in ultimul rand, valoarea lor nutritiva este aproape nula.

Nici merdenele nu sunt sanatoase. Acestea au in compozitie margarina, dar si alte ingrediente, care dauneaza stomacului si ficatului.
Gogosile sunt un alt aliment de patiserie nociv pentru sanatatea stomacului si a pancresului, acestea fiind pline de carbohidrati procesati.

Alternative pentru o masa sanatoasa

Fructele, benefice pentru sanatate

De aceea, este indicat sa inlocuiesti produsele de patiserie cu fructele proaspete, al caror consum iti poate aduce numai beneficii. Acestea sunt bogate in vitamine, minerale si fibre, oferind organismului substantele nutritive necesare, care ajuta corpul sa lupte impotriva radicalilor liberi.

De exemplu, consumul merelor aduce o cantitate de fibre, fiind un aport important de vitamine necesare organismului, mai ales intr-o cura de slabire. Asa ca, atunci cand ai pofta de un covrig sau de o gogoasa, mai bine mananca un mar!

Totodata, este indicat sa se consume fructe de sezon. Capsunile, fructele de padure si ciresele sunt bogate in antioxidanti, iar legumele a caror culoare este vie sunt mai bogate din punct de vedere nutritional decat celelalte.