Suferi de insomnie? Afla cauza si cum o poti trata!

Insomnia este o conditie ce afecteaza milioane de persoane din intreaga lume. Prin insomnie se intelege dificultatea de a adormi, precum si cea de a avea un somn odihnitor, fara intrerupere.

Insomnia conduce de obicei la somnolenta in timpul zilei, letargie si la o stare generala rea, atat din punct de vedere fizic, cat si mental. Schimbarile de dispozitie, iritabilitatea si anxietatea sunt simptome comune asociate. Insomnia a fost, de asemenea, asociata unui risc mai mare de a dezvolta boli cronice.

Simptome

Cu mentiunea ca ea insasi poate fi simptomul unei afectiuni, iata care sunt principalele semne si simptome asociate cu insomnia:
• Dificultatea de a adormi noaptea;
• Trezirea in timpul noptii sau mai devreme decat se dorea;
• Oboseala in timpul zilei sau somnolenta;
• Iritabilitate, depresie sau anxietate;
• Dificultate de concentrare si coordonare (cu o crestere a erorilor si accidentelor);
• Tensiunea craniana (se simte ca o banda stransa in jurul capului);
• Diverse simptome gastrointestinale.

Tipuri de insomnie

In functie de lipsa calitatii si a calitatii somnului se cunosc trei tipuri de insomnie:

• tranzitorie - apare atunci cand simptomele dureaza pana la trei nopti;
• acuta - numita si insomnie pe termen scurt. Simptomele persista timp de cateva saptamani;
• cronica - acest tip dureaza luni si uneori chiar ani.

Cauze

Insomnia poate fi cauzata de factori fizici si psihologici. Poate fi vorba de o afectiune medicala care produce insomnie cronica, in timp ce insomnia tranzitorie poate fi cauzata de un eveniment recent.

Iata cateva cauze posibile ale insomniei:

- intreruperi ale ritmului circadian cauzate de efectul de jet lag (sindromul decalajului de fus orar), lucrul in schimburi, altitudini mari, un mediu prea zgomotos, caldura sau frig extrem;

- aspecte psihologice, precum tulburare bipolara, depresie, tulburari de anxietate sau tulburari psihotice;

- anumite conditii medicale: durere cronica, sindrom de oboseala cronica, insuficienta cardiaca congestiva, angina, boala de reflux acid, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), astm, apnee in somn, Parkinson, Alzheimer, hipertiroidism, artrita, leziuni cerebrale, tumori, accident vascular cerebral;

- tulburari hormonale;

- anumite medicamente;

- alti factori: dormitul alaturi de un partener care sforaie, paraziti, conditii genetice, sarcina etc.

Atentie la tehnologie
Mai multe studii au sugerat ca expunerea la lumina televizorului sau a smartphone-ului inainte de a merge la culcare poate afecta nivelul de melatonina, afectand astfel somnul. Alte studii concluzioneaza ca tehnologia in dormitor poate modifica tiparele de somn si agrava insomnia, ducand la mai multe complicatii.

Tratament

In general, tratamentul insomniei se concentreaza pe determinarea cauzei. Iar unele tipuri de insomnie se rezolva atunci cand este descoperita si eliminata cauza lor. Pe langa tratarea cauzei principale a insomniei, tratamentele medicale si non-farmacologice (comportamentale) pot fi utilizate ca terapii.

Tratamentele medicale pentru insomnie includ:

- somnifere pe baza de prescriptie medicala;
- antidepresive;
- medicamente pentru insomnie (suplimente) care nu necesita reteta;
- antihistaminice;
- melatonina.

Remedii naturale

Metodele non-farmacologice includ terapia comportamentala cognitiva in sesiuni de consiliere unu-la-unu sau terapie de grup si respectarea catorva reguli care ar trebui sa se transforme in rutina:

- imbunatatirea „igienei somnului”, care presupune sa nu dormi prea mult sau prea putin, sa faci miscare zilnic, sa nu fortezi somnul, sa mentii un program regulat de somn, sa eviti cofeina si fumatul seara, sa nu mergi la culcare flamand si sa iti asiguri un mediu confortabil de dormit.

- utilizarea tehnicilor de relaxare: exemplele includ meditatia si relaxarea musculara.

- stimularea terapiei de control: care presupune sa mergi la culcare cand iti este somn, sa nu te uiti la televizor, sa citesti, sa mananci sau sa-ti faci griji in pat (sa lasi problemele sa te copleseasca). De asemenea, este recomandat sa setezi alarma la aceeasi ora in fiecare dimineata (chiar si in weekend).