Ciresele sunt considerate fructe-minune, deoarece prezinta foarte multe proprietati: sunt diuretice, anticancerigene, regeneratoare, antiinflamatorii si energizante. Mai mult, acestea sunt sarace in calorii, de aceea sunt ideale persoanelor care urmeaza o dieta.
De asemenea, acestea contin A, E, C si cantitati mici de vitamina K si D. Contin si magneziu, zinc, sodiu, clor, vitamine din complexul B, precum si fier si potasiu. Mare atentie insa de unde le cumperi, nefiind recomandat sa consumi cirese care sunt stropite si care in loc sa aiba beneficii asupra sanatatii, pot provoca neplaceri.
• Bogate in antioxidanti, avand rolul de a proteja celulele de actiunea nefasta a radicalilor liberi. Antioxidantii pe care ii gasim in cirese se numesc antocianine si pot reduce riscul de aparitie al bolilor de inima si al cancerului. De asemenea, antocianinele imbunatatesc memoria.
• Surse importante de minerale si vitamine. Mai exact, ciresele sunt bogate in vitaminele B1, B2, B3, B6, dar si vitamina C, A si vitamina E. De asemenea, contin si minerale, precum calciu, fosfor, fier, magneziu si potasiu, betacaroten si melatonina, un hormon care regleaza ciclurile de somn.
• Mentin greutatea corpului si ajuta la slabit. Ciresele sunt fructele cele mai sarace in calorii si au un continut ridicat de apa. Mai exact, un bol de cirese contine numai 87 de calorii, 22 de grame de carbohidrati, 1 gram de proteine si 3 grame de fibre.
In acelasi timp, acestea sunt bogate in nutrienti, vitamine, minerale, care sunt esentiale pentru o viata sanatoasa si contribuie la mentinerea greutatii corporale ideale. Totodata, se pare ca antocianii din cirese activeaza o molecula care poate intensifica arderea grasimilor si reduce stocarea acestora.
Pe de alta parte, acestea reprezinta un aliat de nadejde in curele de slabire, cozile de cirese avand un rol esential in scaderea in greutate. Ceaiul din cozi de cirese accelereaza metabolismul si determina arderea caloriilor.
• Incetinesc procesul de imbatranire si cresc imunitatea organismului.
• Ofera energie. Sunt bogate in carbohidrati si fibre si au si un indice glicemic scazut.
• Protejeaza inima, deoarece sunt bogate in potasiu. Ciresele mentin tensiunea arteriala in limitele normale si reduc riscul aparitiei atacului de cord sau a altor boli cardiovasculare. Totodata, contribuie si la eliminarea excesului de sodiu din organism.
• Ceaiul din cozi de cirese reprezinta un excelent remediu impotriva infectiilor urinare, deoarece este un bun diuretic.
• Alunga insomniile prin imbunatatirea calitatii somnului. Acestea contin melatonina, un hormon care scade temperatura corpului, determinand o stare de somnolenta. Melatonina regleaza ritmul cardiac si ciclul de somn al organismului.
• Prezinta proprietati antiinflamatorii si pot ameliora durerile. Cercetatorii au demonstrat ca extractul de cirese inhiba actiunea ciclo-oxigenazelor. Aceste enzime sunt componente importante ale procesului inflamator si cauzeaza aparitia senzatiei de durere.