Iarna este sezonul prielnic cazaturilor pe gheata, al entorselor si al fracturilor. Totodata, sporturile de iarna sunt acum la mare cautare, insa pentru a te bucura de frumusetea lor si pentru a evita accidentarile trebuie sa ai o pregatire fizica buna.
O musculatura slaba predispune la accidentari. De aceea, pentru persoanele care nu au o viata sportiva regulata se recomanda pregatirea la sala cu cateva saptamani inaintea practicarii sporturilor de iarna, deoarece exercitiile fizice asigura un tonus muscular numai bun pentru practicarea schiului sau a altor sporturi de iarna.
Entorsele sunt cele mai frecvente afectiuni in sezonul rece. In cazul in care entorsa este usoara, pacientul va primi tratament antiinflamator, precum si comprese locale cu gheata.
Daca entorsa este mai serioasa, atunci este posibil sa se recomande repaus la pat pentru cateva zile.
Concret, dupa gravitatea entorsei, medicul va recomanda fie purtarea ciorapilor elastici, fie imobilizarea cu atela sau cu aparat gipsat.
Principalele semne ale entorsei sunt durere, inflamatie, echimoze si dificultatea de a misca membrul afectat. Cele mai multe entorse se produc iarna, la nivelul gleznei.
Fractura este o rupere a osului si poate fi inchisa, cand pielea ramane intacta, sau deschisa, cand pielea este afectata, adica osul rupt strapunge pielea si iese la suprafata.
Fracturile sunt mult mai grave, de aceea ele necesita imobilizarea gipsata, dar in unele situatii poate fi necesara interventia chirurgicala. In cazul fracturilor, durerea este intensa si isi face simtita prezenta inca de la producerea ei.
Grav este insa faptul ca oasele rupte, de fapt capetele acestora, pot determina chiar lezarea vaselor de sange, a nervilor si a muschilor. Fracturile inchise prezinta un risc minor de aparitie al infectiilor, insa fracturile deschise cresc riscul aparitiei complicatiilor.
Fracturile sunt foarte periculoase si pentru pacientii diagnosticati cu osteoporoza. Acestia pot face o fractura de la un traumatism foarte mic.
Masurile de prim-ajutor in cazul fracturilor si entorselor presupun dezbracarea pacientului si oprirea sangerarii in cazul unei fracturi deschise. Rana se acopera cu o compresa sterila, fara a se interveni asupra oaselor afectate.
In cazul fracturilor deschise, se va face imobilizarea fracturii cu ajutorul atelelor, care trebuie sa fixeze atat articulatia de deasupra, cat si pe cea de dedesubtul osului rupt, fara a se incerca indreptarea oaselor. Pacientul trebuie obligatoriu transportat la spital pentru ingrijiri medicale de specialitate.
Masurile de prim-ajutor in cazul entorselor prevad aplicarea unor comprese foarte reci si bandajarea pentru sustinerea zonei supuse traumatismului.
Ca totul sa fie in afara oricarui pericol, este recomandat ca pacientul sa ajunga in ziua accidentarii la spital pentru ingrijiri si control medical de specialitate.
Nu trebuie sa neglijam faptul ca entorsele si fracturile se pot produce si atunci cand mergem pe strada, vinovat fiind poleiul de pe astfalt.
De aceea, este recomandat sa purtam peste incaltamintea de iarna antiderapante, adica niste gheare metalice ce se prind de incaltaminte cu niste cureluse din cauciuc, care te ajuta sa-ti mentii echilibrul pe gheata.
De asemenea, opteaza pentru bocancii de iarna cu talpa groasa, cu striatii adanci, special concepute ca sa te protejeze de cazaturi.