Legatura dintre temperaturile scazute si riscul de infarct

Generalitati

Iarna, corpul trece printr-o schimbare hormonala din cauza orelor mai putine in care este expus la lumina naturala a soarelui. Mai mult, frigul, umezeala si temperaturile reduse fac arterele sa se ingusteze, restrictionand astfel fluxul sangelui si reducand cantitatea de oxigen care ajunge la inima.

In sezonul rece, inima este mai solicitata, deoarece organismul are nevoie de mai multa energie pentru a incalzi toate organele. De aceea, iarna este foarte periculoasa pentru bolnavii cardiaci.

De regula, riscul aparitiei infarctului miocardic este mai mare in primele ore ale diminetii, din cauza presiunii sangvine, care este mai ridicata.

Totodata este stiut faptul ca in sezonul rece are loc o crestere a numarului de infectii respiratorii, ce duc invariabil la o slabire a sistemului imunitar, inima devenind astfel mult mai fragila decat in celelalte anotimpuri.

Concret, riscul de infarct creste semnificativ in primele doua-patru saptamani dupa instalarea frigului si va continua sa creasca odata ce temperaturile scad si afara se instaleaza gerul.

Mai exact, la fiecare scadere cu un grad Celsius a temperaturii de afara riscul aparitiei unui infarct miocardic creste cu 2%.

In acelasi timp, din cauza frigului creste frecventa, dar si gravitatea crizelor de angina pectorala, tensiune arteriala fiind mai ridicata. In consecinta, bolnavii cu afectiuni cardiovasculare trebuie sa-si ia masuri de protectie impotriva frigului.

Astfel, acestia trebuie sa evite iesitul in aerul rece dimineata si seara, sa nu fumeze si sa nu consume alcool deoarece aceste obiceiuri amplifica riscul de acutizare a problemelor cardiovasculare deja existente.

Totodata, acestor pacienti le este indicat sa aleaga haine groase cu care sa se imbrace cand ies din casa, deoarece pot asigura protectia fetei si a mainilor, in felul acesta fiind evitate pierderile de caldura.

Este indicata purtarea unei perechi lejere de incaltaminte, care sa nu impiedice circulatia la nivelul membrelor, consumul de lichide calde, evitarea expunerii prelungite la frig si alternarea expunerii cu mici pauze, in anumite spatii incalzite precum cele publice, magazinele, statiile de benzina, precum si evitarea imobilizarii prelungite si asigurarea unei activitati fizice adecvate.

Daca sunt respectate aceste aspecte poate fi diminuat riscul agravarii problemelor de sanatate deja existente.

Ce este infarctul miocardic

Infarctul miocardic acut reprezinta obstructia totala a unei artere coronare prin formarea unui cheag de sange, de regula cele mai multe cauzuri au loc la nivelul unei placi ateromatoase.

Printre semnele infarctului miocardic se gasesc: durerea in piept, care poate fi sau nu insotita de greata, varsaturi, senzatii de sufocare, transpiratie, agitatie si palpitatii.

Prevenirea infarctului miocardic se realizeaza prin adoptarea unei alimentatii alcaline, bogata in legume si fructe crude, usturoi, peste si prin limitarea consumului de sare, de preferat sub doua grame pe zi.

In cazul pacientilor supraponderali este recomandata pierderea in greutate, precum si aplicarea unor masuri de scadere a tensiunii arteriale si a colesterolului rau. Se va evita stresul, se trateaza hipertensiunea, diabetul.