Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare

Generalitati

Crabii, crevetii, calamarii si caracatitele, somonul sau codul sunt adevarate surse de vitamine (A, B12, D, E), minerale (fosfor, iod, potasiu) si uleiuri de peste.

In plus, pestele este unul dintre cele mai sanatoase si benefice alimente pentru organismul uman. Este bogat in grasimi saturate, proteine si acizi grasi Omega-3, avand rolul de a preveni o multitudine de afectiuni, de aceea este indicat sa consumati cel putin o data pe saptamana peste si fructe de mare.

Beneficiile consumului fructelor de mare

• Daca sunt consumate cu regularitate, fructele de mare pot reduce riscul producerii unui atac de cord.

• Acestea au un puternic efect antioxidant. Mai mult, sunt studii care sustin ca au si efect anticancerigen, prevenind cancerul de colon.

• Zincul regasit in fructele de mare ajuta la stoparea caderii parului, iar calciul contribuie la mentinerea unei danturi sanatoase.

• Crevetii au efect antiinflamator si anticancerigen.

• Bogat in iod, fosfor si lecitina, crabul daca este consumat cu regularitate este un adjuvant veritabil in prevenirea si chiar ameliorarea problemelor de concentrare.

• Consumul de homari ajuta la prevenirea bolilor de rinichi. Totodata, acestia au un rol important si in intarirea sistemului imunitar.

Beneficiile consumului de peste

Consuma des somon, ton si pastrav, deoarece sunt bogati in acizii grasi Omega-3, acestia fiind esentiali pentru prevenirea unor afectiuni de natura cardiovasculara.

Mai mult, consumul de peste are rolul de a reduce nivelul colesterolului din sange. Totodata, acizii grasi Omega-3 diminueaza riscul de ateroscleroza si exista studii care sustin ca ajuta si la prevenirea cancerului de san, de colon si prostata.

Nu in ultimul rand, acizii grasi Omega-3 din peste sunt un adevarat scut impotriva starilor depresive. Pestele este un aliment ideal pentru doamnele si domnisoarele care doresc sa piarda cateva kilograme.

Uleiul de peste amelioreaza si durerile inflamatorii si este astfel util in tratarea artritelor, dar are si o contributie esentiala in protejarea pielii de efectele nocive ale razelor soarelui, prevenind inclusiv aparitia ridurilor.

Pestele are un rol foarte important in lupta impotriva degenerarii maculare, totodata avand rolul de a preveni glaucomul. Pestele este benefic femeilor gravide fiindca reduce semnificativ riscul de nasteri premature.

Efectele negative ale consumului de fructe de mare si peste

Numerosi poluanti se regasesc in alimentele pe care le consumam, pestele nefacand exceptie. Mai exact, acestia pot sa contina mercur, dioxine sau reziduuri de pesticide.

Nivelurile foarte ridicate de mercur pot afecta sistemul nervos al adultilor si pot perturba dezvoltarea creierului si sistemului nervos la un fat sau copil. Dioxina este foarte periculoasa, acesta fiind intalnita de regula in carnea pestilor proveniti din marile nordice.

Totodata, este indicat sa eviti sa mananci carne de rechin si peste-spada, aceste tipuri de peste fiind cel mai posibil contaminate cu mercur sau alte substante toxice. Pacientii cu boli hepatice sau cei care sufera de hipertensiune arteriala nu ar trebuie sa consume peste afumat.